Nieuws

Van Noord: ‘Ik heb met Kay en Kieboom de kantine afgesloten’

Een week geleden kroonde Katwijk zich tot kampioen van de Tweede Divisie. Bennie van Noord (32) loopt naar eigen zeggen nog steeds met een glimlach op zijn gezicht. De verdediger over het hoogtepunt van zijn voetbalcarrière, dj Kay Blokland en zijn passie voor wielrennen.

Als Bennie van Noord praat over het kampioenschap hoor je de euforie nog steeds in zijn stem. Hij rakelt enkele anekdotes op waar hij nu met een lach op kan terugkijken. “Ik werd ’s morgens op de wedstrijddag gebeld door teamgenoot Steven Sánchez. Zijn vriendin was weggeweest met de auto en die had een lekke band gekregen. Een leegloper. Daar kwam hij pas op de wedstrijddag achter. Dus vroeg Steven of hij met me mee kon rijden vanuit Den Haag. Ik zei: ‘prima, dan zie ik je over een uurtje.’ Steven reageerde direct: ‘een uurtje? We moeten over een kwartier echt gaan.’ Het bleek dat ik me had vergist in de tijd. In de auto zeiden we tegen elkaar dat het zo heeft moeten zijn.”

Met de zenuwen viel het mee bij de ervaren Van Noord. Natuurlijk kon ook hij zich niet afsluiten van het belang van de wedstrijd, maar hij had er vooral veel zin in. “Ik merk dat zo’n finalewedstrijd leuker wordt naarmate de jaren gaan tellen. In de bus voelde het gewoon als een normale rit naar een normale wedstrijd, maar toen we daar aankwamen en al die politie zagen, beseften we ons hoe speciaal het zou worden. En zwaar, want op het moment dat ik het complex opliep voelde ik al een straaltje met zweetdruppels over mijn hoofd lopen.”

Dj Kay Blokland

Mede door de hitte was de wedstrijd niet om over naar huis te schrijven. Maar dat maakte Katwijk niets uit. Sterker nog, ze hadden hun tactiek erop aangepast om de wedstrijd dood te laten bloeden. “Ik had constant het vertrouwen dat het goed zou komen. Maar het werd nog even spannend in de slotfase. Ik was al gewisseld en zat bij de poging van Abdullahi precies in de baan van het schot. Ik zag de bal zo de kruising invliegen, maar op het laatste moment kreeg die nog een curve naar buiten en eindigde op de paal. Ik ben totaal niet gelovig, maar voor ons voelde het alsof Sander Molenaar die bal uit de goal kopte. Je weet natuurlijk dat het niet kan, maar zoiets wil je gewoon geloven.”

De emoties rondom het overlijden van Molenaar, de mindere laatste weken en de spanning van de kampioenswedstrijd zorgden ervoor dat de ontlading na afloop ongekend was. “Op zo’n moment leef je een beetje in een roes. Het is het hoogtepunt van mijn voetballoopbaan, iets waar ik lang op heb gewacht. Samen met Kay Blokland en Ricardo Kieboom heb ik de kantine afgesloten. We hebben flink doorgetrokken, zoals het hoort denk ik. Met de muziek heb ik me niet bemoeid. Het was voornamelijk standaard kantinemuziek en Blokland, die naast het voetbal ook actief is al dj, heeft nog een halfuurtje gedraaid.”

Tom Dumoulin

Eind 2017 werd al bekend dat Van Noord volgend seizoen eveneens in het oranje tenue te bewonderen is. Een makkelijke keuze voor de Noord-Hollander. “Ik werk als fysiotherapeut bij Vitaal in Katwijk en verzorg onder meer de jeugd van de club. Dat is mooi te combineren met mijn eigen voetbal. Bovendien speel ik bovenin de Tweede Divisie en heb ik het gewoon onwijs naar mijn zin. Ik ben 32 jaar en ga per jaar bekijken of ik het nog leuk vind en fysiek aankan. Ik denk inmiddels wel na over de tijd na het voetbal. Ik stel mezelf bijvoorbeeld de vraag: ga ik nog ergens anders door met vrienden of ga ik mijn andere passie oppakken?”

Die andere passie is wielrennen. “Ik heb een racefiets en wil het wat serieuzer gaan aanpakken. Komende zomer gaat de fiets mee op vakantie naar Italië. Dan ben ik van plan elke dag de bergen in te trekken. De zware Zoncolan lijkt me niet zo’n goed idee, haha. Ik zoek het nog iets makkelijker. Misschien dat ik in de toekomst amateurwedstrijden ga fietsen, maar in eerste instantie is het puur bedoeld als liefhebber. Vrienden van me zitten op de app Strava en het prikkelt me als ik sessies van ze online zie staan.”

De drang om zichzelf te pijnigen op de fiets wordt bovendien aangewakkerd doordat Van Noord de verrichtingen van Tom Dumoulin en co op de voet volgt. “Ik ben echt wielergek. Ik volg elke profkoers en de nieuwssite WielerFlits is één van de eerste pagina’s die ik ’s morgens open. Mijn werk als fysio combineren met mijn passie voor wielrennen? Ik zou het heel vet vinden om bij een wielerploeg aan de slag te gaan, maar ik zou niet zo gauw weten hoe ik daar eventueel terecht zou kunnen. Het wereldje vind ik erg bijzonder, dus misschien voor in de toekomst.”

(Tekst: Tim Beck/Foto: ProShots)

In het magazine van onze mediapartner ELF Voetbal wordt maandelijks veel aandacht besteed aan de Tweede Divisie. Meer informatie vind je hier.