Nieuws

Melvin Grootfaam spreekt het uit: hij wil kampioen worden met AFC

De Gebroeders-Teijsse en Raily Ignacio zijn de grote blikvangers dit seizoen bij koploper AFC, maar ook buitenspeler Melvin Grootfaam (28) kan vooral wat betreft assists uitstekende statistieken overleggen. We spraken hem over het succes van de Amsterdamse club, trainer Ulrich Landvreugd en de voorbereidingen op het bekerduel met Willem II.

Grootfaam speelt al een aantal jaar bij AFC en kent de club inmiddels door en door. Hij kreeg in het verleden de nodige belletjes van andere Tweede Divisie-clubs, maar bleef AFC elke keer weer trouw. ,,De club staat niet bekend om de hoge bedragen die het uitgeeft aan spelers, dus wat betreft financin had ik er op vooruit kunnen gaan bij andere ploegen. Maar ik werk in Amsterdam bij de ABN Amro en woon in Amsterdam-West. Zowel werk als AFC is dicht bij mijn huis. Het valt allemaal uitstekend te combineren en dat is n van de redenen dat ik bij AFC ben gebleven. Het is ideaal voor me zo.

Grootfaam, die in het verleden onder meer speelde voor Telstar, omschrijft de club als chic en een tikkeltje ouderwets. AFC voelt daardoor als een warm bad voor hem. Bovendien helpen de sportieve prestaties ook mee. ,,Dat voelt echt als een vette bonus voor de club. De afgelopen twee jaar speelden we tegen degradatie en nu staan we bovenaan. Maar dat heb ik wel vaker met de club gestaan en dan stortte het vervolgens in na de winterstop. Of ik een verschil merk tussen die jaren en dit seizoen? Zeker, we hebben nu meer winnaars en verder hebben de jonge jongens van toen meer ervaring gekregen. Waaronder ikzelf.

Kampioenschap

Een training bij AFC is volgens Grootfaam te vergelijken met het gevecht voor een bepaald product onder Black Friday-gangers: er moet en zal gewonnen worden. Er is niemand die verzaakt. De aanvaller is het dan ook absoluut niet eens met de stelling dat AFC vooral bestaat uit de Teijsse-broers en Ignacio. ,,Ik zou niet durven zeggen dat zij ht verschil zijn ten opzichte van de vorige twee seizoenen. Natuurlijk, zij zijn de jongens die scoren, maar achterin staan we ook goed. Jonathan Richards en Tim Linthorst zijn bijvoorbeeld prima spelers. Ik vind het hele team uitstekend draaien.

Toch beaamt hij dat de Teijsse-tweeling en Ignacio de blikvangers zijn. Zelf maakte Grootfaam pas n doelpunt, maar gaf hij wel al zes keer een beslissende voorzet. En dat hadden er volgens hem nog meer kunnen zijn. Het is een logisch gevolg, want we spelen dit seizoen aanvallender. Vorig jaar zaten we heel lang in een negatieve spiraal, dus dan is het makkelijker om een defensieve tactiek te gebruiken.

De grote vraag voor AFC is nu: waar gaat dit eindigen? In de voetbalwereld is het niet vanzelfsprekend dat spelers het woord kampioenschap in hun mond nemen, maar daar heeft Grootfaam geen moeite mee. ,,Ik wil gewoon kampioen worden en daar moeten we dan ook voor gaan. Ik ben daar niet zo moeilijk in. Sommige jongens nemen het woord nog niet in de mond. Ik riep het al vanaf het begin, eigenlijk roep ik het al vanaf 2014. Ik ben niet iemand die genoegen neemt met de doelstelling: meedoen in het bovenste deel van de ranglijst. Die mentaliteit probeer ik over te brengen op vooral mijn jongere teamgenoten. Door te zeggen: we staan bovenaan en probeer in dit tempo mee te gaan. Dat motiveert die jongens weer om hard te trainen, waar ze in wedstrijden weer profijt van hebben.

Edgar Davids

Het is de mentaliteit waarom Edgar Davids vroeger bekendstond: winnen en niets anders. De voormalige international is ex-collega en vriend van AFC-coach Ulrich Landvreugd. ,,Ze hebben samengewerkt in Engeland bij Barnet. Of we Davids weleens op de club hebben gezien? Volgens mij was hij er een keer in de voorbereiding. Mochten we nog extra motivatie nodig hebben, dan zou hij zeker als voorbeeld kunnen dienen, haha. Hij was natuurlijk een fantastische speler, die tot het gaatje ging. Ulrich is meer een relaxte trainer, die ons de nodige vrijheid geeft. Alle spelers krijgen vertrouwen, waardoor jongens die het vorig seizoen iets minder deden nu beginnen te vliegen en hele goede spelers blijken te zijn.

Grootfaam noemt Spakenburg de beste ploeg waar hij tot nu toe tegen heeft gespeeld, maar zegt er snel bij dat AFC zowel IJsselmeervogels als VV Katwijk nog moet treffen. Het duel met de heersende kampioen staat over ruim twee weken op het programma. Een paar dagen later wacht de achtste finale in de strijd om de TOTO KNVB-Beker tegen Willem II. ,,De wedstrijd tegen Katwijk is voor ons als een topper in de Eredivisie en die tegen Willem II is een soort Champions League-duel. Het zal in ieder geval een geweldige ervaring worden.

De geboren Amsterdammer moet nog wel vrij vragen bij zijn werkgever. De planning voor de heuglijke dag is onlangs immers bekendgemaakt door trainer Landvreugd. ,,We hebben doorgekregen dat we ons om elf uur moeten verzamelen en vervolgens gaan we in Brabant nog even relaxen in een hotel. Of we kans hebben door te gaan naar de kwartfinale? Willem II heeft een heel goede ploeg en speelt niet voor niets in de Eredivisie. Maar goed, ook de Willem II-spelers blijven mensen en die hebben weleens een mindere dag.

Tekst: Tim Beck

Op de foto ontsnapt Melvin Grootfaam (rechts) aan Soufiane Laghmouchi van GVVV.

Lees ook:

AFC en Kozakken Boys sluiten jaar af op dinsdag en donderdag