Nieuws

Nabeschouwing op Rijnsburgse Boys – IJsselmeervogels

Sindskort zijn we begonnen met het plaatsen van nabeschouwingen op wedstrijden uit de voorbije competitieronde. Waar we vorige week aftrapten met twee nabeschouwingen volgt nu het wedstrijdverslag van het treffen tussen Rijnsburgse Boys en IJsselmeervogels. Het lukte de thuisclub niet – waar dit wedstrijdverslag van afkomstig is – om de titelkandidaat af te stoppen. 1-3 werd het uiteindelijk op Sportpark Middelmors.

AFFICHE BLIJKT AANTREKKELIJKER DAN WEDSTRIJD  

De Uien tegen de Rooien mag dan wel bekend staan als een klassieker in het amateurvoetbal, helaas bleek het affiche veel mooier dan de werkelijkheid. Op zakelijke wijze probeerde IJsselmeervogels een in de eerste helft opgebouwde 0-2 voorsprong over de streep te trekken. Totdat vijf minuten voor het einde toch nog de aansluitingstreffer viel waardoor het opeens een aantrekkelijke wedstrijd werd. Het plichtmatige spel van Rijnsburgse Boys bleek verleden tijd en maakte plaats voor passie, gedrevenheid en geloof in een gelijkmaker. Dat zou de deksel op de neus betekenen voor IJsselmeervogels. Zover kwam het echter niet. De titelkandidaat besliste met een buitenspeltreffer de wedstrijd: 1-3. Met de zesde nederlaag uit de laatste zeven wedstrijden moet Rijnsburgse Boys nu alle moed en vertrouwen bij elkaar zien te rapen om niet als een volledig knock-out geslagen bokser het seizoen te gaan afsluiten.

Inschattingsfout
Voor twee clubs die elkaar door en door kennen was het een tegenvaller dat het aftasten aan het begin van de wedstrijd wel erg lang duurde. Pas in minuut twaalf vond de eerste serieuze dreiging op het veld plaats. Na balverlies van Edo Knol – na vier maanden eindelijk weer eens een basisplaats voor de Velserbroeker – kwam Danny van den Meiracker in scoringspositie maar produceerde een afzwaaier. Een minuut later was het Robbert Olijfveld die voor het doel van Richard van Nieuwkoop opdook maar over schoot. Het leek op een vooraankondiging van wat later in de eerste helft zou gaan gebeuren: beide spelers scoren een treffer. De eerste viel in minuut negentien. Nadat eerst nog Danny van den Meiracker een enorme kans om zeep had geholpen – een voorzet van Mike van de Laar kon hij gewoon binnen lopen maar schoot toch naast – bleek een inschattingsfout van Bram Ros bij de spelhervatting fataal. Hij vroeg Richard van Nieuwkoop om de bal terwijl hij tussen twee spelers van IJsselmeervogels in stond. Dat was toch echt te veel van het goede en raakte de bal kwijt aan Eef van Riel die Robbert Olijfveld wist aan te spelen die eenvoudig kon uithalen: 0-1. ‘Ik had die bal niet moeten opeisen’ aldus Bram Ros na afloop. Dat hij verkozen werd tot man van de wedstrijd maakte wel duidelijk dat zijn inzet en spel echt niet hadden geleden onder zijn zeldzame fout.

Van de lijn
Opnieuw dus een vroege achterstand voor Rijnsburgse Boys. De ploeg leek echter snel met een passend antwoord te komen. Na een corner van Jeffrey Jongeneelen kopte Jeroen Spruijt de bal in het doel. Menig supporter juichte al maar verdediger Shanon Carmelia wist – ook koppend – toch nog de bal van de lijn te halen. Dus moest Rijnsburgse Boys het via het eigen veldspel proberen. Helaas werden de combinaties te ver doorgevoerd of kwamen steekpasses niet aan. En ook werd er niet veel op doel geschoten. Na een half uur probeerde Jeffrey Jongeneelen het wel een keer, maar deze was niet tussen de palen. Kort hiervoor was de kans voor Danny van den Meiracker groter. Opnieuw was het een voorzet van Mike van de Laar die de topscorer van IJsselmeervogels naast het doel werkte. Tien minuten voor de rust pakte poging nummer drie wel goed uit voor de Spakenburgers. Na een goedlopende aanval was het opnieuw Mike van de Laar die als assist fungeerde waarna Danny van den Meiracker zijn lichaam gebruikte om goed bij te bal te kunnen komen en via de binnenkant van de paal binnenschoot: 0-2. Het leverde natuurlijk weer de nodige frustraties op. IJsselmeervogels was echt niet zo veel beter dan Rijnsburgse Boys maar stond wel met twee doelpunten voor. Maar het is natuurlijk wel een kwaliteit om de weinige kansen die je krijgt te benutten en daarmee de tegenstander af te straffen.

