Nieuws

Noordwijker Emiel Wendt trots om in de Tweede Divisie te spelen

Promovendus VV Noordwijk kent met zeven punten uit de eerste drie wedstrijden een droomstart in de Tweede Divisie. Aanvoerder Emiel Wendt is blij met het sterke begin en er bovendien trots op met zijn ploeg in de Tweede Divisie uit te mogen komen. 

,,Vorig jaar kenden we als gepromoveerde kampioen van de Hoofdklasse ook al een flitsende start in de Derde Divisie. Misschien worden we onderschat”, aldus Wendt, die de droomstart van Noordwijk probeert te verklaren. ,,Aan de andere kant weten tegenstanders ook wel dat wij als ploeg al aardig wat jaren samen voetballen en steeds gerichte versterkingen halen. Dat er automatismen ingeslepen zijn en dat we voldoende strijd kunnen leveren. In dat opzicht denk ik dat een elftal zich daarop kan instellen.”

Wendt denkt liever dat de goede seizoensstart te danken is aan de teamgeest binnen zijn ploeg. ,,Als iemand balverlies lijdt, zijn we bereid om voor elkaar te werken om die bal zo snel mogelijk weer in de ploeg te hebben. Dat is erg belangrijk. We hebben een goede groep die ook buiten het voetbal om met elkaar afspreekt. Ik denk dat die homogeniteit, in combinatie met een duidelijke speelwijze, ervoor zorgt dat we het dit seizoen weer zo goed doen.”

Waar Noordwijk na deze goede start zou kunnen eindigen, ligt ook binnen de spelersgroep nog volledig open. Een uitgesproken streven is er niet. ,,Wij doen niet aan een doelstelling, dat is het mooie”, aldus Wendt. ,,De trainer is daar de nuchterheid zelve in. Ik denk ook dat dat nergens op gebaseerd zou kunnen worden. We hebben een goede groep en hebben het vorig jaar goed gedaan, maar nu spelen we een niveau hoger. Waar wil je dan eindigen? Sowieso wil je jezelf handhaven, maar als je nu onze start ziet, zit er misschien wel veel meer in. Aan de andere kant, als het straks even minder gaat, ziet de ranglijst er weer heel anders uit. Het heeft geen nut om iets uit te spreken. Laat ons maar lekker proberen het elke tegenstander zo lastig mogelijk te maken.”

Niveauverschil

Hoewel het aan de resultaten nog niet is af te zien, merkt Wendt wel degelijk een groot niveauverschil tussen de Derde en Tweede Divisie. De eerste kennismaking had VV Noordwijk vorig seizoen al, toen de club in de KNVB Beker tegenover IJsselmeervogels kwam te staan. ,,Dat was een zware wedstrijd. In de eerste helft werden we helemaal weggetikt, maar na rust kwamen we op strijd terug en wonnen we uiteindelijk de wedstrijd.”

,,Je weet dat er in de Tweede Divisie goed voetbal wordt gespeeld. Je krijgt te maken met erg fitte tegenstanders. Het is het hoogste amateurniveau, dus je verwacht wel het een en ander”, vervolgt Wendt. ,,Aan de andere kant weten we zelf ook wat ons eigen kunnen is. We wisten dat we redelijk wat weerstand zouden kunnen bieden. Maar dat je een ploeg als HFC thuis met 4-1 verslaat, dat zegt natuurlijk wel wat. En ook Rijnsburg is een grote club in het amateurvoetbal. Het is mooi dat we in zo’n derby die punten mee kunnen nemen. Dat we er echt iets tegenover kunnen zetten.”

Een ander groot verschil met de Derde Divisie is het feit dat de tegenstanders veel meer aanspreken. Afgelopen zaterdag speelde Noordwijk bijvoorbeeld een derby tegen Rijnsburgse Boys. ,,De sfeer was gemoedelijk, maar je zag veel passie langs de lijn. Het is alleen maar mooi dat je dat soort potjes mag spelen. Het spelen op de accommodatie van Rijnsburg, maar ook die van de Vogels en Spakenburg. De charme van AFC en HFC. Dat is erg gaaf om mee te maken. Dan vergeet ik nog HHC Hardenberg, Katwijk, Scheveningen. Zo kan ik nog wel even doorgaan.”

Het spelen van dergelijke wedstrijden ziet Wendt ook als een nieuwe bron van motivatie. ,,Dit is waar je het voor doet. Wedstrijden met zo’n ambiance, daar moet je van genieten. Zeker als Noordwijker ben ik heel trots dat ik voor de club op dit niveau mag uitkomen.”

Tekst: Lars van Mil

Op de foto is Emiel Wendt aan de bal in de derby tegen Rijnsburgse Boys. Naast hem Rijnsburg-verdediger Jordy Strooker.