Nieuws

Onvermoeibare middenvelder Tim de Rijk heeft volste vertrouwen in handhaving VVSB

Onze partner ELF Voetbal maakte in de herfst een speciale krant over de Tweede Divisie. In samenwerking publiceren we hier tijdens de winterstop elke dag een verhaal om iedereen kennis te laten maken met alle ploegen. Hier deel 9 met Tim de Rijk van VVSB.

De seizoenstart bij VVSB wil iedereen binnen de club het liefst zo snel mogelijk vergeten. Noodgedwongen achtervolgt het minimale puntenaantal de club uit Noordwijkerhout voorlopig nog. Tim de Rijk heeft alle vertrouwen dat de prestatiecurve snel een opwaartse lijn krijgt. ,,We gaan ons handhaven. Let maar op!

Zijn vijfde seizoen in het paarse shirt is tot nu toe zijn zwaarste, geeft hij zelf ook toe. ,,Onze moeizame seizoenstart kan ik lastig verklaren. Bijna de volledige selectie is bij elkaar gebleven. Natuurlijk nam aanvoerder Vladimir Jozic afscheid. Hij zette altijd alles neer op het veld en was continu met ons bezig. Maar om de start daarop af te schuiven, is niet eerlijk. De kwaliteiten om als middenmoter in de Tweede Divisie mee te draaien, zijn zeker aanwezig. We hadden meer punten verdiend dan we in onze eerste reeks behaalden. Bij een tegenslag gingen de koppies sneller hangen, dat klopt. Vorig jaar kwamen we ook regelmatig achter, maar wonnen we alsnog. Dat gevoel miste ik nu. Maar er is nog niets aan de hand. Met de komst van de nieuwe trainer (Eric Meijers, red.) hebben we daar een streep onder gezet. Het gaat vanzelf lopen en dan klimmen we naar een veilige plek. Daar heb ik alle vertrouwen in.

De eerste indrukken over de nieuwe trainer, die sinds zijn afscheid bij Achilles29 in januari op zoek was naar een nieuwe club, zijn positief. ,,Vanaf het begin zit hij er bovenop. Hij weet wat hij wil. Iedereen begon weer op nul. Iedereen moest zich weer bewijzen. Met deze selectie moeten we hoger staan. Dat is duidelijk. Vertrouwen is belangrijk en dat creer je het best door te winnen.

Leimuiden

De Rijk woont en werkt in Leimuiden. ,,Na mijn stage ben ik blijven hangen bij TerraSana, een onderneming in natuurvoeding, als inkoper. Ik ben voorzichtig aan het uitkijken naar iets nieuws. Ik zou het liefst iets meer richting de financile kant gaan, zodat ik mijn hbo-opleiding Management, Economie en Recht (MER) beter kan benutten. Of VVSB daarin kan helpen? Dat is een goede. De club heeft een mooie Businessclub. Wie weet? Bij VVSB bevalt het me goed. Een leuke club. Lekker dichtbij, voor mij twintig minuten in de auto. Op wedstrijddagen spreek ik af met Jordy Zwart, Frans van Niel, Menno de Jong en Danny Bakker die van verder komen, maar hier voorbijkomen op weg naar het sportpark. Dan carpoolen we met twee autos.

In 2011 rook De Rijk een jaar aan de Eredivisie bij ADO Den Haag. ,,Ik werd benaderd door Kees Jansma, destijds technisch adviseur van ADO Den Haag. Ik speelde als tweedejaars A-junior in het eerste elftal van Alphense Boys in de Hoofdklasse. Maurice Steijn, toen assistent-trainer van ADO Den Haag, heeft me toen enkele wedstrijden bekeken. Nadat ook hoofdtrainer John van den Brom zijn toestemming verleende, mocht ik meetrainen. Stond ik plotseling op een veld met Dmitri Bulykin, Wesley Verhoek, Lex Immers en Jens Toornstra. Het ging best wel goed. Ik kreeg een amateurcontract voor een jaar. Ik had mijn vwo-studie afgerond en besloot even te stoppen mijn school en me volledig op het voetbal te storten.

Het werd een leerzaam jaar. ,,De club speelde en trainde toen nog in het Zuiderpark. Ik zat in de zogenaamde tweede kleedkamer met de jonge jongens zoals Mike van Duinen en Stanley Elbers. Voor de winterstop trainde ik met de selectie mee. In de tweede seizoenshelft moest ik aansluiten bij Jong ADO Den Haag. Ik was blijkbaar niet goed genoeg. Dat hoorde ik in een gesprek met Maurice Steijn, die hoofdtrainer was geworden. Als ik eerlijk naar mezelf kijk, was ik dat seizoen ook niet in vorm. Druk? Misschien wel. Misschien legde ik die mezelf te veel op.

Hogerop

De Rijk keerde terug naar Alphense Boys. ,,Ik baalde natuurlijk van mijn vertrek bij ADO Den Haag. Maar in het leven liggen er nog voldoende andere uitdagingen. Ik ben blij dat ik het mee mocht maken. Bij Alphense Boys kon ik me weer herpakken. Na twee seizoenen volgde de overstap naar VVSB. ,,Ik was toen 22 jaar. Het was tijd om hogerop te gaan. Nu lag die kans daar. Ik werd benaderd door Theo Nulkes (bestuurslid technische zaken, red.). Daarna zat ik om de tafel met toenmalig hoofdtrainer Wilfred van Leeuwen, ik kende hem nog als trainer van de beloften van ADO Den Haag. In het begin was het wennen. In de eerste twee seizoenen bij VVSB moest ik het doen met invalbeurten.

In zijn derde jaar op Sportpark De Boekhorst veroverde De Rijk een basisplaats. ,,Hoe? Door hard te werken op de trainingen en vertrouwen te blijven houden. En een wisseling van positie. Ik werd gehaald als linksback. Trainer Van Leeuwen kwam met het voorstel om me op het middenveld te posteren. Ik moest wel even slikken, maar beschouwde het weer als een uitdaging. Ik kom sindsdien vaker in balbezit en krijg natuurlijk meer ruimte om aan te vallen. Door blessures van Sven Verlaan en Jelmer Vijlbrief speelde ik dit seizoen nog vijf duels als linksback, maar middenvelder heeft nu zeker mijn voorkeur.

Hij noemt zichzelf een box-to-box-speler. ,,Ik bestrijk het hele gebied van zestien tot zestien. Aanvallen, verdedigen, ik probeer me overal mee bezig te houden. Keihard werken voor het team, dat ligt me. Dat uithoudingsvermogen heb ik niet van mijn vader. Hij was een luie spits, haha. Het komt van mijn moeder. Dat meters maken heeft altijd in me gezeten. Ik voel me daar lekker bij. Die wilskracht moet VVSB weer opstuwen op de ranglijst naar de veilige zone. Dat gaat gebeuren. Daar heb ik geen twijfel over. Zijn contract loopt hierna nog een jaar door. ,,Wat er daarna gaat gebeuren, weet ik niet. Daar houd ik me nu helemaal niet mee bezig. Ik denk nu aan het heden. VVSB staat voor keihard werken en dat moeten we nu met zijn allen doen! Dan gaan we straks nog een mooie tweede seizoenshelft tegemoet.

Tekst: Sander Berends / ELF Voetbal

Op de foto is Tim de Rijk (achter) in duel met Mark Veenhoven van Jong Sparta Rotterdam.

De hele krant kunt u hier vinden.

De site van onze partner Elf Voetbal is hier.