Nieuws

Smit volgt Verdonkschot op bij IJsselmeervogels

Zoals verwacht wordt Berry Smit de opvolger van Ted Verdonkschot als hoofdtrainer van IJsselmeervogels. De 46-jarige komt over van Jong FC Volendam. Hij heeft voor één seizoen getekend en maakt komende zomer de overstap.

Al enige tijd gold Berry Smit (foto) in het geruchtencircuit als de belangrijkste gegadigde om de nieuwe hoofdtrainer te worden aan de rode kant van De Westmaat. Dat dankt hij voor een deel aan de goede resultaten die hij boekt met Jong FC Volendam, maar ook aan het feit dat hij spelers beter maakt, zo liet de club in een officieel bericht weten.

De Volendammer begon natuurlijk in de jeugd van de plaatselijke club om van daaruit in 1991 het eerste elftal te halen. De verdediger maakte niet alleen furore in de zaterdag- en zondagselectie van de amateurtak, maar ook bij ZPC Amsterdam. Uiteindelijk speelde hij zelfs 23 wedstrijden voor de profs en maakte deel uit van het Nederlands zaalvoetbalteam dat in 1999 deelnam aan Europees Kampioenschap.

Vervolgens diende hij FC Volendam en RKAV Volendam in verscheidene functies als hoofd- en assistent-trainer. Bij de profs werkte Smit bijvoorbeeld als assistent van onder anderen Hans de Koning, Robert Molenaar en Gert Kruys. In 2017 koos het ‘voetbaldier’ voor een maatschappelijke carrière als uitvoerder in de bouw, waarin hij ruim 30 medewerkers aanstuurt, waardoor destijds een overstap naar IJsselmeervogels niet mogelijk bleek. In de zomer van 2019 verliet hij de zondag-afdeling weer om samen met Johan Plat aan de slag te gaan bij Jong FC Volendam.

De technische commissie van IJsselmeervogels toonde zich bij monde van André van Diermen zeer tevreden met de komst van Smit. ,,Berry staat al een aantal jaar bij ons op de radar en is verder door diverse kopstukken in het amateurvoetbal getipt als een trainer die goed bij ons zou passen. Een gepokte en gemazelde oefenmeester die houdt van aanvallend en fris voetbal en iemand die qua discipline, mentaliteit en persoonlijkheid goed bij onze club en cultuur past. De afgelopen jaren heeft hij bij Jong FC Volendam bewezen dat hij jonge spelers beter maakt en we verwachten dat hij dit met een gemixte ploeg van routine en jong enthousiasme nog veel beter kan. Hij was onze eerste kandidaat en we zijn dan ook blij dat we er uitgekomen zijn.”