Nieuws

Lulinho Martins blijft dromen van een bestaan als profvoetballer

Lulinho Martins (24) is bij VVSB één van de grote verrassingen van het huidige seizoen in de Tweede Divisie. Eigenlijk zou hij afgelopen zomer naar Ter Leede gaan, maar een belletje op vakantie deed zijn plannen veranderen. ,,Het is mijn droom profvoetballer te worden, dus ik wilde zo hoog mogelijk voetballen.”

Martins was op vakantie in Angola, het land van zijn vader, toen hij een berichtje kreeg of hij interesse had in een transfer naar VVSB. Eigenlijk was zijn overstap naar Ter Leede al zo goed als in kannen en kruiken, maar het bericht veranderde hem van gedachte. ,,Er werd wel gezegd dat het zou kunnen gebeuren dat ik soms op de bank of zelfs tribune zou zitten, maar ik was eigenlijk direct overtuigd. Ik zou wel zien hoe ver ik zou komen. Als ik het niet aan zou kunnen, had ik het in ieder geval geprobeerd en kon ik altijd nog terug naar een lager niveau.”

Malta

Martins speelde op dat moment voor eersteklasser Aalsmeer, waarvoor hij slechts een halfjaar daadwerkelijk voetbalde. Vervolgens ging hij immers een half jaar op stage naar Malta. ,,Daar trainde ik wel mee met een club, zodat ik fit zou blijven. Die club heeft me vervolgens iets aangeboden, maar ik vond het niet goed genoeg en verder mag je op Malta maar met slechts drie buitenlanders spelen. Het was bovendien vooraf al de bedoeling dat ik alleen zou meetrainen. Het leek me vervolgens toffer om naar VVSB te gaan, want iedereen die het amateurvoetbal in Nederland volgt, kent die club.”

Aan het begin van het seizoen was het even aanpoten voor Lulinho Martins (foto), maar in een korte tijd pakte hij het niveau op. Hoewel VVSB een moeilijk seizoen draait, beleeft Martins zijn doorbraak met tot nu toe zeven assists en zes doelpunten. ,,Het grote verschil met de Eerste Klasse is het feit dat je in de Tweede Divisie tegen veel slimmere voetballers speelt. In de Eerste Klasse kom je vaker in duel dan in de Tweede Divisie. Maar het is geen wereld van verschil voor me.”

Dat komt mede doordat hij goed werd opgevangen bij de club uit Noordwijkerhout en hij aan het begin van het seizoen te maken kreeg met trainer Jack Honsbeek, een man die hij een warm hart toedraagt. Honsbeek en Martins kennen elkaar al uit hun tijd bij Legmeervogels. ,,Hij kent mijn kwaliteiten en weet dat ik graag de achterlijn haal. Zo heb ik altijd gevoetbald en zo mocht ik ook direct voetballen bij VVSB. Ik had eerder al een stap omhoog kunnen zetten, want onder meer NEC, RKC Waalwijk en Telstar bekeken me bij Legmeervogels.”

Profvoetballer

Tot een transfer kwam het echter nog niet, want of Martins was niet goed genoeg of het reizen bleek een te groot probleem voor de buitenspeler. “Ik had geen rijbewijs, waardoor de afstand vanaf Amsterdam te groot was. Ik bleef onder de hoede van Jack Honsbeek en hij zei altijd: “als je jezelf door blijft ontwikkelen, dan komt de stap omhoog vanzelf wel”. Daar heeft hij gelijk in gehad. Waar dit eindigt? Het is nog steeds mijn droom om profvoetballer te worden.”

Martins wordt regelmatig lekker gemaakt met verhalen uit de voetballerij. Alexander Christovão, een ex-speler van onder meer FC Groningen en SC Cambuur, is als een broer voor hem. De centrumspits komt sinds januari uit voor de Roemeense topclub Dinamo Boekarest. ,,Ik ken hem als sinds mijn geboorte en mijn moeder heeft hem eigenlijk ook opgevoed. Daarom hebben we nog steeds elke dag contact. Ik vraag hem regelmatig om advies en ga ook regelmatig naar hem toe. Naar Roemenië ben ik alleen nog niet geweest. Dat komt vanzelf wel.”

Tekst: Tim Beck