Nieuws

Noviteiten bij Nieuwjaarswedstrijd van Koninklijke HFC

De traditie bestaat al 97 jaar (!), want op 1 januari 1923 werd hij voor het eerst gespeeld: de Nieuwjaarswedstrijd van Koninklijke HFC tegen de oud-internationals. Maar er zijn ook altijd vernieuwingen, zoals op 5 januari 2019. Het was al bekend dat niet alleen de manlijke oud-internationals dan aantreden, maar voor het eerst ook de vrouwen. Maar er worden eveneens Future Playing Rules Football gentroduceerd.

Dat voor het eerst een dameswedstrijd wordt gespeeld tussen de voormalige Oranje Leeuwinnen (met onder anderen Anouk Hoogendijk, Dyanne Bito, Manon Melis en Kirsten van de Ven) tegen de Royal Haarlem All-Stars (met speelsters van ADO20, SV Alliance 22, SC Buitenveldert, Kon. HFC, SV Overbos, RKVV Velsen en SV Zandvoort) is niet de enige noviteit op zaterdag 5 januari 2019. Op het hoofdveld van de Koninklijke HFC aan de Spanjaardslaan heeft immers nog een andere innovatie plaats. Het traditionele duel tussen de Koninklijke HFC Zaterdag 1 en de Ex-Internationals wordt gespeeld volgens de Future Playing Rules Football.

Gewijzigde regels die mogelijk in de toekomst toegepast worden om onder andere het hedendaagse voetbal attractiever te maken, goede ondersteuning voor scheidrechters te bieden, het spel eerlijker te maken en mogelijk een positief effect op gedrag van spelers te realiseren. Voorbeelden van deze nieuwe regels zijn een intrap of dribbel in plaats van ingooi, invoering van tijdstraffen en een self-pass (vrije trap op jezelf nemen). In het westen van Nederland spelen tien amateurclubs, waaronder Koninklijke HFC, met hun Onder-23 ploegen in de officieuze Future Rules Football League. Resultaten van de nieuwe regels worden hierbij gemeten en gevalueerd; een initiatief dat ondersteund wordt door de KNVB.

Welke spelers van de Ex-Internationals KNVB en Koninklijke HFC Zaterdag 1 deze regels gaan naleven, wordt later bekend gemaakt. Hoe dan ook, ze zullen daarmee geschiedenis schrijven tijdens de 86e Nieuwjaarswedstrijd sinds 1923.

Op 5 januari is de dameswedstrijd om 12.00 uur en de herenwedstrijd om 14.30 uur.

Anouk Hoogendijk (rechts op de foto tijdens haar tv-werk met Hlne Hendriks) is n van de voormalige Oranje Leeuwinnen die 5 januari in actie komt bij Koninklijke HFC.

Lees ook:

Koninklijke HFC op weg naar opmerkelijk record

Nieuwelingen verlengen bij Koninklijke HFC