Nieuws

Ondanks vader Fred belandde Mike Grim uit het niets onder de lat

Mike Grim (22) begon pas in de C’tjes met keepen. Na een jaar onder de lat bij Hollandia kon de zoon van ex-Ajacied Fred Grim al naar de jeugd van AZ. Momenteel is junior selectiespeler van Almere City en keept hij zijn wedstrijden in de Tweede Divisie voor Jong Almere City.

De eerste weken na de winterstop waren door omstandigheden niet al te succesvol voor Grim. Op een training in de aanloop naar de wedstrijd tegen Barendrecht schoot het topje van zijn pink uit de kom. ,,Dat topje heeft een flinke tijd niet goed gestaan, want pas in het ziekenhuis werd het rechtgezet. Mijn pink had dus even nodig om te herstellen, maar sinds deze week ben ik weer volledig in training. Ik verwacht dat ik zaterdag tegen Rijnsburgse Boys dan ook kan spelen.”

Als Grim fit is, staat hij dit seizoen in de basis bij Jong Almere City. Hoewel de goalie ook regelmatig op de bank zit bij het vlaggenschip van de club, wacht hij nog op zijn eerste speelminuten bij de profs. ,,Ik ben ruim drie jaar geleden gehaald als derde doelman en ik heb mezelf in die tijd verder kunnen ontwikkelen. Ik heb ruim anderhalf jaar op de bank gezeten bij het eerste elftal en werk hard voor een kans. Dat Agil Etemadi is gehaald in de winter was daarom even lastig, maar dat is hoe het werkt in het profvoetbal. Trainer Santoni gaf aan dat Etemadi de nodige ervaring meeneemt die onze verdediging volgens hem mist.”

Bedrijfskunde

Het contract van Grim bij Almere loopt komende zomer af en binnenkort zal hij met de club evalueren over zijn toekomst. Hij staat er nuchter in. ,,Natuurlijk hoop ik zo snel mogelijk door te breken, maar soms loopt het niet zoals ik graag zou willen. Als topsporter probeer je het hoogst haalbare na te streven, maar bij de één gaat dat iets sneller dan bij de ander. Mocht verlengen bij Almere geen optie zijn en er komen geen andere interessante alternatieven in het profvoetbal, dan is de stap naar een amateurclub zeker niet uitgesloten.”

Grim benadrukt tijdens het gesprek verschillende keren voor het hoogst haalbare in de voetballerij te gaan. Naast het voetbal is Grim echter ook druk met zijn maatschappelijke ontwikkeling. Momenteel volgt hij een HBO-deeltijdstudie bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam. ,,Dat bevalt, maar het is soms pittig om te combineren. Twee avonden in de week volg ik colleges. Als je op een dag meerdere keren hebt getraind is dat soms best moeilijk. Nu zit ik bovendien in mijn tentamenweek, dus moet ik tijd vrijmaken om te leren.”

Al op zijn zestiende slaagde Grim voor zijn Havodiploma, waarna hij zich vervolgens drie jaar lang richtte op zijn loopbaan als doelman. ,,Ik ging op dat moment van AZ naar Ajax, wat een onwijs mooie stap voor mij was. Tegenwoordig willen jeugdspelers eerder bij AZ blijven, omdat de kans groter is dat ze daar doorbreken. Maar AZ had al aangegeven voor een andere keeper te gaan, dus ik wist niet eens zeker of ik wel kon blijven. Voor mij was de situatie anders en bovendien: als Ajax komt, dan zeg ik geen nee.”

Rechtshalf

In Amsterdam was vader Fred immers jarenlang een vast gezicht in de eerste selectie. Voornamelijk als reservekeeper, maar uiteindelijk kwam hij nog tot 101 wedstrijden in Ajax 1. Je zou dus zeggen dat zijn zoon het vak met de paplepel kreeg ingegoten. Niets is minder waar. ,,Eigenlijk zei mijn vader altijd: blijf jij maar lekker voetballen. Ik was een rechtshalf in mijn jeugd, maar ik stond uit het niets een keer onder de lat en dat beviel me goed. Toen is het snel gegaan, want na een jaar in de C2 van Hollandia kon ik al naar de jeugd van AZ.”

Met zijn jarenlange ervaring geeft Fred zijn zoon tegenwoordig de nodige tips. ,,Het is niet dat hij zich heel veel bemoeit met mijn carrière, maar uiteraard geeft hij aan waarin ik me kan verbeteren. Dat is het voordeel van een vader die actief is geweest in het profvoetbal. Voor sommige jongens kan dat nadelig uitpakken, maar ik heb het nooit zo ervaren. We hebben een hele goede band en alles wat hij zegt, neem ik mee in mijn carrière.”

Tekst: Tim Beck

Lees ook:

Ilias Alhaft van Sparta naar Almere

Reactie Ivar van Dinteren na Jong Almere City – AFC 20 januari 2019

Samuel Brobbey van Jong Almere City luistert goed naar zijn broers