Nieuws

Oscar Wilffert vervult steeds prominentere rol bij Koninklijke HFC

Onze partner ELF Voetbal maakte in de herfst een speciale krant over de Tweede Divisie. In samenwerking publiceren we hier tijdens de winterstop elke dag een verhaal om iedereen kennis te laten maken met alle ploegen. Hier deel 15 met Oscar Wilffert van Koninklijke HFC.

Koninklijke HFC is uitstekend van start gegaan dit seizoen. De oudste amateurclub van Nederland heeft zich in de Tweede Divisie ook tot verrassing van Oscar Wilffert (foto) ontpopt tot subtopper. ,,Vooral omdat we onze eerste twee wedstrijden verloren van ploegen die we vooraf lager hadden ingeschaald. We waren nog een beetje zoekende. Met name naar de juiste formatie. Nu alle poppetjes op de juiste plaats staan, doen we het goed en versloegen we al enkele grote jongens.

Aan de basis van de omgebogen curve staat de nieuwe trainer Gertjan Tamerus. ,,De voorgaande jaren speelden we altijd 4-3-3. Gertjan koos voor een 5-3-2 systeem met opkomende backs die de hele zijkant bestrijken. Het past bij het materiaal dat we hebben. We hebben spitsen met snelheid, aanvallers die een bal kunnen vasthouden. Verdedigers die een mannetje uit kunnen schakelen, aan de zijkant jongens met een individuele actie en middenvelders die de bal graag willen hebben. Alles valt op zijn plek.

Als linker centrale verdediger steunt Wilffert de tactiek. ,,Natuurlijk betekent het veel coachen achterin onderling. Maar de ruimtes tussen elkaar kunnen we nu goed dichthouden. Met vier man achterin stonden we met lopende middenvelders bij een tegenaanval direct een op een. Nu kunnen we de middenvelders veel meer op het middenveld houden, waardoor we sneller de tweede bal op kunnen pikken. Vorig seizoen fungeerde hij achter Kevin de Visser nog als tweede aanvoerder. ,,Dit seizoen is het aanvoerderschap verdeeld onder vier spelers onder wie ik. De trainer verwacht van ons allen een prominentere rol.

Specifieke punten

Het verbaast Wilffert niet dat zijn ploeggenoot van vorig seizoen de opvolger is geworden van Ted Verdonkschot. ,,Gertjan was in de kleedkamer altijd al prominenter aanwezig. Als hij iets zei, luisterden we daarnaar. Hij heeft ontzettend veel verstand van voetbal. Tevens een leuke, goede kijk daarop. Ik ben het vaak met hem eens. Gertjan zet het elftal goed neer en heeft de ploeg op specifieke punten beter gemaakt. De nieuwe formatie is helder voor iedereen.

In de selectie van Koninklijke HFC is Wilffert een van de negen spelers met betaald voetbalervaring. ,,Ik heb in de jeugd van vier Noord-Hollandse profclubs gespeeld. Alleen niet voor Ajax. Toen ik in de F- en later E-jeugd speelde, is door een scout wel eens mijn naam opgevraagd. Maar ik heb nooit iets gehoord. Op negenjarige leeftijd kwam de geboren Zaandammer terecht in de jeugdopleiding van Stormvogels Telstar. ,,Het liep daar goed. Ik werd gevraagd door AZ, waar ik een jaar in de C1 speelde. Maar toen kende ik veel pech, veel blessures. Ik was in de groeispurt. Werd van een jongen een jongeman en kampte veelal met rugklachten. Omdat ik een groot deel van het seizoen miste, liep mijn ontwikkeling niet zoals de club en ikzelf hadden gedacht. Het toenmalige hoofd opleidingen van AZ gaf dat ook aan in het gesprek toen ik moest vertrekken. Voor het gros van het team was de stap naar de B1 te groot. Tien tot elf jongens moesten vertrekken.

