Nieuws

Loukili: ‘We gaan er zeker rechtstreeks in blijven met FC Lienden’

Abderrahim Loukili (26) gold vorig seizoen als een van de beste spelers van de Tweede Divisie. Dit jaar gaat het een stuk minder voortvarend, maar dat heeft zo zijn redenen. De linksbuiten van FC Lienden heeft namelijk een drukke en stressvolle periode achter de rug.

Het was weliswaar een mooie periode, maar zijn voetbalprestaties hebben er wel onder geleden. Waar hij vorig seizoen nog zestien keer het net wist te vinden, heeft hij deze jaargang slechts drie doelpunten gemaakt. “Ik moest veel dingen regelen voor mijn bruiloft en huis. Er is veel op me af gekomen”, laat Loukili weten aan ELF Voetbal. “Ik kon me daardoor niet volledig focussen op mijn spel. Ik merkte het zelfs als ik een actie aanging, dan kwam ik bijvoorbeeld niet uit met mijn passen. Dat was door de vermoeidheid. Aan het begin denk je dat het tussen je oren zit, maar na verloop van tijd weet je waardoor het komt. Door het gebrek aan focus.”

Loukili heeft ook nog een baan die meer vereist dan een 9-tot-5-mentaliteit. “Ik werk minstens veertig uur per week als pedagogisch medewerker. Ik werk met de zwaarste doelgroep, criminelen. Een doelgroep die streng in de gaten wordt gehouden. Ik help ze met van alles, van schulden wegwerken tot weer in de samenleving laten komen. Ik heb een crimineel op het rechte pad gekregen die zat voor poging tot moord en doodslag. Voor mij is het geen moeilijk werk, want ik kan een band met die gasten opbouwen. Maar het is natuurlijk niet dat ik een toverdrankje heb, want het gaat niet altijd zoals je wil.”

Hans van de Haar

Door zijn drukke bestaan kwam voetbal een tijdje op het tweede plan te staan. Bovendien kun je zijn voetbaljaar ook allerminst rustig noemen. Bij De Dijk vond hij weliswaar een goede selectie op zijn pad, maar was het op bestuurlijk niveau een chaos. Na een halfjaar keerde hij terug bij FC Lienden, de club waar hij in de zomer van 2017 juist was vertrokken. “Ik ben nu weer leeg in mijn koppie. Ik scoorde in de belangrijke wedstrijd tegen FC Lisse en bij mij is het zo dat als ik scoor de doelpunten blijven komen. Ik ben er zeker van dat FC Lienden er rechtstreeks in blijft. Daar hebben we genoeg kwaliteit voor.”

Dat moet gebeuren met trainer Hans van de Haar aan het roer en dus niet Hans Kraay Junior, die onlangs is opgestapt. Geen kwaad woord over Kraay, maar Loukili benadrukt wel hoe goed zijn relatie is met Van de Haar. “Ik heb natuurlijk eerder met hem gewerkt en hij is echt een toptrainer. Hij is tactisch ongelooflijk en een echte people-manager. Hij weet de juiste snaar bij me te raken. Hij geeft me zoveel vertrouwen dat ik het gevoel krijg dat ik daadwerkelijk de beste ben.”

Jupiler League
Nadat Loukili vorig seizoen de Tweede Divisie betoverde met goede acties en doelpunten, kreeg de aanvaller de kans om naar het profvoetbal te gaan. “Ik kon afgelopen zomer naar de Jupiler League. Welke clubs zeg ik liever niet. Laat ik het zo zeggen: het was financieel niet aantrekkelijk. Anders had ik de stap wel gezet, maar ik wilde mijn maatschappelijke loopbaan er niet voor opgeven. Ik ben 26 jaar, maar profvoetbal blijft toch nog steeds door mijn hoofd spoken.”

Loukili heeft in 2015 ongeveer een half jaar bij NEC Nijmegen gevoetbald, maar daar moest hij naar zijn zin te lang wachten op zijn kans. “Dat was onder Ernest Faber en Jack de Gier. Ik speelde in Jong en er werd me gezegd dat ik geduld moest hebben. Mijn kans zou wel komen, maar voor mijn gevoel duurde het te lang. Ik had zeker het gevoel dat ik het niveau aan kon. Maar er zijn zoveel goede spelers in de Tweede Divisie. Als je een goed seizoen draait, kun je zo naar de profs.”

Als voorbeeld haalt Loukili Kozakken Boys aan. “Daar gaan Ahmad Mendes Moreira en Jurrien Gaari naar de profs, maar ik zeg je eerlijk: als ik het voor het zeggen had zou ik al die gasten een profcontract geven. Ze zijn allemaal supergoed. Tien keer beter dan Katwijk. Van Katwijk ben ik niet heel erg onder de indruk. Maar goed: voor mij is het belangrijkste dat we FC Lieden erin houden. Dat zou voor ons als een kampioenschap voelen, na wat er allemaal is gebeurd.”

(Tekst: Tim Beck/Foto: ProShots)

In het magazine van onze mediapartner ELF Voetbal wordt maandelijks veel aandacht besteed aan de Tweede Divisie. Meer informatie vind je hier.