Nieuws

Tadmine jaagt bij Koninklijke HFC op herkansing in profvoetbal

Khalid Tadmine (23) speelde jarenlang voor Almere City, maar sinds dit seizoen komt de aanvaller uit voor Koninklijke HFC. Met zes doelpunten draagt hij bij aan de behoorlijke start van de Haarlemmers. Die doelpunten zullen dit seizoen nodig zijn voor Tadmine, want hij wil voorlopig maar n ding: terug naar het profvoetbal.

Hetzelfde profvoetbal dat hij afgelopen zomer langzaam uit zijn zicht zag verdwijnen. In drie jaar tijd speelde Tadmine nog geen tien wedstrijden in het eerste elftal van Almere City. Dat er geen proforganisatie interesse toonde, was dan ook geen verrassing voor het voormalig-toptalent. ,,Ik had weinig gespeeld en moest dus realistisch zijn. Een stap terug is niet altijd slecht voor je. Zo hoop ik er uiteindelijk twee vooruit te zetten. Het profvoetbal zit zeer zeker nog in mijn hoofd. HFC heeft me ook gezegd: we gaan zorgen dat je fit bent en dat je zoveel mogelijk wedstrijden speelt in de Tweede Divisie, zodat ze me op die manier verder kunnen helpen. Tegelijkertijd help ik de club natuurlijk ook verder.

Met zijn scoringsdrift verschijnt Tadmine ongetwijfeld weer op de scoutingslijstjes van profclubs. Vorig weekeinde was hij met twee doelpunten weer de gevierde man, nota bene tegen zijn ex-ploeg Jong Almere City. ,,Met veel van die jongens heb ik vorig seizoen gespeeld. Ik zit nog in een groepsapp met een paar gasten. Iemand zei vooraf: ik ga je zeker niet laten scoren en op het veld doe ik net of ik je niet ken. Gelukkig heb ik het tegendeel bewezen en dat hebben ze na de wedstrijd nog wel even gehoord, haha.

Joshua Kimmich

Na zijn doelpunten tegen de Noord-Hollanders staat Tadmine op zes goals. Voorafgaand aan het seizoen hoopte hij rond de twaalf uit te komen, maar na de goede eerste weken heeft de Nederlands-Marokkaanse spits zijn doelstelling al bijgesteld en hoopt hij er minstens zestien te maken. ,,Ik wil het geen verrassing noemen dat het al zo goed gaat, want ik ben naar HFC gekomen om te scoren. Qua fitheid zit ik nu op tachtig procent van mijn kunnen. De laatste weken heb ik wat last gehad van kleine blessures, maar als ik nu elke week vol train dan zitten die laatste twintig procent er zo bij.

Op zijn achttiende gold Tadmine als ht talent van Almere City, maakte hij zijn debuut voor het eerste elftal en kwam hij zelfs uit voor het Nederlands Elftal voor spelers onder de achttien jaar. Hij speelde toen onder meer tegen een jeugdploeg van Duitsland, waar huidig Bayern Mnchen-spelers Joshua Kimmich en Niklas Sle een basisplaats hadden. Tot een doorbraak kwam het echter niet. ,,Ik neem mezelf niet zozeer iets kwalijk. Ik heb flink wat blessureleed gehad, maar dat ligt niet aan mij als persoon. Ik heb niet het gevoel dat ik het ergens heb laten liggen. In zes jaar tijd ben ik hooguit n keer te laat gekomen, heb ik geen problemen gehad en ben ik altijd serieus blijven trainen.

Bij Jong Almere City liet Tadmine door veelvuldig te scoren bovendien zien wat hij in zijn mars heeft. Trainer Ivar van Dinteren maakte zich zelfs sterk voor het behoud van zijn topscorer. ,,Dat kon alleen niet en Ivar ging verder niet over het beleid van het eerste elftal. Hij was een trainer die me altijd hielp en zei: als er iets is, dan kun je me altijd bellen. Hij vocht voor me binnen de club, ook al was mijn positie niet bepaald rooskleurig. Zelfs nu laat hij nog van zich horen. Hij blijft me steunen in mijn doel weer profvoetballer te worden.

Werk zoeken

Ook bij Koninklijke HFC geniet Tadmine de nodige steun van zijn teamgenoten. Onder anderen van vleugelaanvaller Danil van Son, die na zijn vertrek bij FC Volendam in eenzelfde situatie belandde. ,,Ik praat veel met hem, want hij heeft hetzelfde traject gevolgd. Hij heeft zijn plek inmiddels gevonden, maar in zijn stem hoor ik nog wel dat hij stiekem zijn ambities heeft. Het is niet dat hij volledig geaccepteerd heeft dat hij amateurvoetballer zal blijven. Ik denk dat het voor ons beiden nog moet kunnen lukken, want we zijn nog niet heel oud.

Toch gaan de gesprekken tussen Tadmine en Van Son niet enkel over voetbal, want er moet tenslotte ook brood op de plank komen. ,,Dat speelt natuurlijk ook een rol. Ik ben op zoek naar werk, terwijl dat bij Almere City helemaal niet aan de orde was. Het is best lastig om een baan te zoeken als je ook rekening houdt met het feit dat je nog een droom hebt als profvoetballer. Ik zoek nu iets in deeltijd, want ik focus me dit seizoen nog wel volledig op het voetbal. Ik wil nog een keer 120 procent geven, zodat ik in ieder geval kan zeggen dat ik er alles voor heb gedaan. Ik denk dat het absoluut nog niet te laat is.

Op de foto is Khalid Tadmine trefzeker in de bekerwedstrijd tegen JVC Cuijck (foto Koninklijke HFC)

Tekst Tim Beck