Volendam of Haarlem

Wilffert stond voor de keuze. FC Volendam of HFC Haarlem? ,,Bij Haarlem kwam ik direct in de B1 terecht. Ze speelden bovendien in de Eerste Divisie. Het werd een leuk jaar. Ik maakte deel uit van een enorm goede ploeg van wie zeven tot acht jongens het betaald voetbal haalden. Buiten ikzelf waren dat onder andere Mohamed Hamdaoui, Timo Letschert, Jordi Bitter, Wouter Soomer, Joost van Aken en Fahd Aktaou. Aan het einde van het seizoen ging Haarlem failliet. Vertrok ik alsnog naar FC Volendam. Eerst drie jaar in de jeugd, toen twee jaar in de selectie. Onder trainer Hans de Koning maakte ik direct op de eerste speeldag tegen Almere City mijn debuut in de Eerste Divisie. Daarna bleef ik tweede keus achter Nick Coster. In het tweede seizoen kreeg ik in de voorbereiding een nieuwe kans die ik ook pakte. Na de tweede wedstrijd liep ik een scheurtje op in mijn middenvoetsbeentje. Lag ik er twee tot tweeenhalve maand uit. Mijn toenmalige concurrent Jermano Lo Fo Sang nam mijn plekje in. Aan het einde van het seizoen kreeg ik te horen dat mijn contract niet werd verlengd.

Wilffert, opgegroeid in Assendelft en woonachtig in Uitgeest, ging op jacht naar een nieuwe betaald voetbalclub. ,,Er kwam helaas niets op mijn pad. Ik koos voor OFC, dat ambitieus was en de optie openhield dat ik tot 31 augustus mocht vertrekken als een profclub zou komen. Na een jaar meldde Koninklijke HFC zich. De introductie van de Tweede Divisie kwam eraan en de club stond er goed voor. Ik heb geen seconde spijt gehad van die beslissing. De Tweede Divisie is echt een leuke competitie. Elke ploeg moet 34 wedstrijden op zijn tenen lopen om te presteren. Elke wedstrijd is een finale. De beleving is ook heel anders. In het profvoetbal gaat bijna iedereen direct naar huis. Bij de Koninklijke kan het wel eens laat worden. Het is een soort vriendenteam. De saamhorigheid is groot. Bij nieuwe jongens wordt behalve voetbalkwaliteit ook gekeken naar het gegeven of de bewuste speler in de ploeg past.

Sinds 19 maart combineert Wilffert het voetbal met een baan bij ProRail in Amsterdam. ,,Via de VVCS heb ik de hbo-opleiding Topsportmanagement & Ondernemerschap in december afgerond. Een avond in de week zat ik van kwart voor zeven tot half elf voor mijn laptop. Zeven andere voetballers ook. Jongens als Sjoerd Ars, Tim Hofstede, Moreno Rutten, Leon ter Wielen, Marciano Bruma en Santy Hulst. We konden een digitale vinger omhoogsteken als we een vraag hadden. Na het behalen van mijn diploma keek ik in eerste instantie rond in de sport. Daarna ook bij andere bedrijven. Bij ProRail zit ik nu op de afdeling Bouwmanagement. Ik cordineer diverse projecten wanneer deze in de uitvoerfase zijn. In de provincies Noord-Holland en Utrecht doe ik dat samen met een bouwmanager. Van een nieuwe tunnel aanleggen tot een bankje op het perron. Het is best breed. Het bevalt me goed. Overdag met het hoofd bezig zijn. s Avonds juist dat hoofd leegmaken. Het zijn lange dagen in combinatie met het voetbal, maar ik ga nooit met tegenzin op pad. Dat zegt voldoende, lijkt me.

Tekst: Sander Berends / ELF Voetbal

De hele krant kunt u hier vinden.

De site van onze partner Elf Voetbal is hier.

Lees ook:

Koninklijke HFC gebruikt winterstop voor contractverlengingen

Noviteiten bij Nieuwjaarswedstrijd van Koninklijke HFC