Nieuws

Sander Danes kiest voor het trainerschap

Sander Danes zet in de zomer een punt achter zijn actieve carrière. Na elf seizoenen in het eerste elftal van HHC Hardenberg richt hij zich vanaf de zomer op zijn nieuwe rol als keeperstrainer bij de club.

De 34-jarige doelman, die eerder speelde bij FC Emmen, is de langst dienende speler van de selectie. Voorzitter Bert Beun beseft dan ook dat de club hem gaat missen: ,,Sander heeft nog steeds grote waarde voor ons eerste elftal en zal met die ervaring op het veld van minstens zo’n grote waarde zijn voor zijn opvolgers. We zijn blij en trots dat Sander langer aan HHC verbonden wil blijven.”

Sander Danes (foto) zelf had moeite om de beslissing te nemen. ,,Ik had in principe nog wel langer door willen gaan, maar het probleem met mijn knie is nooit helemaal opgelost. Ik moet een paar dagen voor een wedstrijd beginnen met het slikken van pijnstillers. Verder wil ik op een goed niveau stoppen en zo voorkomen dat ik een jaar te lang doorga. Ik had al de afspraak met de club gemaakt dat, als ik zou stoppen, ik keeperstrainer kon worden. Daarvoor heb ik voor gekozen.”

Inclusief de huidige jaargang speelt de doelman al elf seizoenen in het eerste elftal. ,,Het is geen gemakkelijke keuze”, aldus Danes. ,,Maar omdat ik lang bij HHC ben en graag keeperstrainer wil worden, pak ik die kans graag. Ik hoop dit jaar nog mijn 250ste wedstrijd te spelen. Volgens mij zit ik nu rond de 240 wedstrijden.”

Niveau vasthouden

De routinier koestert de mooie jaren. ,,Het is voor een doelman bijzonder om op dit niveau te spelen. Ik denk dat er van de eerste drie jaar geen keeper meer over is. Alleen Johan Jansen, die gaat zijn tiende seizoen in bij GVVV. Het gaat over het algemeen vrij snel. Het is lastig om het niveau zo’n periode vast te houden.”

Het voelt voor Danes niet als een afscheid. ,,Omdat ik bij HHC Hardenberg als keeperstrainer verder ga, is het gevoel wel iets minder pijnlijk. Normaal als je stopt, is dat je einde bij een club. Voor mij ligt dat nu anders. Het is een andere taak, maar ik sta wel met de jongens aan het veld. Niet om het maximale uit mezelf te halen, maar uit de keepers.”

Maar voordat de goalie stopt, heeft hij nog één belangrijk doel. ,,In mijn periode bij HHC heb ik elf jaar gespeeld, ben ik twee keer gepromoveerd, heb ik één keer op de laatste speeldag een degradatie ontlopen en de districtsbeker gewonnen. Dat waren mooie dingen. Maar de kers op de taart ontbreekt nog: een kampioenschap. Daarvoor gaan we dit seizoen.”