Nieuws

Stefan Kok wil met ASWH FC Emmen als voorbeeld nemen

Met Spakenburg en Katwijk als tegenstanders maakte promovendus ASWH in de eerste weken direct kennis met de top van de Tweede Divisie. Doelman Stefan Kok vertelt over zijn bevindingen en zijn eerste indrukken.

,,Het was voor ons vrij onverwacht dat we in de Tweede Divisie terecht zijn gekomen”, zo opende Kok. Als nummer zeven van de Derde Divisie zaterdag promoveerde ASWH immers via de play offs verrassend. ,,Maar het is wel heel leuk om mee te maken. De eerste wedstrijd was erg goed voor ons. We pakten direct een punt tegen Spakenburg, dan ben je gelijk van die nul af. Zaterdag was het een ander verhaal. Daar hebben we eigenlijk vrij kansloos verloren (3-0 uit bij Katwijk, red.).”

,,Ik denk dat dit een fijn begin was”, aldus de twintigjarige doelman over de relatief zware tegenstanders in de eerste twee wedstrijden. ,,Je hebt gelijk de top van de Tweede Divisie gehad. Dan weet je precies wat het niveau is en waar je naartoe moet werken. Het was zoals ik de Tweede Divisie verwachtte. Het is een aardige stap omhoog, maar ik denk dat iedereen in onze selectie dat wel had verwacht.”

Live-wedstrijd

Behalve het hogere niveau, merkt Stefan Kok (foto) dat er veel meer interesse is in de verrichtingen van de ploeg uit Hendrik-Ido-Ambacht. Zaterdag wordt ASWH voor het eerst live uitgezonden op FOX Sports. Op het eigen complex is SVV Scheveningen dan de tegenstander. ,,Er is een ontzettend groot verschil qua aandacht en supportersaantallen. Iedere voetballer vindt dat leuk. Hoe meer aandacht en mooie wedstrijden, hoe beter.” Het komende duel ziet Kok bovendien als een zeer belangrijke wedstrijd. ,,Dit is voor ons de eerste echte kans om drie punten te pakken. Het niveau van Scheveningen ligt dichter bij ons dan dat van Spakenburg en Katwijk.”

SVV Scheveningen verloor de eerste twee wedstrijden van de competitie en deelt momenteel de laatste plaats met Excelsior Maassluis en De Treffers. ,,Ik verwacht dat we in balbezit meer kunnen doen dan tegen Katwijk. Toen liepen we echt alleen maar achter de bal aan. Dit past beter bij ons. We willen van eigen kracht uitgaan en op balbezit spelen. Ik denk dat we dan beter tot ons recht komen. Hoe de wedstrijd gaat lopen moeten we afwachten, maar we zullen er zeker op gebrand zijn om die wedstrijd te winnen.”

FC Emmen als voorbeeld

Ploeggenoot Fabian Korporaal gaf eerder al aan in de Tweede Divisie dominant voetbal te willen laten zien. Tegen Spakenburg en Katwijk kwam dat er nog niet uit, maar ook Kok hoopt dat de ploeg dat op termijn kan bereiken. ,,Ons plan is om tegenstanders onze wil op te leggen. Daar moeten we stappen in maken. Zo willen we een gevaarlijke tegenstander worden voor iedereen in deze competitie.”

Kok hoopt dat ASWH op deze manier gaat verrassen. ,,Als je aan iedereen die de Tweede Divisie een beetje volgt, vraagt wie gaat degraderen, schrijven ze ons als kandidaat nummer één op. Daarom denk ik dat we tegenstanders kunnen verrassen. We willen hoger op de ranglijst komen en veel punten pakken. De trainer haalde aan dat we FC Emmen als voorbeeld kunnen nemen. Iedereen dacht vorig seizoen dat die club direct weer ging degraderen, maar die hebben zich knap gehandhaafd. Dat willen wij ook.”

Tekst: Lars van Mil