Nieuws

Van der Leij: ‘Ik had en heb niet per se ambities als profvoetballer’

Rob van der Leij (26) is bezig aan een uitstekend seizoen. De centrumspits van HHC Hardenberg wist al achttien keer het net te vinden, terwijl hij begin dit voetbaljaar nog naast het basiselftal viel. Over aanvallender voetbal, een BBQ bij Edwin Evers en zijn jeugd bij FC Groningen.

Mede door de scoringsdrift van Van der Leij presteert HHC Hardenberg boven verwachting in de Tweede Divisie. Met een huidige derde plek doet de selectie het een stuk beter dan de vooraf omschreven doelstelling. Dat was namelijk het linkerrijtje. Niet gek als je in ogenschouw neemt dat de club uit Overijssel zich vorig seizoen ternauwernood wist te handhaven. “Toen begonnen we heel slecht aan de competitie en dan kom je snel in een negatieve spiraal terecht. De sfeer is afhankelijk van het resultaat. En het resultaat van de sfeer. Het is lastig om uit die spiraal te komen”, laat de spits weten aan ELF Voetbal.

Waar zit hem het verschil in speltechnisch? “Vorig jaar had ik, als ik speelde, het gevoel dat ik soms op een eiland stond. Dan werd de bal naar voren geschoten en was het: doe er maar wat mee. Daar kwam ik ook niet altijd uit. Dit seizoen lopen er meer jongens om me heen, zoals Rens van Benthem, Rik Hemmink en Sargon Gouriye. Door hun afleiding zijn verdedigers met andere zaken bezig en kom ik vaker in scoringspositie.”

Titelstrijd

Zo zijn de puzzelstukjes op hun plaats gevallen. Daar zag het begin dit seizoen niet naar uit voor Van der Leij. Hij moest zelfs even plaatsnemen op de bank. “Ik draaide een best goede voorbereiding en dacht dat ik zou gaan spelen. Maar toen speelden we een wedstrijd tegen Jong FC Groningen en stonden we bij rust 4-0 achter. Na de pauze bogen we dat om naar een gelijkspel, Rens van Benthem maakte alle vier de doelpunten. Toen ben ik er gelijk uitgegaan. Voor mijn gevoel was de keuze op één wedstrijd gebaseerd, dat vond ik jammer. Maar na zeven wedstrijden knokte ik me gelukkig toch weer in de basis.”

De rest is geschiedenis. Van der Leij ging er niet meer uit, Hardenberg begon te draaien en ook in de laatste speelrondes behoudt de club de goede vorm. “We spelen nog ergens voor. Met de derde plaats kunnen we later instromen in het bekertoernooi en is ook extra geld gemoeid. We hebben afspraken met het bestuur waardoor wij als spelersgroep er ook iets aan hebben. Bovendien is het hartstikke leuk om derde te worden. Katwijk en Kozakken Boys steken erbovenuit. Ik denk dat Kozakken Boys kampioen gaat worden, want zij hebben meer kwaliteit. Katwijk heeft qua volwassenheid wel een streepje voor.”

Poolparty

Hardenberg zelf heeft één schamel puntje voorsprong op nummer vier Barendrecht en moet zich komend weekend bij TEC verzekeren van de derde stek. Nadien zal het goede jaar gevierd worden bij de bekendste inwoner van de stad: radio-dj Edwin Evers. “Sinds vorig seizoen hebben we een traditie. Er wordt bij hem thuis een poolparty georganiseerd voor de selectie en staf. Dat is vorig jaar uit een weddenschap ontstaan. Als we ons zouden handhaven zou Edwin een feest geven. Die missie leek op dat moment onmogelijk, dus zei hij ja. Er stonden koks in de tuin, een pilsje erbij. Toen zei hij: zullen we dit volgend seizoen weer doen? Nou, daar zeggen wij natuurlijk geen nee tegen.”

Van der Leij heeft het naar zijn zin bij de club en verwacht volgend seizoen gewoon in het oranje tenue te spelen. “Ik zou niet direct nee zeggen tegen een profclub, want ik zou eerst bij mezelf moeten merken hoe ik erop zou reageren. Maar over twee maanden ben ik ook afgestudeerd aan de pabo. Ik vind het ontzettend leuk om lesgeven op de basisschool te combineren met voetballen in de Tweede Divisie. Ik hoef niet per se naar het profvoetbal.”

FC Groningen afwijzen

Dat kwam in zijn jeugd al aan de oppervlakte, want Van der Leij wees als B-junior een terugkeer naar FC Groningen af. “Ik ging als E’tje al naar de voetbalschool van de club. Het ging me altijd makkelijk af en ik werd gezien als veelbelovend talent. Ik speelde in de C’tjes met Nick Bakker en Henk Bos op het middenveld. We waren alle drie fysiek niet de sterkste en dus liet de club één iemand afvallen. Dat was ik. Dat vond ik apart, want ik speelde heel het jaar en was belangrijk door middel van doelpunten. Het was een enorme domper.”

Toch wilde FC Groningen niet voorgoed van Van der Leij af. Er werd geregeld dat hij op maandagen en dinsdagen bij FC Groningen kon blijven trainen. In het weekend werkte hij zijn duels af bij de amateurs van Be Quick. “Na een jaar zou ik terugkeren. Op dat moment vond ik de constructie goed, want ik wilde graag terug. Maar voetballen bij Be Quick bleek ik veel leuker te vinden. Ik hoefde niet zo nodig meer terug. Ik sprak vaker af met vrienden en ging weleens uit. Ik had toen al niet echt de ambitie om profvoetballer te worden. Ik heb in maart gezegd dat ik bij Be Quick zou blijven. FC Groningen vertelde dat ik er spijt van zou krijgen, maar tot op heden heb ik dat gevoel nooit gehad.”

(Tekst: Tim Beck/Foto: ProShots)

In het magazine van onze mediapartner ELF Voetbal wordt maandelijks veel aandacht besteed aan de Tweede Divisie. Meer informatie vind je hier.