Nieuws

Mike van den Ban: ‘Het kampioensjaar was dubbel voor me, maar ik ben er wel trots op’

Mike van den Ban (28) begon deze competitie uitstekend bij VV Katwijk. In de eerste vier wedstrijden scoorde de aanvallende middenvelder al vijf keer. Dat was mede het resultaat van hard doortrainen tijdens de zomer. ,,Vorig seizoen had ik moeite om aan te haken, omdat ik midden in het seizoen mijn rentree maakte.”

Dat zat zo: Van den Ban raakte in 2017/’18 zwaar geblesseerd aan een knie. Een afgescheurde kruisband was de harde realiteit. Hij miste daardoor bijna de hele eerste seizoenshelft van 2018/’19. ,,Het was best moeilijk om vervolgens midden in het seizoen terug te keren. Ik merkte dat ik moeite had om aan te haken bij de rest en om weer op mijn oude niveau te komen. Daardoor heb ik afgelopen zomer hard doorgetraind, zodat ik écht fit aan de start van de voorbereiding zou verschijnen. Bovendien moet ik mijn knie goed onderhouden, want dat zorgt ervoor dat de kans kleiner is dat het weer misgaat.”

Kampioensjaar

Van den Ban erkent dat de revalidatie hem bij tijd en wijle zwaar viel. ,,Toen het gebeurde was het natuurlijk even zwaar, maar de knop ging snel om. Zo van: het is gebeurd, maar daar kan ik nu niets meer aan veranderen. Ik was meteen gemotiveerd en werkte vrijwel iedere dag in de sportschool. Maar op een gegeven moment kwam ik in een fase waarin ik amper vooruitgang zag. De stappen die ik zette, werden kleiner en dan ga je niet meer omhoog in kilo’s of intensiteit. Dan wordt het puur controle en dat vond ik wel pittig.”

Inmiddels denkt Van den Ban niet meer aan de blessure die hem vrijwel het hele kampioensjaar kostte. Hij is op het niveau waar hij wil zijn. Sterker nog, de middenvelder is momenteel met vijf doelpunten zelfs de topscorer van Katwijk. ,,We begonnen fris aan het seizoen en ik stond iets aanvallender ten opzichte van vorig jaar. Dat zijn twee factoren die mijn scoringsdrift verklaren. De laatste weken gaat het helaas minder met de ploeg. Tegen AFC stonden we niet goed en tegen TEC hadden we geen antwoord op hun compacte spel. Waar dat aan ligt, is moeilijk te zeggen, maar ik ben ervan overtuigd dat de punten vanzelf weer gaan komen.”

Van den Ban heeft het uitstekend naar zijn zin op sportpark De Krom, waar hij sinds 2016 zijn thuiswedstrijden speelt. ,,Alles is goed geregeld en we horen elk jaar om de prijzen mee te doen. Dit jaar gaat het minder en vorig jaar lukte het ook niet, maar de intentie is er in ieder geval. Het kampioensjaar was dubbel voor me. Ik leverde de eerste acht wedstrijden een mooie bijdrage, maar uiteindelijk miste ik het grootste gedeelte van het seizoen. Desondanks is het kampioenschap iets waarop ik wel trots ben.”

Motoriek

Het contract van Mike van den Ban bij VV Katwijk loopt komende zomer af. Hij is nog niet echt bezig met volgend seizoen, maar één ding is zeker: hij wil door op het hoogste amateurniveau. ,,Ik heb altijd zin om te trainen, want voetballen doe ik nog steeds het liefst. Voor mijn werk sta ik bijna de hele dag en soms denk ik wel: ik ben vermoeid. Maar dat heeft geen invloed op mijn bezigheden bij Katwijk. Ik run samen met mijn collega Marco Neuvel het bedrijf Scopo Atletico. We organiseren activiteiten met betrekking tot bewegen en bieden kennis aan. We helpen bij verenigingen bijvoorbeeld met de oefenstof, maar geven ook zelf gymlessen op een privéschool. Heel divers.”

Neuvel is een oud-jeugdspeler van Ajax, die met onder anderen Gregory van der Wiel, Toby Alderweireld en Jan-Arie van der Heijden voetbalde. ,,Hij raakte zwaar geblesseerd aan zijn knieën en vroeg zich toen af: hoe komt dat? Door die vraag is hij bewegingswetenschappen gaan studeren. Zijn visie is dat hij niet genoeg opgeleid was in het bewegen, maar puur als voetballer. Daardoor was hij motorisch niet genoeg ontwikkeld. Daar geloof ik ook in en zo zijn we begonnen met Scopo Atletico.”

Tekst: Tim Beck

Op de foto heeft Mike van den Ban (centraal) overzicht namens VV Katwijk in de topper tegen Kozakken Boys. Rechts Frenk Keukens van de club uit Werkendam.