Nieuws

Serge Fatima wil altijd beter worden

Serge Fatima heeft zich opvallend snel aangepast aan het niveau in de Tweede Divisie. De atletische verdediger speelde vorig jaar nog voor ONS Sneek, maar was toe aan een stap hogerop. Bij HHC Hardenberg veroverde hij al snel een basisplaats. De 24-jarige zal desondanks niet tevreden achterover leunen, want hij wil altijd meer.

Als we met Fatima bellen, werkt hij zich tegelijkertijd in het zweet tijdens een bezoek aan de sportschool. Hij probeert zo bijvoorbeeld zijn sprongkracht te verbeteren, zodat hij nog meer gevaar kan stichten bij standaardsituaties. ,,Ik train veel voor mezelf. Ik zit zo in elkaar dat ik er alles uit wil halen. Het komt ook hierdoor dat ik de stap naar de Tweede Divisie gemakkelijker heb kunnen zetten. Het gaat nu sneller dan in de Derde Divisie en ik moest me toch even aanpassen, maar ploeggenoten zeiden ook tegen me: “het valt op dat je al snel goed meedraait”.”

Toen Fatima afgelopen zomer de transfer van Sneek naar Hardenberg maakte, wist hij dat het mogelijk was dat hij in eerste instantie op de bank terecht zou komen. ,,Ik dacht: dan moet ik me niet druk maken en gewoon rustig mijn ding blijven doen. Dat heb ik gedaan toen ik aan het begin even op de bank zat. Ik heb de laatste jaren niet super veel concurrentie gehad en nu is die gewoon hevig. Tegen Spakenburg kwam ik erin en heb ik mijn kans gegrepen. Ik krijg veel vertrouwen van de trainer.”

Fatima verlangde naar voetbal op een hoger niveau. De Derde Divisie ging hem te gemakkelijk af. ,,Gelukkig is de kans gekomen. Koos Werkman ging weg bij Hardenberg en de club zocht een centrale verdediger. Iemand tipte me bij de trainer en vervolgens is de assistent-trainer me komen bekijken. Na een gesprek waren we er snel uit. Het is een mooie en rustige club, waar ik me goed kan door ontwikkelen. Paul Raveneau, mijn trainer bij Sneek, zei ook tegen me: “Ik wil gewoon dat je gaat, want je hebt veel potentie, ook op een hoger niveau”. Hij heeft me geholpen en dat gaf me het vertrouwen de stap te zetten.”

Angola

De wortels van Fatima liggen in Angola. Hij kwam er ter wereld, maar emigreerde toen hij twee was naar Nederland. Hij streek met zijn gezin neer in Groningen. ,,Mijn vader was ook voetballer. Hij voetbalde in Angola op het hoogste niveau en speelde soms voor een paar duizend mensen. Ik ben nooit terug geweest naar Angola, maar dat zou ik wel graag nog eens willen. Om te zien hoe het leven daar is en waar ik ben geboren. Vanuit de Angolese bond is er nooit contact geweest, maar daarvoor zou ik zeker openstaan. Mocht die kans zich ooit voordoen, zou dat heel aantrekkelijk zijn. Ik streef immers het hoogste na.”

Voorlopig richt Fatima zich op de Tweede Divisie. ,,Dat is een prachtige competitie. Pas geleden speelden tegen Rijnsburgse Boys we voor duizend man. Tegen Spakenburg werd mijn naam gescandeerd door de supporters. Dat is prachtig om mee te maken. Daar doe je het uiteindelijk allemaal voor. Vroeger speelde ik in de jeugd van FC Groningen, samen met onder andere Hans Hateboer. Ik was toen nog heel klein, maar uiteindelijk ben ik toch goed terechtgekomen. Ik ben helemaal op mijn plek bij Hardenberg.”

Tekst: Tim Beck

Op de foto is Serge Fatima (links) in actie tijdens de door hem genoemde wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys.