Nieuws

Profvoetbal verleden tijd voor Thomas van den Houten van AFC

Bij AFC kan het succes momenteel niet op: koploper van de Tweede Divisie, de meeste doelpunten in de competitie en overtuigend door in de beker. Linksachter Thomas van den Houten (28) vertelt over de goede prestaties van de club, zijn profloopbaan en de dodelijke aanvallers van de Amsterdammers.

AFC maakte tot nu toe de meeste doelpunten in de Tweede Divisie: zestien. Dat aantal behaalden de Amsterdammers vorig seizoen pas aan het eind van januari. Wat dat betreft is het verschil tussen deze jaargang en de vorige als dag en nacht. ,,We krijgen momenteel elke wedstrijd wel zeven of acht grote kansen. Dus als we achter komen, blijven we geloof houden in de overwinning. We hebben met Raily Ignacio en Yordi Teijsse dan ook spitsen waar iedereen bang van wordt.

Van den Houten geeft aan dat de goede flow vorig seizoen al onder Andr Wetzel werd ingezet. ,,In de winterstop van vorig jaar was ik als linksback topscorer met vier doelpunten. Dan kom je natuurlijk niet ver als ploeg. In de winter kwam Raily erbij en toen is er veel veranderd. Hij is iemand die vanuit het niets een doelpunt kan maken. Je hoeft de bal maar naar voren te schieten en hij doet er wel iets mee. Tegen VVSB, De Treffers en ook Jong Almere kwamen we achter, maar bogen we het telkens om.

Bekerverrassing

Mede door de scoringsdrift van Ignacio (zes doelpunten) en Teijsse (vijf treffers) is AFC op dit moment de trotse koploper van de Tweede Divisie. ,,Dat we nu bovenaan staan, is wel enigszins verrassend. De doelstelling blijft om in het bovenste gedeelte van de competitie te eindigen, maar als je bovenaan staat, dan wil je er natuurlijk wel zoveel mogelijk uithalen. We zullen het eerst van week tot week bekijken en over een aantal maanden zien we wel waar we staan.

En dan was er ook nog die bekeruitschieter tegen Telstar, nota bene de ex-club van Van den Houten. De Velsenaren werden met 5-0 van de mat geveegd. ,,Het voelde helemaal niet als revanche voor me. Het was gewoon leuk om van mensen te winnen waar je twee jaar lang mee hebt samengewerkt. Na afloop hebben we in het clubhuis nog een biertje gedronken, maar niet tot laat, want iedereen moest de volgende dag gewoon weer werken. In de volgende ronde krijgen we TOP. Ik denk dat we tegen Oss ook wel iets moois kunnen laten zien. Na onze zege op Telstar zullen zij er in ieder geval niet makkelijk over denken.

Carl Zeiss Jena

Van den Houten, momenteel afstuderend student International Business & Management Studies, is zijn tweede jaar ingegaan bij AFC. Na twee seizoenen bij Telstar kwam er een einde aan dat sprookje voor de geboren Zeeuw. ,,Ik liep in januari 2017 een blessure op en vervolgens kwam Mike Snoei als trainer en Piet Buter als technisch directeur. Zij haalden allemaal andere spelers en ik kwam niet in hun plaatje voor. Ze trokken veel spelers van het makelaarsbureau Grandstand aan en daar was voor mij niet tussen te komen. Ze kozen voor een andere richting en dat heeft vorig seizoen zijn vruchten afgeworpen.

Van den Houten beaamt dat hij soms denkt dat er meer mogelijk was geweest in het profvoetbal. Zichzelf neemt hij desondanks niets kwalijk. ,,Het heeft ook met geluk op het juiste moment te maken. Na een jaar Telstar kreeg ik de kans om bij Carl Zeiss Jena in Duitsland te voetballen, maar ik tekende met mijn volle verstand een nieuw contract. Ik kreeg een mooie aanbieding en het eerste jaar bij Telstar ging ook uitstekend. Het tweede jaar liep echter niet zoals gewild. Het profvoetbal is nu definitief uit mijn hoofd. Ik heb me erbij neergelegd. Ik wil een leuke baan krijgen en daarnaast een centje verdienen en op een hoog niveau voetballen in de Tweede Divisie.

Tekst: Tim Beck