Nieuws

Tweede Divisie Scout: Raily Ignacio

Met behulp van statistiekenbureau Opta scouten we hier wekelijks in de Tweede Divisie. Deze week staat de Speler van de Maand Raily Ignacio van AFC centraal.

De beste speler van de Tweede Divisie in september nam AFC tegen Excelsior Maassluis afgelopen zaterdag na rust bij de hand. In de eerste helft miste de spits nog een opgelegde kans (25e minuut) om zijn ploeg op gelijke hoogte te zetten na een vroege 0-1 achterstand. Maar tussen de 60e en 70e minuut was hij de Maassluis-verdediging twee maal te slim af en schoot AFC in veilige haven. Behalve die treffers was hij aanvallend extreem actief. Hij ondernam zaterdag acht doelpogingen, en dat is zeldzaam hoog. Ter vergelijking: in de Eredivisie is er slechts n speler die dat presteerde dit seizoen: Robin van Persie (9 schoten tegen FC Utrecht). Opvallend is dat hij dat bijzonder nauwkeurig deed, want liefst zes keer schoot hij tussen de palen. In de 72 gespeelde Eredivisieduels dit seizoen lukte dat nog geen speler.

De Tweede Divisie is natuurlijk geen Eredivisie, maar het toont zeker aan dat de doelpuntenmachine Ignacio (op de foto tussen drie verdedigers van Excelsior Maassluis) een goalgetter pur sang is. De dieper liggende statistieken onderschrijven dat. Geen basisspeler van AFC noteerde minder balcontacten dan Ignacio (40), maar de spits nam vijftien van de 32 balcontacten in het vijandelijke strafschopgebied voor zijn rekening. En dat zou toch juist de plek moeten zijn waar een tegenstander Ignacio niet in balbezit wil hebben.

Met negen goals is Ignacio topscorer van de Tweede Divisie, en heeft hij een gaatje geslagen met naaste belager Marciano Mengerink (7 goals). En gezien de vorm van de potentieel international van Curaao lijkt hij die positie voorlopig vast te kunnen houden. In twaalf van zijn laatste vijftien competitiewedstrijden kwam hij tot minstens n doelpunt, over die periode loopt hij zelfs meer dan 1-op-1: hij scoorde zestien keer in zijn laatste vijftien Tweede Divisie-duels. Zaterdag staat op Het Kasteel de topper tegen Jong Sparta Rotterdam op het programma. Dan kan hij de eerste speler dit seizoen worden die de dubbele cijfers haalt wat betreft doelpuntenproductie in de Tweede Divisie.