Nieuws

Mats van Huijgevoort via Feyenoord uiteindelijk naar Kozakken Boys

Mats van Huijgevoort (25) gold als groot talent in de jeugdopleiding van Feyenoord, speelde voor Oranje Onder 17 op zowel een EK als een WK en deelde de kleedkamer met onder anderen Stefan de Vrij, Jordy Clasie en Bruno Martins Indi. Momenteel is de Brabander de linksback van het stroef draaiende Kozakken Boys. Een monoloog.

,,De vraag of het weleens pijn doet dat ik geen prof meer ben, krijg ik natuurlijk vaker. Maar ik ben nooit in een zwart gat gevallen, dus teleurgesteld of boos ben ik niet geweest. Ik heb natuurlijk wel dat ik soms denk: daar had ik ook kunnen staan. Als ik jongens op televisie zie waar ik in de jeugd qua niveau zeker niet voor onderdeed bijvoorbeeld. In 2008 stapte ik over van Willem II naar de jeugd van Feyenoord. Ik kon toen ook naar PSV en AZ, maar Feyenoord wilde me het liefst hebben. Er heerste een hele andere cultuur in Rotterdam, maar ik paste daar goed in. Ik ben zelf ook direct en zeg altijd waar het op staat.

,,Op Varkenoord zat ik in een flow waarbij alles kon. Ik was erg overtuigd van mezelf, zonder arrogant te worden. Ik legde mezelf veel druk op, dus de druk kwam niet zozeer van andere mensen. Ik heb prachtige herinneringen aan die tijd: de trainers die ik bij de club heb gehad, de drie titels in vier jaar, de kampioenschappen met Oranje, de internationale toernooien en natuurlijk ook mijn debuut voor het eerste elftal van Feyenoord, begin 2012 tegen VVV-Venlo.

Feyenoord 1

,,Ik kan voor altijd zeggen dat ik voor Feyenoord heb gespeeld, maar de wedstrijd zelf was geen hoogtepunt. We verloren en ik werd na de eerste helft naar de kant gehaald, omdat ik geel had. Trainer Ronald Koeman wilde liever een ervaren man en bracht Gill Swerts in. Dat veranderde echter ook niet zoveel. Ik heb zeker het gevoel dat ik ben afgerekend op die wedstrijd. Dat vind ik jammer, want ik ben er zeker van dat ik bij Feyenoord een goede linksback had kunnen zijn.

,,Vervolgens ben ik twee jaar verhuurd geweest, aan Excelsior en Willem II. Achteraf is het makkelijk praten, maar ik neem mezelf kwalijk dat ik toen de onjuiste keuzes heb gemaakt. In die twee jaar speelde ik nooit, terwijl ik andere mogelijkheden had waarbij ik vrijwel zeker een basisplaats had veroverd. Bij die clubs was mijn gevoel alleen minder. Ik had met mijn hoofd moeten kiezen in plaats van met mijn hart. Die twee jaar zonder speelminuten zijn uiteindelijk de doodsteek voor me geworden in het profvoetbal. Ook wat betreft mijn eigen gevoel.

,,Na het seizoen 2014/15 bij FC Den Bosch wilde ik een stap terug doen. Maar veel amateurclubs hadden op dat moment al geen budget meer. Dat kwam doordat ik destijds de ambitie koesterde om nog een jaar in het buitenland te voetballen. Ik had contact met clubs uit de Verenigde Staten, maar had wel n eis: ik wilde naast het voetbal graag studeren. Dat was onmogelijk, waardoor ik pas heel laat een club ging zoeken in Nederland. SV Oss 20, toen een hoofdklasser, had nog wel budget voor me. Vandaar dat ik vanuit de Jupiler League naar de Hoofdklasse ging.

Studeren

,,In Oss heb ik goede jaren gekend. Het was een iets lager niveau, maar we hadden kwalitatief een goede groep. Vorig seizoen promoveerden we naar de Derde Divisie. In de loop der jaren heb ik wel gesprekken gevoerd met andere clubs, zoals met TEC, De Treffers en OJC Rosmalen. Maar ik woon in Tilburg, waardoor die clubs minimaal een uur rijden zouden zijn. Dat ga ik niet doen als ik ernaast ook gewoon moet werken.

,,Wat dat betreft was Kozakken Boys de enige optie in de Tweede Divisie. Over het algemeen bevalt het me erg goed bij de club. Het is een leuke en gezellige club met een leuke ploeg. Bovendien is het een ambitieuze club, die het hoogst haalbare nastreeft. De start van het seizoen is dan ook erg teleurstellend. Ik vind zelf dat we nog automatismen missen. We zijn nog zoekende, ook wat betreft formatie. Ik ga ervan uit dat het een kwestie van tijd is voordat die automatismen er zijn in geslepen. Als we dat in kaart hebben, dan komen de resultaten vanzelf.

,,Ook naast het voetbal heb ik het uitstekend naar mijn zin. Ik was ook in mijn tijd als profvoetballer bereid om mezelf te ontwikkelen qua kennis. Ik ben blijven studeren en daar heb ik nu voordeel van. Ik studeerde commercile economie en ik werk momenteel in Waalwijk als tactisch inkoper bij Lightronics, dat armaturen maakt en ontwikkelt. Ik zorg ervoor dat de spullen vanuit een goede prijs op het juiste tijdstip bij ons worden aangeleverd.

Op de foto is Mats van Huijgevoort (rechts) nog in actie voor FC Den Bosch in de wedstrijd tegen Jong PSV in duel met Elvio van Overbeek.

Tekst: Tim Beck