Nieuws

Ricardo Kuijvenhoven: ‘Ik denk oprecht dat we kunnen meedoen voor het linker rijtje’

Ricardo Kuijvenhoven (21) is terug van een vervelende blessure en van plan om een nog betere versie van zichzelf te presteren als in de periode van voor zijn kwetsuur. Toen timmerde hij al hard aan de weg op het middenveld van Quick Boys.

Ricardo Kuijvenhoven voetbalde dit kalenderjaar tot september geen enkel officieel duel. Na de winterstop van vorig seizoen lag hij in de spreekwoordelijke lappenmand en moest een vervelende enkeloperatie ondergaan. ,,Twee pezen waren licht gescheurd en een botje was uit de kom. Dat moest teruggezet worden”, aldus Kuijvenhoven over zijn blessure. ,,Daardoor werd het een vrij lang revalidatieproces. Ik vond het wel moeilijk dat ik niet kon voetballen, want dat is toch het allerleukste om te doen. Het was erg moeilijk om de jongens bezig te zien.”

Toch bleef de Leidenaar uiterst betrokken bij het eerste elftal. Bijna alle wedstrijden was Kuijvenhoven van de partij. ,,Ik was er in principe altijd bij, tenzij het echt heel ver weg was. Dan zei de trainer ook dat ik beter thuis kon blijven. Voor het seizoen hamerde hij erop dat ik eerst helemaal fit moest worden. Hij vertelde erbij dat mijn minuten dan vanzelf zouden komen. Dat was tegen Katwijk eindelijk het geval en sindsdien heb ik weer vijf wedstrijden achter elkaar mogen voetballen. Heerlijk.”

Voor Kuijvenhoven heerlijk. De resultaten bij Quick Boys zijn echter nog niet om over naar huis te schrijven. ,,Het valt niet echt onze kant op. Tegen Koninklijke HFC kregen we wel tien kansen, maar scoorden niet. Zij kregen een vrije trap en die vloog erin. Voetballend gaat het steeds beter draaien bij ons. We leren elkaars goede en slechte punten steeds beter kennen. Als de doelpunten gaan vallen, denk ik oprecht dat we mee kunnen doen voor het linker rijtje. Zelf moet ik ook in de spiegel kijken, want ik heb eveneens een aantal kansen gehad. Dat heeft niets meer met ritme te maken, maar daar moet ik gewoon beter in worden.”

De Graafschap

Kuijvenhoven, die werkt bij een meubel- en tapijtreinigingsbedrijf, heeft het in het verleden regelmatig met Dirk Kuijt gehad over de wil om beter te worden. ,,Het was heel fijn om samen te werken met hem. Hij was heel positief over me en ik was natuurlijk één en al oor. Hij gaf me verbeterpunten, waarmee ik aan de slag ben gegaan. Dat waren vooral slimmigheden, waarmee hij me leerde me staande te houden tussen volwassen spelers. Ik ben iemand die naar zijn gevoel luistert op het veld. Ik wil graag iemand voorbij spelen of het spel openen, maar dat kan niet altijd. Dan legde Dirk me uit dat ik het moest doseren.”

Kuijt is het lichtende voorbeeld van iemand die pas laat vanuit de jeugd de stap naar een proforganisatie zette. Dat is iets wat Kuijvenhoven ook niet uitsluit. ,,Ik heb in de jeugd voor Feyenoord en Sparta gevoetbald en in de periode dat ik in de A1 van Quick Boys speelde, kon ik naar De Graafschap. Dat heb ik niet gedaan, want voor mijn gevoel klopte niet alles. Bij Feyenoord zat ik in de F’jes en E’tjes, waarna ik ben weggestuurd. Bij Sparta ben ik zelf vertrokken, omdat ik destijds in een moeilijke periode zat. Daarom koos ik voor Quick Boys en ben snel doorgegroeid naar het eerste elftal. Ik zou zeker openstaan voor een profclub, maar dan moet die natuurlijk wel komen.”

Tekst: Tim Beck

Op de foto is Ricardo Kuijvenhoven (links) tijdens de bekerderby namens Quick Boys in duel met Robbert Susan van VV Katwijk.