Nieuws

Opnieuw geblesseerde Roy Tol: ‘Het zit ook echt niet mee’

Roy Tol (21) begon de voorbije weken lekker te draaien. Na een periode vol blessureleed voelde hij zich eindelijk weer voetballer. Tot deze week, want de buitenspeler van Jong FC Volendam werd wederom teruggeslagen. Hij liep op de training een scheurtje in een hamstring op. ,,Het zit ook echt niet mee.”

De desbetreffende training was op maandag. Hoewel Tol een halve week moest wachten op het resultaat, wist hij zelf al dat het niet goed zat. De constatering van het scheurtje kwam dan ook niet als een verrassing. ,,Ik was sinds de zomer weer helemaal fit”, aldus Tol. ,,Dit is echt balen, want ik begon weer goed te spelen en scoorde in de laatste zeven wedstrijden vijf keer. Het zit dan ook echt niet mee. Ik heb er voor dit seizoen ook al zo’n anderhalf jaar uitgelegen. In januari 2018 begon ik last te krijgen van een voet. Ik ben allerlei ziekenhuizen afgegaan, maar die konden niets vinden.”

Tol onderging verschillende bloedtesten, maar die waren allemaal naar behoren. De twijfel knaagde en pas na een halfjaar kwam het AMC erachter wat Tol mankeerde. ,,Daar ontdekten ze dat ik een stressfractuur in een middenvoetsbeentje had. Een hardloopblessure. Het is nog steeds niet duidelijk hoe dat is gebeurd, maar in het ziekenhuis vertelden ze dat het pure pech was. Ik kon eindelijk gaan revalideren en heb vervolgens zes weken meegetraind. Toen begon ik weer last te krijgen aan dezelfde voet. Deze keer zat er een stressfractuur in het sesambotje onder een teen. Lag ik er weer een hele tijd uit.”

Wim Jonk

Op het moment dat hij last kreeg van zijn voet, maakte Tol deel uit van de eerste selectie van FC Volendam. Hij mocht verschillende keren plaatsnemen op de reservebank en een debuut lonkte. Dat is er echter niet van gekomen. ,,Nu ik weer een blessure heb, kan ik echt niet zeggen wanneer ik bij de hoofdmacht wil komen. Of ik al in beeld was bij trainer Wim Jonk? Dat weet ik eigenlijk niet, want daarover heb ik niet met hem gesproken. Maar ik heb de laatste tijd wel weer een paar keer mogen meetrainen met het eerste elftal.”

Ook met Jong FC Volendam werd er desondanks meer dan genoeg getraind. ,,Sowieso elke dag en op maandag en woensdag zelfs twee keer. De tweede training bestaat dan uit krachttraining. Dat is nodig, want in de Tweede Divisie is het spel veel fysieker. Ik kan niet zeggen of het niveau veel hoger ligt dan in de Derde Divisie, want ik heb maar vijf duels in die competitie gespeeld. Maar de verschillen met de A1 zijn als dag en nacht qua fysiek. Vaak zijn we voetballend helemaal niet de onderliggende partij, maar valt het allemaal net niet goed. Als we zo blijven spelen, ben ik ervan overtuigd dat het helemaal goed gaat komen. Vorig weekeinde winnen we bijna van koploper IJsselmeervogels. Dat zegt wel iets natuurlijk.”

Hoewel Tol dus weer geblesseerd is, blijft zijn doel glashelder: het profvoetbal halen. ,,Op dit moment focus ik me volledig op het voetbal. Ik doe er momenteel niets naast. In het verleden, toen ik nog in de jeugd van FC Volendam speelde, deed ik dat wel. Ik had toen een bijbaantje als schilder. De afgelopen twee jaar heb ik nog zeker vier weken gewerkt als gevolg van mijn blessureleed. Combineren is echter onmogelijk. Schilderen is best leuk, maar lang niet zo leuk als voetbal. Ik zal er dus alles aan doen om wéér terug te keren.”

Tekst: Tim Beck

Op de foto scoort Roy Tol uit een strafschop voor Jong FC Volendam in de wedstrijd tegen Quick Boys.