Nieuws

Koppig AFC stevent af op kampioenschap

Met dank aan statistiekenbureau Opta Sports kijken we hier elke week statistisch vooruit naar de live-wedstrijden op Fox Sports van het weekeinde. Deze keer volgt de zender beide titelkandidaten: IJsselmeervogels en AFC.

Als het de Amsterdammers meezit, kan AFC zondag de titel pakken. Bij puntenverlies van IJsselmeervogels op bezoek bij De Treffers op zaterdagmiddag is AFC bij een thuiszege op SVV Scheveningen kampioen van de Tweede Divisie. Zaterdag zendt FOX Sports De Treffers-IJsselmeervogels uit (aftrap 15:30 uur), zondag is de zender aanwezig op Sportpark Goed Genoeg om verslag te doen van de eventuele kampioenswedstrijd (aftrap 13:30 uur). Zo kan eenieder via de beeldbuis getuige zijn van de ontwikkelingen in de titelstrijd, maar wat is cijfermatig het verschil tussen de huidige nummers twee en één?

De spelers van IJsselmeervogels vlogen dit seizoen vaak uit de startblokken. De Vogels scoorden dit seizoen achttien keer in de eerste dertig minuten, alleen Excelsior Maassluis deed dit vaker (19). Daarbij kon trainer Ted Verdonkschot rekenen op een vaste kern in zijn selectie. IJsselmeervogels gebruikte in de competitie 22 verschillende spelers; slechts drie ploegen gebruikten er minder. Het lijkt er voorlopig op dat het voor IJsselmeervogels net niet genoeg gaat zijn, maar er zijn gekkere dingen gebeurd in het voetbal.

AFC was dit seizoen vooral aanvallend superieur aan de tegenstanders. De ploeg vond al 76 keer het net, minstens twaalf maal meer dan iedere andere ploeg. In de gebroeders Teijsse en Raily Ignacio (foto) heeft trainer Ulrich Landvreugd een dodelijk trio, dat dit seizoen verantwoordelijk was voor 71 procent van de doelpuntenproductie (Ignacio 21 goals, Y. Teijsse 19, K. Teijsse 14). En niet in de minste plaats met het hoofd. De luchtmacht van AFC scoorde in dertig wedstrijden liefst 21 keer uit een kopbal. Ter vergelijking: PSV deed dat in de Eredivisie twintig keer (in 32 duels). In de Europese topcompetities zijn Bayern München en Liverpool de ‘meest naaste belagers’, maar met zestien kopdoelpunten nog ver verwijderd van het aantal kopgoals van AFC.