Nieuws

Mitchel Bergkamp: Arsenal als thuis

Onze partner ELF Voetbal had recent een gesprek met Mitchel Bergkamp van Jong Almere City. Dat willen we de liefhebbers van de Tweede Divisie niet onthouden.

Mitchel Bergkamp speelt bij Jong Almere City, maar was dertien jaar geleden nog kind aan huis bij Arsenal. Als zoon van Dennis Bergkamp had hij geen moeite met de bekendheid van zijn vader en genoot hij van zijn tijd in Londen. ELF Voetbal sprak hem over Highbury, Thierry Henry en afscheid nemen van Londen.

Bergkamp groeide op in de Londense wijk Hadley Wood. Wanneer zijn vader moest voetballen, ging hij altijd kijken. “Op Highbury, dat stadion herinner ik me goed. Ik weet nog dat ik daar zat en mijn vader scoorde tegen West Bromwich Albion. Hij vierde het echt prachtig door zijn ring te kussen en omhoog te wijzen. Ik kijk nog vaak momenten terug, maar dit is iets wat in mijn geheugen staat gegrift.” Zelf betrad Bergkamp junior nooit de heilige grond van Highbury. Hij stond wel op het veld van het Emirates Stadium. “Het was de afscheidswedstrijd van mijn vader. Een indrukwekkend moment. Ik liep aan zijn hand het veld op. Als jochie van acht was dat ontzettend spannend, maar gelukkig stelde hij mij gerust. Eerder dat seizoen werd mij ook gevraagd om mee te lopen. Toen vond ik het nog te eng. Ik ben dankbaar dat ik later nogmaals de kans kreeg.”

De aandacht voor zijn vader was voor de jonge Bergkamp nooit een probleem. Sterker nog, hij profiteerde volop van de voordelen. “Ik zat vaak in het stadion in de hoek bij de skybox. Ik had fantastisch zicht. Op dagen dat er geen wedstrijden waren, kwam ik dicht bij de spelers. Vanaf ons huis ging ik naar het trainingscomplex, een stukje bij het stadion vandaan. Daar keek ik de trainingen. Stond ik daar als knulletje te praten met Thierry Henry en Patrick Vieira. Zij maakten vaak een dolletje, klierden met de bal. Mijn vader deed dan mee. Hij straalt het misschien niet altijd uit, maar hij is echt een grappenmaker, haha.”

Highbury

Het ging in huize Bergkamp niet de hele dag alleen om de carrière van Dennis. “Zodra mijn vader terug was van de wedstrijd, had hij het niet meer over voetbal. Het ging dan over de normale dingen waarover elk gezin praat. Zelf had ik een gestructureerde indeling van mijn dag. Ik ging naar school en zat bij de lokale voetbalclub, Hadley Rangers. Regelmatig gingen mijn ouders samen met mij, mijn twee zusjes en oudere zus naar het park dicht bij ons huis. Ik vond het altijd mooi, want de natuur was daar prachtig. Het was geweldig om in Londen op te groeien.”

Aan het Engelse avontuur kwam in 2006 een eind voor de familie Bergkamp. Een moeilijk moment. “Ik was negen toen ik weer naar Nederland ging. Ik begreep dat we terug moesten, want familie en vrienden woonden allemaal in Nederland. Leuk vond ik het niet, want ik wilde graag in Engeland blijven. Eenmaal in Nederland kon ik gelukkig snel weer wennen.”

Inmiddels is Bergkamp elf jaar ouder en moet hij het laten zien bij Jong Almere City. Zijn droom is om ooit weer op het veld te staan bij Arsenal, maar ditmaal als speler. “Mijn vader speelde ook voor Internazionale en Ajax, twee prachtige clubs, maar Arsenal voelt als thuis. Of ik voor het Emirates of Highbury kies? Dan had ik het liefst op Highbury gespeeld. Daar liggen de herinneringen aan alles wat mijn vader voor de club heeft gedaan.”

Tekst: Sander Kruitbos / ELF Voetbal

De site van onze mediapartner ELF Voetbal is hier