Nieuws

Nog genoeg om voor te spelen bij IJsselmeervogels-AFC

Met dank aan statistiekenbureau Opta Sports kijken we hier elke week statistisch vooruit naar de live-wedstrijd op Fox Sports van het weekeinde. Dat is deze keer IJsselmeervogels-AFC.

Niet alleen het kampioenschap, maar ook de strijd om de topscorerstitel lijkt zo goed als beslist. Waar Raily Iganacio (foto) zich eerder met AFC al tot kampioen van de Tweede Divisie mocht kronen, gaat hij naar alle waarschijnlijkheid ook de boeken in als de topscorer van het seizoen 2018/’19.  De aanvaller was in zijn laatste zeven wedstrijden liefst negen keer trefzeker. De spits van AFC staat drie treffers voor op naaste belager Rob van der Leij, terwijl verder alleen Danny van den Meiracker minimaal twintig doelpunten liet noteren.

Toch is er nog genoeg om voor te spelen. AFC kan immers de meest scorende ploeg in de Tweede Divisie worden sinds de herstart van de competitie. Dat record is nu in handen van Jong AZ. In 2016/17 kwamen de Alkmaarders 85 keer tot scoren. AFC heeft nog twee treffers nodig om dat aantal te overtreffen. De Amsterdammers lieten tot dusver immers 84 treffers noteren. Tegenstander IJsselmeervogels, lang een geduchte concurrent voor de titel, kan met een aantal treffers de plek in de huidige top tien nog verstevigen.

Waar zijn ploeg twee treffers nodig heeft om een mooi record te pakken, moet Ignacio er nog drie inschieten om een extra persoonlijk feestje te kunnen bouwen. De spits zou dan de seizoenstopscorer met de meeste doelpunten zijn sinds de herstart van de competitie. In 2018 ging die titel naar Marciano Mengerink met 28 treffers, nadat Tommy Bekooij in 2016/’17 op negentien was blijven steken.

Verder zit Ignacio ook nog in een onderlinge strijd met uitgerekend de spits van IJsselmeervogels: Danny van den Meiracker. Op dit moment is de laatstgenoemde all-time topscorer van de Tweede Divisie ‘nieuwe stijl’ met zestig doelpunten, maar zit de spits van AFC hem op de hielen met inmiddels 59 treffers.