Nieuws

Marc Magan: klaar om eindelijk te vlammen

Marc Magan (23) kampte lang met een hardnekkige schouderblessure. Weer fit moest de middenvelder van Rijnsburgse Boys voornamelijk plaatsnemen op de bank, maar na de winterstop staat hij met regelmaat op het veld en kan eindelijk weer vlammen. ,,Tijdens de schorsing van Joël Tillema wilde ik mijn visitekaartje afgeven.”

Al sinds 2016 komt Marc Magan (foto) uit voor Rijnsburgse Boys, maar veel speelde hij nog niet voor De Uien. ,,Ik heb er lang uitgelegen. Ik brak mijn schouder en daarvoor heb ik moeten revalideren. Ik werd geopereerd en met flinke periodes ertussen ging die schouder steeds weer opspelen. Vandaar dat ik mijn stempel nog niet echt heb kunnen drukken bij Rijnsburgse Boys. Maar dit seizoen zit alles goed in die schouder.”

Toch speelde de in Almere geboren Magan voor de winterstop vaker niet dan wel, want trainer Henk Wisman koos voor andere spelers. Door de schorsing van Tillema kreeg Magan zijn kans. ,,Ik was heel geconcentreerd tijdens die vier wedstrijden. Tegen rivaal Quick Boys scoorde ik en speelde ook goed. Ik wilde mijn visitekaartje afgeven. Afgelopen weekeinde speelde ik helaas niet. De trainer vond dat hij Tillema nodig had. Joël is natuurlijk een goede speler, maar ik vond het wel teleurstellend. Dat heb ik ook gezegd. De trainer en ik hebben er goed over gesproken, maar uiteindelijk is het de keuze aan hem.”

Ondanks de teleurstelling is het contract van Magan onlangs wel met een jaar verlengd. ,,De club en ik hebben in de winterstop gezeten. Ze wilden weten hoe ik de toekomst voor me zag. Ik twijfelde, omdat ik niet echt mijn kans heb gehad in de eerste seizoenshelft. We besloten om het nog even af te wachten, maar toen ik de positie van Tillema naar behoren overnam, kwamen ze terug en zeiden dat ze me graag wilden behouden. Soms is het wel lastig, want ik woon in Almere. Zeker op de heenweg sta ik meestal in de file, maar al met al is het wel te doen.”

Rommelig huishouden

In het verleden speelde Magan in de jeugd van Almere City en in het tweede elftal van SC Cambuur. Aan zijn droom profvoetballer te worden kwam in de zomer van 2016 een einde. ,,Toen ik naar Cambuur ging, zei ik tegen mezelf: “ik ga het proberen, maar mocht het niet lukken, ga ik uit het betaalde voetbal”. Ik trainde mee met het eerste elftal, maar Cambuur zat toentertijd in een lastige periode. Trainer Henk de Jong vertrok en we degradeerden uit de Eredivisie. Ik was ook nog zo jong. Ik woonde in een appartement samen met Rowdy van der Putten van Scheveningen en Omar El Baad van Excelsior Maassluis. Het huishouden was wat rommelig, haha. Er werd – zeg maar – niet veel opgeruimd. Dat gebeurde meestal als één van onze ouders langskwamen. Ik spreek Rowdy en Omar nog regelmatig. Leuk om nu tegen ze te spelen.”

Magan kijkt zonder spijt terug op zijn jeugdjaren. Hij is weliswaar geen profvoetballer, maar heeft het naar eigen zeggen nu beter voor elkaar dan wanneer hij heel zijn leven in de Keuken Kampioen Divisie zou voetballen. ,,Naast voetballen voor Rijnsburg, studeer ik fysiotherapie en loop stage in een ziekenhuis. Ik zit in mijn derde jaar en heb dus nog één jaar te gaan. Ik wil later graag in een praktijk werken en in de nog verdere toekomst eventueel een eigen praktijk openen als dat haalbaar is.”

Tekst: Tim Beck