Nieuws

Tobias Kleijweg is fysiek sterker dan voor zijn zware blessure

Tobias Kleijweg (21) stond een jaar lang aan de kant met een zware knieblessure, maar sinds eind februari heeft hij weer een basisplaats bij Excelsior Maassluis. ,,Fysiek ben ik zelfs sterker dan voor mijn blessure.”

Kleijweg had in de winterstop van het seizoen 2017/’18 hard doorgetraind om nog beter voor de dag te komen in de Tweede Divisie. In de eerste oefenwedstrijd na de onderbreking ging het echter helemaal mis voor de centrale verdediger. Hij scheurde zijn kruisbanden en verder waren ook zijn binnen – en buitenmeniscus zwaar beschadigd. ,,Op het veld wist ik al dat het fout was. Ik voelde iets knappen. Voor het herstel stond negen tot twaalf maanden. Vooral net voor de operatie was een zware periode, want doordat het vocht er eerst uit moest, werd ik pas anderhalve maand later geopereerd. Dan ben je bezig met het optrainen van je spieren, terwijl je vier weken later onder het mes moet. Het is niet zinloos, maar veel spierkracht gaat weer verloren.”

Na de operatie was Tobias Kleijweg (foto) zes weken lang veroordeeld tot krukken. Doordat zijn binnenmeniscus gehecht was, mocht daar geen druk op komen te staan. Na die lange weken kon de Zuid-Hollander eindelijk denken aan revalideren. ,,Dat deed ik bij Jeff Hendriks, die gespecialiseerd is in zware knieblessures. Ik was daar vijf keer per week. Ik sportte twee uur en kreeg vervolgens nog een nabehandeling. Het was zwaar, maar ik heb ook genoten van die periode. Veel sporten en constant met je lichaam bezig zijn, dat was lekker.”

Ervaringsdeskundigen

Het was een bewuste keuze van Kleijweg om veel tijd te investeren in zijn revalidatie, zodat hij terug zou komen op het niveau dat hij gewend was van voor zijn blessure. Dat zijn studie Bedrijfskunde daardoor enigszins vertraging opliep, deerde hem niet. ,,Vrienden studeren komende zomer al af, maar voor mij is dat nog niet het geval. Dat is een bewuste keuze geweest en daar heb ik ook zeker geen spijt van. Aan het begin wilde ik zo snel mogelijk terugkomen, maar vervolgens schakelde ik om en wilde ik simpelweg op mijn eigen niveau terugkomen.”

Kleijweg haakte dit jaar relatief eenvoudig aan bij het eerste elftal van Excelsior Maassluis, maar desondanks bleef de pijn aanwezig. Met ervaringsdeskundigen en ploeggenoten Daan Smith, Kevin Dercks en Daan Blij voerde hij uitgebreide gesprekken die hem geruststelden. ,,Zij hebben ook hun kruisbanden gescheurd. Ik heb veel aan hun ervaring gehad. Na een inspanning kwam er nog best vaak vocht in mijn knie en ik had nog pijn. Het is fijn om dan met jongens te praten die je vertellen dat dat erbij hoort. Na de winterstop ben ik door die pijn heengegaan. Dat kon risicoloos en toen ben ik snel aangehaakt.”

Sinds eind februari is Kleijweg weer een vast gezicht in de basisploeg van het uitstekend presterende Excelsior Maassluis, dat momenteel derde staat met acht punten achterstand op koploper AFC. ,,Het is nu niet realistisch om te denken aan het kampioenschap. Dit is geen mediatraining, maar we moeten het gewoon per week bekijken. We krijgen AFC nog thuis en in de laatste speelronde spelen IJsselmeervogels en AFC tegen elkaar. Als wij blijven winnen, weet je het nooit. We mogen zelf alleen niets meer laten liggen.”

Lange bal

Hoewel Excelsior Maassluis na de winterstop lekker op dreef is, kan het volgens Kleijweg nog beter. ,,Vooral in voetballend opzicht. Daar hebben we het deze week ook over gehad met elkaar. De trainer zei tegen Daan Smith en mij dat we in het positiespel op trainingen uitstekend meedoen, maar in de wedstrijd vaak te snel de lange bal hanteren. Dat is natuurlijk ergens logisch, want in een positiespel kun je geen tegengoal krijgen. De trainer zit er kort op bij ons, hoewel we de laatste weken veel winnen.”

Kleijweg is op zijn plek bij Excelsior Maassluis en ziet zichzelf nog jarenlang het shirt van de tricolores dragen. Maar zonder blessure was hij waarschijnlijk wel weg geweest. ,,Ik denk dat ik een stap had gezet, want er was interesse van profclubs. Die clubs hebben tijdens de revalidatie regelmatig geïnformeerd bij mijn zaakwaarnemer. Netjes, maar je weet dat het ‘on hold’ staat tijdens zo’n blessure. Ik heb veel vragen gekregen of ik er niet ontzettend van baal, maar ik denk niet in wat-als-scenario’s. Die vraag is niets waard, want het is nu eenmaal gebeurd. In de toekomst kan er nog van alles op mijn pad komen, maar ik ben momenteel heel tevreden bij Excelsior Maassluis.”

Tekst: Tim Beck