Nieuws

Rowendley Martijn: Winnaar Nike Most Wanted hoopt op meer

Onze partner ELF Voetbal had recent een gesprek met Rowendly Martijn van BVV Barendrecht. Dat willen we de liefhebbers van de Tweede Divisie niet onthouden.

Bijna zes maanden spelen, trainen en wonen op St George’s Park, het ultramoderne trainingscomplex van de nationale ploeg van Engeland. Een droom voor elke voetballer. Rowendley Martijn won de Nederlandse versie van Nike Most Wanted en maakte die droom waar. Een vriend wees hem op de voetbalstrijd. ,,Ik kende het, maar wist niet wanneer de inschrijving weer startte. Ik was net klaar met mijn opleiding Verkoopmedewerker. Ik dacht: waarom niet?” Samen met driehonderd andere voetballers ging hij de uitdaging aan om één van de twee plekken in de Nike Academy te bemachtigen, gevestigd op St George’s Park, niet ver van Birmingham. ,,Na de eerste selectiedag bleven nog honderd spelers over. De beste 22 mochten voor een finaledag naar Zeist. We speelden een partij elf tegen elf. Dat ging goed. Ik maakte een mooi doelpunt. Passeerde mijn tegenstander en schoot de bal in de kruising. Eén van de trainers maakte een positieve opmerking. Ik reageerde stoer “dat doe ik iedere wedstrijd”. Dat waardeerden ze, bleek ook tijdens de uitverkiezing.”

Niet twee, maar drie Nederlanders mochten de vlucht naar de andere kant van de Noordzee maken. Behalve Martijn stapten ook Thom Jonkerman (nu FC Lienden) en Sherwin Seedorf (nu Wolverhampton Wanderers) in. ,,We verbleven in het Hilton Hotel van het complex. Ik deelde een kamer met Tim Michael, die nu bij Hoffenheim speelt. We trainden dagelijks, mochten gebruik maken van alle topfaciliteiten en elke week stond er een wedstrijd op het programma. Tegen clubs uit de League Two, maar ook tegen Manchester City en Liverpool U23. Telkens traden we aan in een andere samenstelling, omdat spelers stage liepen bij profclubs. Ik had die droom ook, maar ontvang helaas nooit een uitnodiging. Ik had bovendien de pech dat Nike de stekker uit de academie trok. Als compensatie sponsorde Nike ons nog twee jaar.”

Spiska Nova Ves

Martijn sloot aan bij Alexandria’66, waarvoor hij al speelde voor zijn vertrek. ,,Ik hoopte aan het einde van dat seizoen op een kans bij een profclub. In mei ging ik op stage bij Spiska Nova Ves in Slowakije. De club wilde me behouden. Het was rond, maar ik twijfelde steeds meer. Ik hoorde geluiden van ploeggenoten over het niet of laat uitbetalen van salarissen. Ook zouden andere afspraken niet nagekomen worden. Het risico vond ik te groot.”

Vorig jaar zomer trainde de linksbenige rechtsbuiten mee bij SC Cambuur. ,,Helaas overtuigde ik daar net niet voldoende. Ik speelde een bindende wedstrijd bij Alexandria. Dat had ik achteraf niet moeten doen, want daarna kwam BVV Barendrecht. Sinds de winterstop vorig jaar trainde ik mee en dit seizoen mag ik eindelijk voetballen. Een omschakeling. Ik moet meer volwassen spelen. Mijn acties niet te ver doorvoeren en het overzicht bewaren. Eerder de bal afspelen. Ook moet ik mijn krachten beter doseren. Dat gaat allemaal steeds beter. Ik heb mijn studie opgepakt en volg Ondernemen Niveau 4. Natuurlijk hoop ik op een kans bij een profclub. Ik kan niet meer doen dan keihard werken en mijn best doen. We zullen zien.”

Tekst: Sander Berends / ELF Voetbal

De site van onze partner Elf Voetbal is hier.