Nieuws

Susan: ‘Het gaat een 50/50-wedstrijd worden’

Robbert Susan (30) maakte al haast alles mee met Katwijk. Hij werd algeheel amateurkampioen, degradeerde en keerde weer terug op het hoogste amateurniveau. Het kampioenschap in de Tweede Divisie morgen zou het absolute hoogtepunt betekenen in zijn rijke loopbaan bij Katwijk.

Die titel moet de club in het hol van de leeuw binnenslepen. Uit bij nummer twee Kozakken Boys heeft Katwijk genoeg aan een gelijkspel. De intense ontknoping van morgen zit al vrijwel heel de week in het hoofd van Susan. “Ik moest donderdag als gymdocent een sportdag leiden. Als ik lesgeef dan denk ik natuurlijk niet aan de wedstrijd van morgen, maar ik word er constant aan herinnerd. Door collega’s, leerlingen. Eigenlijk door iedereen, want het leeft onwijs in de omgeving.”

Automatisch komt er daardoor gezonde spanning op. Tegelijkertijd beseft de aanvoerder van Katwijk dat dit de wedstrijden zijn waar een voetballer voor leeft. “Een stijf uitverkocht sportpark: mooier gaan we het niet krijgen. Het thuisvoordeel van Kozakken Boys zal ongetwijfeld meespelen. Wij krijgen bijvoorbeeld maar achthonderd kaarten. Ter vergelijking: toen we in 2013 kampioen konden worden bij Spakenburg gingen er 25 bussen mee. Dus reken maar uit.”

Fluitend kampioen

Afgelopen weekend had Katwijk het al kunnen afmaken op eigen veld tegen Koninklijke HFC, ware het niet dat er met 1-2 werd verloren. “In de eerste helft speelden we prima, maar maakten we de kansen simpelweg niet af. We zaten overal kort op en die gasten van HFC zeiden in de rust ook tegen me: ‘Jezus, we staan vol onder druk. Het is dat we de gelijkmaker scoren, maar het had ook 4-1 voor jullie kunnen zijn.’ Er was geen overmatige spanning, want als we gewoon scoren zegt iedereen dat we een uitstekende wedstrijd hebben gespeeld. Het is wel van de laatste weken dat kansen die er begin dit seizoen ingingen, nu niet vallen.”

Mede daardoor is de titelstrijd ongekend spannend geworden. “Bij Kozakken Boys zal het gevoel anders zijn. Na zes wedstrijden werd er door de media al geschreven dat Katwijk lachend kampioen zou worden. Een Jong AZ-scenario: ik heb het allemaal gelezen. Kozakken Boys heeft nooit last gehad van die spanning en druk. Ik denk dat het een 50/50-wedstrijd gaat worden morgen. Het is een echte finale. Ik vind Kozakken Boys een uitstekende ploeg hebben, maar die hebben wij ook. Het is niet voor niets dat wij al 33 wedstrijden bovenaan staan.”

Bacootje

De voorbereiding zal voor Katwijk hooguit verschillen door enkele sfeeracties van de fans. Maar de spelers zelf zullen weinig anders doen dan normaal. “We maken ons niet al te druk om Kozakken Boys. Het gevoel in de groep is nog steeds positief, ook al hadden de fans graag gezien dat we al kampioen waren geweest. Het is een van de wedstrijden en er zal minimaal een punt gehaald moeten worden. Zo simpel is het. We zullen ons eigen spelletje spelen en dus niet op de nul gaan voetballen, want dan ga je het over jezelf afroepen.”

Voor Susan zou de kampioensschaal in de Tweede Divisie een prachtig extra hoofdstuk zijn aan zijn al rijke carrière bij Katwijk. Al zeven jaar draagt hij het oranje tenue. “En ik ben nooit echt in de verleiding geweest om ergens anders te kijken. Ik heb het onwijs naar mijn zin en de club past me als gegoten. Het is onwijs professioneel, maar daarbij ook gezellig. Ik vind het belangrijk om na de wedstrijd mijn Bacootje te halen in de kantine. Daarbij zit ik binnen tien minuten op de bank thuis als ik wegrijd bij de club. Dat is bij veel spelers heel anders tegenwoordig.”

(Tekst: Tim Beck/Foto: ProShots)

In het magazine van onze mediapartner ELF Voetbal wordt maandelijks veel aandacht besteed aan de Tweede Divisie. Meer informatie vind je hier.