Nieuws

Robin van der Ende: ‘Ik wil zolang mogelijk voor Excelsior Maassluis spelen’

Robin van der Ende wordt op 9 februari dertig jaar. In die drie decennia draagt hij al 25 seizoenen het tenue van Excelsior Maassluis. Hij doorliep de jeugdopleiding van de mini’s tot het eerste elftal. Onlangs verlengde hij wederom zijn contract. Een monoloog over waarom Excelsior Maassluis zijn club is, zijn werk voor de hoofdsponsor en het absolute hoogtepunt in die 25 jaar.

,,Ik ben toen ik vier of vijf jaar oud was, begonnen bij de mini’s. Het is inmiddels mijn elfde seizoen in de selectie. Ik heb de gehele jeugdopleiding doorlopen en zat altijd in de hoogste elftallen. Ik speelde samen met onder anderen Jeff Stans en Darren Maatsen, maar voor de rest geen grote namen die nu nog prof zijn. Er zijn in die jaren wel jongens naar Feyenoord, Sparta Rotterdam of ADO Den Haag vertrokken, maar die keerden uiteindelijk weer terug. Iemand als Daan Smith bijvoorbeeld. Ik kon in de jongste jeugd ook naar een proforganisatie, maar maakte een andere keuze. Ik wilde in mijn vertrouwde omgeving blijven en met mijn vriendjes blijven voetballen. Daar heb ik absoluut geen spijt van.”

,,Ik kijk natuurlijk heel anders naar de club dan buitenstaanders, omdat ik zo lang bij Excelsior Maassluis zit. Buitenstaanders focussen zich enkel op het eerste elftal en de hoogste jeugdploegen, maar voor mij is Excelsior Maassluis meer dan de hoogste selecties. Het is een hartstikke warme vereniging en veel jongens besluiten terug te keren na een ander avontuur. Al mijn vrienden zitten bij de club, ook in de bierteams. Nee, daar ben ik nog niet voor gevraagd, want ik heb het nog te veel naar mijn zin in het eerste.”

Algehele amateurtitel

,,Ik wil graag blijven, maar het was geen makkelijke keuze om mijn contract te verlengen. Ik wil zolang mogelijk bij de club blijven voetballen, maar vorig seizoen heb ik in de tweede seizoenshelft weinig gespeeld. Dan ga je toch twijfelen, want ik wil uiteraard wel iedere week voetballen. Het eerste halfjaar van dit seizoen heb ik vrijwel alles gespeeld en dus was de keuze al met al snel gemaakt. Ik debuteerde in het eerste elftal toen ik nog A-junior was. In al die jaren is het absolute hoogtepunt de algehele amateurtitel in 2016. Dat was met veel eigen jeugd en dat maakte het extra mooi. Ik haal nog regelmatig met ploeggenoten en voormalig ploeggenoten herinneringen op aan dat seizoen.”

,,In het dagelijkse leven werk ik voor de hoofdsponsor van Excelsior Maassluis: MTS Euro Products. We zijn handelaar in alles met betrekking tot hygiëne in toiletruimtes. Ik werk op de inkoopafdeling en verzorg het contact met de producenten. Ik weet dus alles van toiletpapier. Het is niet via de club gelopen, maar omdat ik voor Excelsior voetbal, kende ik het bedrijf al goed. Via-via ben ik in gesprek gekomen en dan helpt het wel dat je bij de club speelt. Het valt goed te combineren met voetballen in de Tweede Divisie. Soms moet ik naar leveranciers in Italië, Polen of Frankrijk, maar dat probeer ik meestal op woensdag te plannen, zodat ik op de voetbal niets mis.”

Tekst: Tim Beck