Nieuws

Richie Musaba gebruikt Tweede Divisie als springplank naar hoofdmacht van Vitesse

Richie Musaba (18) is één van de talenten van Jong Vitesse die dicht tegen de eerste selectie aan zitten. We spraken de middenvelder over zijn jeugd, leren van ervaren spelers en voetballen in de Tweede Divisie. ,,Ik ben dit seizoen in alle aspecten van het voetbal beter geworden.”

Musaba, die onlangs zijn debuut maakte voor Oranje Onder 18, is momenteel een drukbezet man. Aan het begin van de week doet hij stelselmatig mee met de pittige trainingen van het eerste elftal van Vitesse. Waar teamgenoten huiswaarts keren of langer blijven hangen op de club, moet de achttienjarige Musaba nog naar school. ,,Ik zit op de Havo en ga dit jaar een deel van mijn eindexamen doen. Ik doe immers gespreid examen. Dit jaar Engels, geschiedenis en economie en volgend jaar Nederlands en wiskunde. Ik heb er vertrouwen in. Aan mijn motivatie zal het in ieder geval niet liggen.”

Hoewel de combinatie voetbal en school zwaarder en zwaarder wordt, is Musaba er de persoon niet naar om er met de pet naar te gooien. Op het veld en buiten het veld wil hij er het maximale uithalen. Tijdens trainingen bij het eerste elftal is hij dan ook één en al oor als meer ervaren teamgenoten hem de fijne kneepjes van het vak proberen bij te brengen. ,,Spelers als Jake Clarke-Salter en Max Clark zijn veel met me bezig. Op het gebied van positioneren op het veld, maar ze geven bijvoorbeeld ook het advies om voor mezelf te werken in de gym. Dat doe ik de laatste tijd veel. Ik werk vooral aan mijn core-stability en explosiviteit.”

Het verrichte werk in de sportschool heeft er mede voor gezorgd dat Musaba inmiddels tegen het eerste elftal aanschurkt. Afgelopen winter mocht hij mee op trainingskamp naar Portugal. ,,Dat was heel leuk, maar ook heel zwaar. We trainden twee keer per dag, dus ’s avonds lag ik meestal al rond tien uur plat. Vitesse spreekt veel vertrouwen in me uit. Ik heb mijn contract nog niet ondertekend, maar we zijn wel mondeling akkoord. Er is tegen me gezegd dat ik vanaf volgend seizoen definitief deel uitmaak van de eerste selectie. Onwijs mooi nieuws natuurlijk.”

Jan Hubers

Musaba voetbalt vanaf zijn vijfde in clubverband. Hij begon bij VV Ewijk. Al snel viel zijn talent op bij NEC, waar hij twee jaar speelde. ,,Ik viel na de D3 alleen af, waarna ik naar de amateurs van NEC ben gegaan. Na twee jaar werd ik gescout door Vitesse. Ik viel op bij Jan Hubers, die ook Davy Pröpper en Marco van Ginkel jaren geleden heeft ontdekt. Hij zei altijd dat ik de nieuwe Pröpper of Van Ginkel zou worden. Hij is een heel belangrijk persoon voor me, jammer genoeg is hij vorig jaar overleden. Ik zal hem nooit vergeten.”

Nadat Musaba werd gescout, waren de trainers na één training overtuigd: hij mocht blijven. Hij gold direct als groot talent op Papendal, maar toch was het in zijn jeugdjaren niet enkel rozengeur en maneschijn. ,,Ik heb meegemaakt dat de trainer voor een andere speler koos. Dat was moeilijk, want ik was er zelf van overtuigd dat ik in de basis hoorde. Dat was in de B1 onder Kevin Moeliker. Ik kwam terug van een blessure en verwachtte dat ik direct weer zou spelen, maar dat gebeurde niet. Ik heb toen een aantal keer gesproken met de trainer en gevraagd wat er beter moest. Wat dat precies was weet ik niet meer, maar uiteindelijk ben ik wel sterker geworden van die periode.”

Kevin de Bruyne

Musaba omschrijft zichzelf als een veelzijdige speler met een groot loopvermogen, die graag aan de bal is en bovendien over scorend vermogen beschikt. Er zijn twee spelers waar hij met speciale aandacht naar kijkt als hij zijn televisie afstemt op Ziggo Sport: Paul Pogba en Kevin de Bruyne. Vooral de Belg valt in de smaak. ,,De Bruyne speelt nog meer dan Pogba op mijn positie. Ik probeer te leren door te kijken hoe De Bruyne zich positioneert, hoe hij loopt en hoe hij in het algemeen speelt. Die ervaringen probeer ik ook toe te passen op mijn eigen spel.”

Dit jaar verloopt prima voor Musaba. Hij voelt zich goed en sinds de winterstop is hij niet meer weg te denken uit de basisopstelling van Jong Vitesse. ,,Het niveau van de Tweede Divisie was aan het begin wennen. De omslag van de A1 naar Jong Vitesse was groot. Ik zat aan het begin op de bank en als ik inviel was dat een hele nieuwe ervaring. Er worden andere dingen van je gevraagd. Iedereen kan voetballen bij ons, maar qua tactiek moest het nog beter. Dat is een belangrijk aspect in de Tweede Divisie. Ik merk dat ik daar beter in ben geworden. Al ben ik eigenlijk in alle aspecten gegroeid. Nu op naar de Eredivisie!”

Tekst: Tim Beck

Op de foto speelt Richie Musaba de bal voor Max van Dijk van BVV Barendrecht het speeltuig kan onderscheppen.