Nieuws

Laatbloeier Gino Demon wil bovenin eindigen met Rijnsburgse Boys

Onze partner ELF Voetbal maakte in de herfst een speciale krant over de Tweede Divisie. In samenwerking publiceren we hier tijdens de winterstop elke dag een verhaal om iedereen kennis te laten maken met alle ploegen. Hier deel 14 met Gino Demon van Rijnsburgse Boys.

Als laatbloeier belandde Gino Demon (foto) in het betaald voetbal. De nu 21-jarige verdediger kende echter pech met een trainerswissel bij NAC Breda en trof juist de verkeerde oefenmeester bij Jong FC Utrecht. Bij Rijnsburgse Boys zit de Haarlemmer sinds februari op zijn plaats. ,,Hier had ik het direct naar mijn zin.

Dat het goede gevoel van beide kanten komt, bleek medio oktober. Toen slingerde Rijnsburgse Boys al het persbericht in de wereld dat Demon zijn contract met twee jaar heeft verlengd. ,,Het deed me goed dat de club zo vroeg naar me toekwam. We waren er vrij snel uit. Toen ik vorig jaar net na de winterstop aansloot, speelde ik alles. Maar dit seizoen ging het moeizamer. Ik keerde wat later terug van mijn zomervakantie en liep tijdens een wedstrijd met het tweede elftal ook nog een blessure op, waardoor ik er even uitlag. Daarna moest ik wachten op een kans. Door hard te werken op de training en te laten zien dat ik in de basis thuishoor, kreeg ik weer het vertrouwen. Het voelt goed dat de club me voor mijn strijd heeft beloond met een nieuw contract.

Voor Demon betekent de krabbel tevens dat zijn hoofdstuk profvoetbal gesloten is. Voorlopig althans. ,,Toen ik vorig jaar vertrok bij FC Utrecht, ging ik bewust rondkijken naar een maatschappelijke carrire. Het is altijd goed om een diploma op zak te hebben. Ik koos voor Bedrijfseconomie aan de Hogeschool van Amsterdam in Zuid-Oost. Voetbal had tot dat moment op n gestaan. Nu is dat mijn studie. De eerste twee jaar is het sowieso niet te combineren met een fulltimebaan als voetballer. Daarna ga ik stages lopen en word ik flexibel. Als zich dan nog een profclub meldt, sluit ik een terugkeer niet uit. Maar nu denk ik daar niet aan.

HFC Haarlem

Op zijn achttiende kreeg Demon pas een kans in het betaald voetbal. Of eigenlijk een hernieuwde kans. ,,Ik speelde een jaar in de D1 van HFC Haarlem. Dat ging best goed, maar toen ging de club failliet. Ook alle jeugdteams verdwenen. Ik draaide de voorbereiding daarna nog mee bij Almere City en speelde daar een maand. Maar dat bleek op die leeftijd praktisch niet te doen. Ik reisde met het openbaar vervoer. Ging direct van de havo in Haarlem met de trein naar Almere en kwam doordeweeks s avonds om half twaalf thuis. De volgende ochtend ging de wekker weer vroeg.

Demon speelde vier jaar voor VSV en ging daarna naar EDO. ,,Voor het plezier. Ik zag het daarna vanzelf wel. Hij debuteerde tegen Hercules in de Topklasse. ,,Ik kon op dat moment stagelopen bij FC Groningen en NAC Breda. De eerste club ging niet door, omdat ik geblesseerd was geraakt. Bij NAC mocht ik snel meespelen in een oefenwedstrijd en kon ik blijven.

Demon begon in de A1 van de Parel van het Zuiden en stroomde een jaar later door naar de eerste selectie. Hij debuteerde op de eerste speeldag tegen Jong FC Utrecht, scoorde drie weken later tegen FC Dordrecht en leek een mooie toekomst in West-Brabant tegemoet te gaan. ,,Met Feyo Glim (nu Koninklijke HFC, red.) kreeg ik een huis in de stad. De vooruitzichten waren goed. Trainer Marinus Dijkhuizen gaf me vertrouwen, maar toen hij net voor Kerst werd ontslagen en Stijn Vreven kwam, veranderde mijn situatie. De nieuwe trainer ging voor het resultaat en viel terug op de ervaren spelers. Ik kwam op de tribune terecht en had niet het gevoel dat de trainer me dat seizoen ging gebruiken. Ik kreeg te horen dat ik me verdedigend tactisch moest verbeteren en ook sterker moest worden zodat ik sneller n tegen n-duels won. Desondanks wilde NAC Breda me graag behouden, maar onder dezelfde voorwaarden blijven had geen zin. NAC was ook gepromoveerd naar de Eredivisie, waardoor ik alles op een rijtje zette. Ga ik spelen? Ga ik vooruit?. Die kans leek me klein als ik bleef.

Geen klik

Een beloftenploeg betekende de nieuwe bestemming. ,,De opties Jong Sparta Rotterdam en Jong FC Utrecht lagen op tafel. Utrecht speelde hoger. Dat vond ik belangrijk. De keuze voor de Domstad liep uit op een teleurstelling. ,,Met de trainer van de beloften bleek ik geen klik te hebben. Ik had ook niet het gevoel dat hij naar me omkeek. Rijnsburgse Boys had al voor de winterstop genformeerd, maar dat was met het oog op het huidige seizoen. Voor aanvang van de tweede seizoenshelft kreeg een aantal jongens van Jong FC Utrecht te horen dat zij nauwelijks meer aan bod zou komen. Mijn zaakwaarnemer heeft toen contact opgenomen met Rijnsburgse Boys en toen werd mijn komst versneld. Van beide kanten de beste oplossing, want met wedstrijden voetballen in de Tweede Divisie leerde ik meer dan enkel te trainen met een club uit de Eerste Divisie.

Op Sportpark Middelmors opende de ploeg van de nieuwe trainer Wilfried van Leeuwen dit seizoen sterk. ,,Daarna troffen we in een serie de andere topclubs en vielen we iets terug. Maar vanaf nu kan het alleen maar beter gaan. Met Rijnsburgse Boys willen we bovenin meedoen.

Demon, zoon van een Surinaamse vader en Nederlandse moeder, wisselde vorig seizoen voortdurend tussen de linksback- en linker centrale verdediger-positie. In de huidige jaargang staat hij in het hart van de verdediging. ,,Die positie heeft mijn voorkeur. Maar als ik linksback moet spelen, is dat ook geen probleem. Met Virgil Deen, Carlos Opoku en Edo Knol carpoolen we vier keer in de week naar Rijnsburg. Dat maakt het ook nog gezellig. Vanaf het moment dat ik hier binnenkwam, heb ik goed naar mijn zin. Hoe hoog we gaan eindigen, is lastig aan te geven. Dat het bovenin is, lijkt me geen twijfel.

Tekst: Sander Berends / ELF Voetbal

De hele krant kunt u hier vinden.

De site van onze partner Elf Voetbal is hier.

Lees ook:

Rijnsburgse Boys haalt Jeroen Meefout uit Amerika

WBE blijft hoofdsponsor van Rijnsburgse Boys

Rijnsburg zoekt versterking na stoppen van Maikey Parami