Nieuws

‘Op het moment dat ik met de spelers ben is die druk weg’

Het is al bekend dat Mark Schenning na dit seizoen vertrekt als hoofdtrainer van UNA. Een ontspannen afscheid zit er echter niet in aanstaande zaterdag, het is bittere noodzaak dat zijn ploeg tegen HHC Hardenberg tenminste één punt in Veldhoven houdt om voor de Tweede Divisie behouden te blijven.

Gelijkspelen is niet iets waar UNA goed in is: de laatste elf wedstrijden brachten vijf zeges en zes nederlagen. Dan zal er dus gewonnen moeten worden van HHC om te voorkomen dat de bezoekers ten koste van UNA op de veilige veertiende plaats belanden. De ploeg die als vijftiende eindigt moet nog in de nacompetitie aan de bak. Schenning baalt ervan dat zijn afscheidswedstrijd onder grote spanning zal plaatsvinden, maar houdt vertrouwen in een positieve afloop.

‘We gaan voor de overwinning, we kunnen niets anders. Natuurlijk had ik liever gezien dat we ons eerder veilig speelden, maar als je met 41 punten nog moet vrezen voor de nacompetitie is dat heel bijzonder.’ De nederlaag tegen Kozakken Boys van afgelopen weekend doet de moed bij UNA in ieder geval niet in de schoenen zinken. ‘Verliezen van Kozakken Boys is geen schande. Er zijn in deze competitie nu eenmaal een paar ploegen die een maat te groot zijn, maar daar reken ik HHC niet onder’, klinkt het strijdbaar tegenover ELF Voetbal.

Spanning
Voor veel spelers uit de selectie van UNA zal deze wedstrijd een van de grootste affiches uit hun loopbaan tot dusver zijn, maar voor Schenning ligt dat anders. De centrumverdediger speelde jarenlang in de Eredivisie en maakte met Willem II en NAC Breda zelfs Europees voetbal mee. Toch geeft hij aan dat hij ook spanning voelt, maar deze weghoudt bij zijn spelers. ‘Als trainer is dat anders. Ik voel ook wel druk, maar op het moment dat ik met de spelers ben is die weg.’

UNA heeft in elk geval het voordeel van ervaring met het spelen van beslissingswedstrijden: vorig seizoen moest de ploeg tegen HSC ’21 spelen om promotie naar de Tweede Divisie. De Brabanders trokken destijds op neutraal terrein, in Cuijk, aan het langste eind en mochten derhalve promoveren. Met die wetenschap in het achterhoofd heeft Schenning er vertrouwen in dat hij zaterdag met een positieve uitkomst afscheid kan nemen op Sportpark Zeelst.

Wat de toekomst precies inhoudt voor de oefenmeester, weet hij zelf nog niet. ‘Er lopen wel een paar dingetjes, maar er zit nog niet iets bij waar ik echt voor ga.’ Maar ambities heeft hij wel. ‘In de Tweede Divisie zijn bijna alle clubs bezet. Jupiler League? De banen liggen niet voor het oprapen, maar dat is wel waar ik uiteindelijk voor ga. Dat kan ook een functie als assistent zijn of een andere rol, zolang ik me maar kan ontwikkelen. Ik wil iets doen waar ik me goed bij voel. Als we ons met UNA handhaven heb ik het heel goed gedaan met het budget dat we hebben’, besluit de Apeldoorner.