Keuzes
Een snelle aansluitingstreffer zou de wedstrijd in de tweede helft spannend kunnen maken. Maar dan moesten er wel kansen gecreëerd worden. En dat duurde wel erg lang. Pas na een kwartier spelen leek een één-tweetje tussen Jeffrey Jongeneelen en Joël Tillema op iets moois uit te draaien maar stierf uiteindelijk in schoonheid. Daarvoor waren er wel twee dreigende momenten geweest in de zestien van Rijnsburgse Boys. Robbert Olijfveld schoot over en een vrije trap van Mike van de Laar viel net niet voor een Vogels-voet anders was het gegarandeerd raak geweest. Trainers hebben het vaak over de juiste keuzes maken. Twee treffende voorbeelden deden zich binnen vijf minuten voor bij Rijnsburgse Boys. Edo Knol liep zich volledig vast in een volle zestien terwijl afspelen voor gevaar had gezorgd. Niet veel later had Jeffrey Jongeneelen, na een goede actie, drie afspeelmogelijkheden maar leverde de bal toch in bij IJsselmeervogels. Helaas was het rendement uit de corners ook veel te laag. Van de negen Rijnsburgse corners was alleen de tweede – de bal die in de eerste helft van de lijn werd gehaald – echt gevaarlijk. De zesde kwam een beetje in de buurt – Carlos Opoku kopte echter naast de palen – maar de overige hoekschoppen draaiden op niets uit.

Aansluitingstreffer
Met nog een kwartier te spelen kwamen uiteindelijk de kansen voor Rijnsbursge Boys. Na een goede aanval en slecht uitverdedigen van IJsselmeervogels, schoot Joël Tillema van dichtbij over het doel. Drie minuten later had Jeffrey Jongeneelen geen geluk toen hij een voorzet van Bram Ros in het zijnet schoot. Het wel erg zuinig spelende IJsselmeervogels kroop af en toe uit haar schulp. Tien minuten voor het einde kreeg de ploeg van Ted Verdonkschot pas de tweede corner maar deze bleek wel bijna raak te zijn. Het schot van de vrijstaande Danny van den Meiracker werd echter geblokt zodat de derde corner direct aansluitend genomen kon worden. Deze leverde geen dreiging meer op. Met nog vijf minuten officiële speeltijd op de klok viel dan toch de zo gewenste aansluitingstreffer. Invaller Jayson Halman – net vijf minuten in het veld – leek helemaal los aan de linkerkant van het veld. Zijn voorzet bereikte Joël Tillema die koppend de bal in het doel werkte: 1-2. De beer leek weer los op Middelmors. Staat Rijnsburgse Boys niet bekend als de ploeg uit de tweede divisie die in de slotfase de meeste punten heeft gepakt?! Uit een voorzet van Jordy Strooker had meer gezeten en Jayson Halman maakte zijn bekende fout door een actie te lang door te willen voeren. In de derde minuut van de blessuretijd viel aan de andere kant van het veld de definitieve beslissing. Ondanks dat Mike van de Laar vanuit buitenspelpositie vertrok kwam de pass van aanvoerder Kevin van Diermen in zijn loop mee waarna hij vervolgens Richard van Nieuwkoop verschalkte: 1-3.

Rijnsburgse Boys – IJsselmeervogels: 1-3 (0-2)
19: Robbert Olijfveld: 0-1
35: Danny van den Meiracker: 0-2
86: Joël Tillema: 1-2
90+3: Mike van de Laar: 1-3

Scheidsrechter: F.M.L. van den Elzen
Toeschouwers: 1.300

Gele kaart Rijnsburgse Boys: Thomas Bakker

Opstelling Rijnsburgse Boys: Richard van Nieuwkoop, Thomas Bakker, Carlos Opoku, Jordy Strooker, Edo Knol, Bram Ros, Joël Tillema, Jeroen Spruijt (54: Marc Magan), Jeffrey Jongeneelen, Furhgill Zeldenrust (81: Jayson Halman) en Jeroen Meefout (71: Masies Artien)
Opstelling IJsselmeervogels: Jaimy Schaap, Shanon Carmelia, Jeffrey Buitenhuis, Gillian Justiana, Mike van de Laar, Danny van den Meiracker, Robbert Olijveld (69: Dylan Chiazor), Maikel de Harder (78: Maurice de Ruiter), Eef van Riel, Kevin van Diermen en Marciano van Leijenhorst

Wil jij meer weten over deze club, op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Ga dan nu naar www.rijnsburgseboys.nl!