Nieuws

Patrick Zonneveld: ‘Ik geloof in de titel, maar dan moeten we een serie neerzetten’

Regerend kampioen AFC strijdt ook dit seizoen mee om de bovenste plaatsen. Toch is doelman Patrick Zonneveld, die zijn contract heeft verlengd, niet bepaald tevreden over de eerste seizoenshelft. De Amsterdammers kunnen volgens de goalie veel beter. ,,Op dit moment maken we geen aanspraak op de bovenste plaatsen, maar als we echt gaan draaien, zijn we de te kloppen ploeg.”

De wedstrijden die AFC winnend afsluit, verlopen moeizamer dan succesvolle afgelopen seizoen: er wordt minder vaak gescoord en Zonneveld moet bovendien vaker vissen. Kortom, het draait allemaal net iets minder. ,,Niemand verwachtte vorig jaar iets van ons en op een gegeven moment ging het na de winterstop lopen. Toen voelde ik: wij zijn kampioenskandidaat nummer één. Dit jaar heb ik dat niet. Het betekent niet dat ik niet in het kampioenschap geloof, maar dan moeten we wel een serie gaan neerzetten. Ik denk dat de wedstrijd van dit weekeinde direct een sleutelduel is, want als we die verliezen wordt het moeilijk om aan te haken.”

Bang

Ter voorbereiding van de competitiehervatting is AFC op trainingskamp geweest naar Marbella. Daar werd hard getraind, gewerkt aan het groepsgevoel en gepraat over de toekomst. Zonneveld heeft een nieuwtje: hij heeft zijn contract met een jaar verlengd. Simpelweg omdat hij het goed naar zijn zin heeft bij de club. ,,Zo’n trainingskamp is altijd fijn. In een andere omgeving leer je jongens beter kennen. Op één van de avonden moesten de nieuwkomers een speech houden en zijn we daarna lekker de stad in geweest.”

Voor het trainingskamp nam hij een week vrij van werk. Zonneveld heeft een commerciële functie bij een glasbedrijf uit Haarlem. ,,Daar ben ik via-via ingerold. Op mijn achttiende werd ik prof bij HFC Haarlem en toentertijd heb ik me vol op het voetbal gericht. Mijn moeder zei ook: “ga er vol voor”. De één is al op zijn zestiende bezig met de toekomst en bij de ander komt dat pas op zijn dertigste. Toen ik in de amateurwereld terechtkwam moest ik iets anders zoeken. Ik heb een paar ongeschoolde baantjes gehad, maar daar was ik op een gegeven moment klaar mee. Ik ben een studie gaan doen, maar dat was ook niet echt iets voor mij. Via een oud-eigenaar van een glasbedrijf ben ik in het glaswereldje terechtgekomen. Dat bedrijf bestaat niet meer, maar ik ben een jaar geleden overgestapt naar de concurrent.”

Zonneveld heeft in totaal 25 duels gespeeld voor HFC Haarlem, maar met de kennis van nu was hij er op dat moment absoluut niet klaar voor. ,,Ik was toen veel te jong. Ik kon wel keepen, maar was mentaal niet sterk genoeg. Ik was bang om fouten te maken. In het tweede elftal van Haarlem had ik nergens last van, maar in het eerste ging ik denken: “wat zullen mensen van me vinden als ik een fout maak”? Aan het begin van mijn loopbaan maakte ik me daar druk over, maar nu heb ik dat totaal niet meer. Als je een fout maakt moet je je rug rechten en doorgaan. Daarin ben ik onwijs gegroeid.”

Kees Jansma

De goalie heeft meermaals de kans gehad op een rentree in de profwereld, maar dat zag hij onder de streep niet zitten. ,,Toen ik nog bij ADO ’20 speelde, kwam ik in contact met Kees Jansma. Hij zag me weleens spelen en beval me aan bij Robert Maaskant, die op dat moment naar Dutch Lions in de Verenigde Staten ging. Dat was allemaal wat kort dag en dus zag ik het niet zitten. Jansma kwam bij me terug met PSV. Ik heb daar meegetraind, maar ik dacht dat die club een derde keeper zochten. Ze was echter op zoek naar een tweede doelman en die stap was gewoon te groot.”

Op dat moment was Zonneveld nog niet zo overtuigd van zichzelf. Zoals hij dat nu wel is. ,,PSV stelde nog voor om me bij FC Eindhoven te stallen, maar daar had ik helemaal geen zin in. Net voor ik naar AFC ging, kon ik ook nog naar MVV, maar dat heb ik ook niet gedaan. Of ik achteraf spijt heb? Weet ik niet. Ik ben eigenlijk heel tevreden met wat ik wel heb. Soms moet je daar genoegen mee nemen.”

Tekst: Tim Beck