Nieuws

Ricardo Kieboom: ‘De spanning is weg, maar voetbal is nu bijzaak’

Door zeges op directe concurrenten HHC Hardenberg en IJsselmeervogels sloeg koploper VV Katwijk een klein gat met de ploegen daarachter. Voor doelman Ricardo Kieboom (28) zou een titel de ideale afsluiter zijn van een mooie periode bij de club. Hij stopt om een wereldreis te maken. Het coronavirus heeft echter alle plannen op zijn kop gezet.

,,De spanning is weg, want we waren echt ergens naartoe aan het werken”, aldus Ricardo Kieboom (foto). ,,Die spanning is motivatie. We deden de voorbije weken uitstekende zaken, maar dit overstijgt alles. Voetbal is nu bijzaak. De volksgezondheid is het belangrijkst. Het coronavirus kan een smet op mijn afscheid worden, maar dat geef ik heel gemakkelijk een plek. Ik wil er nog niet aan denken, want ik hoop natuurlijk dat we de competitie kunnen hervatten. Maar mocht dat niet het geval zijn, is dat maar zo.”

Kieboom en zijn medespelers hebben trainingsschema’s meegekregen om fit te blijven. ,,Vorige week donderdag hebben we nog getraind en vervolgens zijn we bij elkaar gaan zitten. Maar de actualiteit haalt je elke dag weer in. Het is dus niet te doen om een planning te maken. Vanuit het RIVM werd gezegd dat je mag hardlopen onder bepaalde voorwaarden. Dat zit dan ook in de schema’s. Gelukkig hebben we een volwassen groep en ik verwacht dat iedereen zijn trainingen trouw uitvoert. Verder zit ik thuis. Ik werk in het onderwijs. Ik kan wel iets vanuit huis doen, maar ik geef zelf geen lessen. Dus ik maak ook geen filmpjes. Het is momenteel erg rustig.”

Zuid-Amerika

Het zou kunnen dat Kieboom zijn laatste wedstrijd voor Katwijk al heeft gespeeld. Normaal gesproken stopt hij om volgend seizoen om een wereldreis te maken. Als het goed is, vertrekt hij in augustus, maar het coronavirus heeft uiteraard ook invloed op Kiebooms plannen. ,,Het zou vertragingen kunnen geven. Of het misschien mogelijk is dat ik dan een jaar doorga als voetballer? Dat weet ik niet. Daar heb ik helemaal niet over nagedacht. Ik was van plan om te starten in Azië en wil bijvoorbeeld naar landen als Thailand en Maleisië. Verder wil ik graag een rondreis maken door Australië en zit ik eraan te denken om met de motor door Zuid-Amerika te trekken.”

Kieboom benadrukt dat het geen gemakkelijke keuze was om te stoppen. ,,Het is iets dat al een aantal jaar speelt. De laatste twee seizoenen concreet. Ik heb er veel over nagedacht en heb de keuze gemaakt dat dit het moment is om een wereldreis te maken. Ik begin in mijn eentje en na verloop van tijd sluit mijn vriendin aan. Ik heb het niet per dag uitgestippeld, want het is juist mijn bedoeling om de vrijheid op te zoeken. Ik laat het op me afkomen. Vanaf mijn dertiende of veertiende was ik altijd bezig met het najagen van doelen en leefde volgens schema’s. Ik ben benieuwd hoe het gaat zijn als ik dat loslaat.”

Tekst: Tim Beck