Nieuws

Tweede Divisie Scout: Elayis Tavsan

Met behulp van statistiekenbureau Opta scouten we hier wekelijks in de Tweede Divisie. Deze week staat Elayis Tavsan van Jong Sparta Rotterdam centraal.

Vorig seizoen dook Halil Dervisoglu ineens op. Vanaf het begin van 2018 bleek hij een ware doelpuntenmachine in de Tweede Divisie en maakte hij 24 doelpunten voor Jong Sparta. Dervisoglu heeft daardoor zijn aansluiting bij Sparta 1 gevonden en pikt geregeld zijn wedstrijden mee in de Keuken Kampioen Divisie. Zaterdag speelde hij nog wel met Jong Sparta mee tegen VVSB, maar voor het derde opeenvolgende weekeinde liet iemand zien dat de opvolger van Dervisoglu al klaar staat: de 17-jarige Elayis Tavsan.

Tavsan debuteerde op 13 oktober in de Tweede Divisie, met een invalbeurt van 28 minuten tegen VV Katwijk. Nadien hoorde we een maandje niks meer van hem, maar op 17 november had hij zijn eerste basisplaats, tegen FC Lienden. Met een fenomenale vrije trap liet hij zijn klasse zien tijdens de 1-7 overwinning. Na dat duel miste hij geen speelminuut meer en scoorde Jong Sparta nog vier keer in de competitie. De doelpuntenmaker: vier keer Elayis Tavsan. Tavsan werd daarmee de tweede speler ooit die vijf keer scoorde in zijn eerste drie basisplaatsen in de Tweede Divisie, na Abiola Dauda in 2016 voor Jong Vitesse. Het verschil is dat Dauda dat op 27-jarige leeftijd deed, en al verschillende seizoenen op het hoogste niveau actief was.

Hoewel hij pas 271 speelminuten maakte, scoorde alleen Gianni Dos Santos dit seizoen vaker in de Tweede Divisie (6) voor Jong Sparta dan Tavsan (5 keer). Gemiddeld is de 17-jarige aanvaller iedere 54 minuten goed voor een treffer, het beste gemiddelde in de competitie van alle spelers met meer dan drie doelpunten. Zijn vrije trap tegen Lienden deed hij tegen Koninklijke HFC nog eens dunnetjes over, tegen VVSB liet hij bij zijn twee goals zien dat hij ook op de juiste plaats kan staan en een neusje voor het doel heeft. En treffer per 54 minuten. Met nog twintig wedstrijden voor de boeg. Trekt Tavsan dit gemiddelde door, dan maakt hij er in ieder geval nog 33, en eindigt hij op liefst 38 doelpunten.

Lees ook:

Tweede Divisie Scout: Mike van de Laar