Nieuws

Tweede Divisie Scout: Jurjan Mannes

Met behulp van statistiekenbureau Opta scouten we hier wekelijks in de Tweede Divisie. Deze week staat Jurjan Mannes van HHC Hardenberg centraal.

Afgelopen zomer streek Jurjan Mannes neer bij HHC Hardenberg. De middenvelder zei het profvoetbal vaarwel en wilde zich meer focussen op zijn maatschappelijke carrire. Tussen 2012 en 2018 speelde Mannes 124 duels in de Eerste Divisie, verdeeld over Fortuna Sittard, Jong FC Twente, FC Emmen en SC Cambuur. Een scorende speler leek hij niet te zijn, want nooit maakte Jurjan Mannes meer dan n competitiedoelpunt in een Eerste Divisie seizoen. Maar afgelopen zaterdag liet hij wel degelijk zien over aanvallende kwaliteiten te beschikken. In de 16e minuut was Mannes er als de kippen bij om een terugstuitende bal van de lat van Rob van der Leij binnen te knallen. En dat was niet het enige wapenfeit van Mannes, verre van zelfs. Liefst zes doelpogingen ondernam hij in 90 minuten, meer dan iedere andere speler op het veld. Puntje van aandacht is de nauwkeurigheid, want deze poging is de enige die tussen palen eindigde.

Aanvallend dus de meest actieve speler, je ziet dan zelden een speler die zich tevens verdedigend enorm liet gelden. Bij Mannes gebeurde dat wel. Hij was behalve de speler met de meeste doelpogingen tegen Katwijk ook de speler met de meeste uitverdedigende acties van HHC: zes stuks. Verder was hij ook sterk in de persoonlijke duels. Van alle HHCers won hij er procentueel gezien het meest: 72 procent (van 7 duels). Daarnaast had de kampioen van vorig seizoen liefst vier keer een overtreding nodig om de 26-jarige speler van HHC te stoppen: het hoogste aantal van de spelers van de thuisploeg.

Dat de met rugnummer 22 spelende Mannes het manusje van alles is bij HHC, blijkt het beste uit zijn gemiddelde positie op het veld. Die is immers exact in het midden van het veld.