Nieuws Videos

Tweede Divisie Scout: Milan van Ewijk

Met behulp van statistiekenbureau Opta scouten we hier wekelijks in de Tweede Divisie. Deze week staat Milan van Ewijk van Excelsior Maassluis centraal.

Op 19 mei 2018, de voorlaatste speelronde van het afgelopen seizoen, mocht Milan van Ewijk zijn debuut maken. 17 jaar en 253 dagen oud was de rechtsback, die daarmee de jongste speler van Excelsior Maassluis in de Tweede Divisie werd (sinds de huidige opzet). Ook in de laatste speelronde van 2017/’18 kreeg hij nog minuten als invaller, maar vanaf het begin van de huidige jaargang miste hij alleen het duel met Spakenburg. De overige achttien wedstrijden speelde Van Ewijk de volle 90 minuten. Hij is daarmee één van de elf tieners die dit seizoen tot minstens duizend speelminuten kwamen. Sterker nog: van die elf is hij de jongste (vandaag 18 jaar en 144 dagen) en maakte de meeste minuten (1620). Overigens zijn acht van deze tieners speler van een BVO; enkel Youri Koelewijn (SV Spakenburg) en ploeggenoot Marouane Afaker spelen (nog) voor een amateurclub.
Nog ja, want de interesse in Milan van Ewijk is enorm. Het talent voerde al gesprekken met Sparta en Excelsior, en er zouden gesprekken met nog meer clubs volgen (aldus Van Ewijk afgelopen zaterdag voor de camera’s van FOX Sports). De vraag is dus hoe lang Van Ewijk houdbaar is voor Maassluis. Want in de vele speeltijd die hij krijgt, laat de jongeling zien over vele kwaliteiten te beschikken. Van Ewijk is één van een handjevol verdedigers met drie assists en ook verdedigend liet hij zich afgelopen zaterdag flink gelden. Geen speler op het veld bij GVVV-Excelsior Maassluis kwam tot meer intercepties dan Van Ewijk (4, gelijk met Van der Voort en Van der Ende), die tevens de meeste balheroveringen (10) had van zijn ploeg. De voormalig jeugdspeler van Feyenoord won verder drie tackles, slechts één speler won er meer dat duel. Ondanks zijn prille leeftijd hield hij zich goed staande in de duels. Van de veertien schermutselingen won hij er negen. Ook de aanvallende inbreng was groot, want namens Excelsior verzonden alleen aanvallers Daan Blij en Vincent van den Berg meer passes naar de helft van GVVV dan Van Ewijk (24).
Wel pakte Van Ewijk enkele seconden voor het verstrijken van de officiële speeltijd een gele kaart voor tijdrekken. Het was zijn vijfde van het seizoen, en kwam hem dus op een schorsing te staan. Excelsior Maassluis treedt zaterdagmiddag dus zonder de vaste rechtsback aan. Het lijkt een voorbode te zijn voor volgend seizoen, want Van Ewijk lijkt door alle interesse inmiddels onhoudbaar voor de huidige nummer vijf van de Tweede Divisie.