Nieuws

Thomas van den Houten: ‘Ik was toe aan een nieuwe omgeving’

Thomas van den Houten stapte deze winter over van AFC naar SV Spakenburg. Bij die laatste club ging hij rap over de tong. In zijn tweede wedstrijd maakte de linksback de winnende treffer tegen ASWH en voor de bekerwedstrijd tegen Ajax vergat hij de juiste pinnen voor onder zijn voetbalschoenen. Momenteel kijkt hij geblesseerd toe. Nota bene tegen zijn ex-club uit Amsterdam raakte Van den Houten geblesseerd.

,,Mijn oud-teamgenoot Fouad Belarbi viel in de wedstrijd op mijn been, waardoor ik door mijn enkel klapte. Ik liep daarbij een botkneuzing en ingescheurde enkelbanden op. Daarvan ben ik nu aan het herstellen. Ik wilde deze week alweer meedoen met de trainingen, maar dat is te vroeg gebleken. Het was apart om tegen AFC te spelen. Het was ook pas drie weken na mijn transfer. Waarom ik weg wilde? Ik was toe aan een nieuwe omgeving, want bij AFC was alles een beetje gewoon voor me geworden. Verder wilde ik altijd nog eens voor een fanatieke club als Spakenburg voetballen. Toen zij zich meldde, waren we er dan ook snel uit.”

Door een dramatische start doet Spakenburg niet mee om de bovenste plekken in de Tweede Divisie. Iets wat het wel ieder seizoen ambieert. ,,De eerste indrukken zijn harstikke goed. Ik kreeg veel positieve berichten na mijn overstap van mensen binnen de club. Ze waren oprecht blij met mijn komst. Dat deed me goed. Het is nu zaak een goede reeks neer te zetten en het juiste gevoel mee te nemen naar volgend seizoen. Volgend jaar komt er met Floris van der Linden een spits bij die er al veel heeft ingeschopt. Floris is een goede vriend van me. Ik ken hem nog vanuit mijn tijd bij Telstar en bovendien woont hij bij me in de buurt in Amsterdam. We hebben samen besloten om de uitdaging bij Spakenburg aan te gaan.”

Thijs Zonneveld

Waar Van der Linden zijn minuten nog maakt bij Koninklijke HFC, heeft Van den Houten zijn naam inmiddels gevestigd in Bunschoten-Spakenburg. Het meest komische moment vond uiteraard plaats in de aanloop naar de bekerwedstrijd tegen Ajax. Hij zou zijn voetbalschoen vergeten zijn, maar het verhaal blijkt genuanceerder te liggen. ,,Ik had wel voetbalschoenen bij me, alleen niet de juiste pinnen. Op de club vertelde ik dat tegen onze aanvoerder Barry Beijer. Die zei: “zeg maar niets, want daar zullen ze niet echt blij mee zijn”. Maar toen kwam het uit bij FOX en is het viral gegaan. Je kunt er van alles van vinden, maar het heeft leuke berichten opgeleverd. Thijs Zonneveld wijdde een column aan me en er stonden strips achter in de krant. Ik ben er lekker in meegegaan en uiteindelijk hebben we allemaal een leuke dag gehad.”

Het gevolg is wel dat Van den Houten nog regelmatig grappen naar zijn hoofd krijgt geslingerd. Onlangs vroeg de trainer van HHC Hardenberg, Gertjan Karsten, of hij zijn goede schoenen bij zich had en ook op zijn werk kon hij de grappen uittekenen. ,,Dat zal nog wel even duren. Ook op mijn werk heb ik het gehoord. Ik werk voor een recruitmentbedrijf dat IT-specialisten plaatst over de wereld. We werken samen met grote bedrijven als Nike, Akzo Nobel en Shell. Dat is in Amsterdam, terwijl Zeeland mijn thuisprovincie is. Mijn ouders, zoontje en vrienden van vroeger wonen er nog, maar ik zit voorlopig samen met mijn vriendin Gabriëlle nog wel goed in Amsterdam.”

Tekst: Tim Beck

Op de foto schiet Thomas van den Houten (links) voor SV Spakenburg, terwijl zijn voormalige ploeggenoot Johan Kulhan de bal namens AFC probeert te blokken.