Nieuws

Martijn Berden wil weer knallen bij Jong Vitesse

Onze partner ELF Voetbal maakte in de herfst een speciale krant over de Tweede Divisie. In samenwerking publiceren we hier tijdens de winterstop elke dag een verhaal om iedereen kennis te laten maken met alle ploegen. Hier deel 13 met Martijn Berden van Jong Vitesse.

Wanneer Martijn Berden denkt aan vorig seizoen, maakt hem dat trots. ,,Het kampioenschap was heel mooi. Aan het einde van het seizoen hebben we goed doorgepakt. Het was top, echt alles klopte. Jong Vitesse werd vorig seizoen dus kampioen en promoveerde naar de Tweede Divisie. Voor Martijn Berden is er alles aan gelegen om top te presteren. Hij is herstellende van een slopende ziekte, maar blijft zijn dromen najagen. ,,Ik heb het zeker in me om het eerste van Vitesse te halen.

Dit seizoen wilde de 21-jarige aanvaller weer vlammen. Zijn rol was vorig kalenderjaar minimaal door zijn ziekte. Zelf noemt hij het een worsteling. ,,Ja, het is flink aanpoten. Mijn rol bij het team is nog niet zoals ik het graag zie. Doelpunten maken en assists geven, dat wil ik. De Vitessenaar wil niet precies vertellen welke ziekte hij onder de leden had, maar hij zit nog vol met medicatie. ,,Troep is dat, net als de kuren. Dat merkt mijn lichaam. Ik ben aan het trainen om topfit te worden. In het begin van het seizoen begon ik in de basis. Momenteel speel ik wat minder. Na drie wedstrijden heb ik een onderhoudende kuur gehad. Zo blijft mijn ziekte weg.

Realisme is Berden niet vreemd. Hij is blij met het kampioenschap, maar ziet dat zijn team nu weer opnieuw stappen moet maken. Volgens de jongeling is wisselvalligheid de grootste valkuil bij Jong Vitesse. ,,De ene wedstrijd spelen we top en levert dat drie punten op. De wedstrijd daarna zijn we weer beter, maar verliezen we. Berden ziet dat het bij andere ploegen in de competitie wel lukt om de punten over de streep te trekken. ,,In de Tweede Divisie speel ik vaak tegen ervaren jongens. Ze hebben heel veel wedstrijden in de benen en weten hoe ze een wedstrijd over de streep moeten trekken.

Berden ervaart nauwelijks dat het niveau in de Tweede Divisie hoger ligt dan een divisie lager. ,,Ik merk niet dat ik pers extra moet geven. Ik geef elke wedstrijd alles. Als het tempo hoger wordt tijdens de wedstrijd, zorgen wij daar vaak zelf voor. Dat komt niet door de tegenstander. De doelstelling van Jong Vitesse is duidelijk. Berden en zijn teamgenoten hebben het uitgebreid besproken. ,,Wij willen het beste beloftenteam worden in de competitie. Als een Jong-team kampioen wordt in de Derde Divisie, dan moeten de twee slechtste Jong-teams uit de Tweede Divisie. Vandaar dit doel.

Berden stelt zichzelf ook doelen. ,,Een aantal jaren ben ik niet naar school geweest. Nu heb ik enkele vakken van de havo gehaald en ben ik bezig met de laatste twee. De afgelopen jaren heb ik me op voetbal gefocust, maar ik vind het wel lekker om er iets bij te doen. Zijn grootste droom is en blijft echter het eerste van Vitesse halen. ,,Als ik weer topfit ben, kan ik stappen maken. Ik heb dat zeker in me en ga daar helemaal voor.

Tekst: Sander Kruitbos / ELF Voetbal

Op de foto is Martijn Berden (rechts) aan de bal met Felitciano Zschusschen van IJsselmeervogels naast hem.

De hele krant kunt u hier vinden.

De site van onze partner Elf Voetbal is hier.