Nieuws

Michiel Hemmen zou graag in het voetbal actief blijven

Michiel Hemmen (31) speelde jarenlang in het betaalde voetbal, maar nadat hij een paar maanden thuis zat verbond de aanvaller zich recent aan FC Lienden. Er waren wel opties, maar anderhalve maand geleden besloot Hemmen er een punt achter te zetten. ,,Of er moet nog iets heel moois langskomen.

Met FC Lienden is de afspraak dan ook gemaakt dat hij zou kunnen vertrekken mocht er iets langskomen dat hij niet kan weigeren. De hoofdrolspeler zelf verwacht dat echter niet meer. Hij is gelukkig in de Betuwe en vooral blij dat hij weer lekker kan voetballen. ,,Het bevalt heel goed. FC Lienden is een hele gezellige club en het niveau is prima. Natuurlijk was het even omschakelen, want het blijft een amateurclub. De eerste paar trainingen lag er bijvoorbeeld nog geen kleding voor me. Het is allemaal net wat minder goed geregeld. Maar dat is helemaal niet erg, want dat wist ik van tevoren.

De doelstelling van FC Lienden dit seizoen is duidelijk: handhaving. En daar kan de club de ervaring en doelpunten van de ex-prof van onder meer FC Volendam, AGOVV Apeldoorn, SC Cambuur, Excelsior en FC Emmen goed bij gebruiken. ,,Mijn eerste contact met trainer Hans van de Haar stamt nog uit zijn tijd in de Verenigde Staten, maar toen zat ik op mijn plek bij Cambuur. Ik ben contact met hem blijven houden, waardoor het lijntje naar FC Lienden erg kort was. Op het moment dat ik openstond voor de Tweede Divisie hing hij snel aan de lijn.

Vietnam

In het buitenland had Hemmen enkele opties, maar dat was financieel niet aantrekkelijk genoeg om de sprong in het diepe te maken. Bovendien merkte hij begin dit jaar dat een buitenlands avontuur niet zaligmakend is. ,,Ik ben twee keer in Vietnam geweest, maar heb daar uiteindelijk niet gevoetbald. Ik kon bij een club een contract tekenen, maar dat heb ik niet gedaan omdat de werkwijze me niet beviel. Er gebeuren daar dingen die je in Nederland nooit tegenkomt.

Hemmen liep samen met Wiljan Pluim stage in Azi. De desbetreffende club zocht een nummer 9 en 10 en de twee Nederlanders waren er heilig van overtuigd dat ze samen in Vietnam aan de bak zouden kunnen. Tot een testwedstrijd anders besliste. ,,We presteerden prima, maar we moesten nog een wedstrijd spelen. We hadden een vrij weekeinde gehad en maandag zou die wedstrijd zijn. Toen we aankwamen stond er een Afrikaanse jongen op het veld, die we nog nooit eerder hadden gezien. Dus we vroegen: wie is dat? Dat was dus een van de twee nieuwe spelers, waardoor er nog maar een van ons kon blijven. Ik dacht eigenlijk direct: krijg de kolere maar.

Toch gaat Hemmen nog in gesprek met de club, maar tijdens die conversatie blijken er nog meer haken en ogen te zitten aan een eventuele verbintenis. ,,We kregen een mooi salaris voorgeschoteld, plus tekengeld. Maar ineens zat het tekengeld er niet meer bij, want dat zou verdeeld worden onder de trainers van de club. Er bleef absoluut geen slecht bedrag over, maar wel een heel ander bedrag dan waar we eerst over hadden gesproken. Toen dacht ik: jullie maken er een potje van en ben ik vertrokken. Helaas, want het leven in Ho Chi Minhstad beviel me wel.

Orinteren

Het is makkelijk praten achteraf, maar nu heeft hij spijt van zijn keuze om FC Emmen afgelopen winter te verlaten voor een ongewis avontuur in Vietnam. ,,Het heeft alleen niet zoveel nut om een koe in de kont te kijken. Het was een wens van me om een keer in het buitenland te spelen. Daar ben ik ook altijd eerlijk over geweest ten opzichte van Emmen. Het was een doordachte keuze, maar als je ziet hoe het Emmen is vergaan, dan is het wel jammer. Emmen was tevreden over me en misschien had ik nu wel in de Eredivisie gevoetbald. Zo dicht kan het bij elkaar liggen in de voetballerij.

Hoewel er dus nog een kleine kans bestaat dat hij terugkeert in het profvoetbal, denkt Hemmen inmiddels ook aan zijn toekomst. ,,Ik zou graag actief blijven in het voetbal, want ik ben al twintig jaar bezig met voetbal op niveau. Maar in welke rol weet ik nog niet. Ik heb anderhalve maand geleden pas de keuze gemaakt om te stoppen met profvoetbal. Momenteel ben ik me aan het orinteren en praten met mijn naasten. Ik had graag de trainerscursus gedaan dit jaar, maar daar was ik te laat voor.

Tekst: Tim Beck

Op de foto van Philip Cousin is Michiel Hemmen in actie tijdens de wedstrijd van FC Lienden tegen SVV Scheveningen.