Nieuws

Tyrone Conraad vindt het heel speciaal om met Royston Drenthe te mogen voetballen

Tyrone Conraad (22) verkaste afgelopen zomer van SC Cambuur naar Kozakken Boys. Op dat moment kon hij niet vermoeden dat hij daar samen zou gaan voetballen met zijn beroemde neef Royston Drenthe. Hier spreekt hij over zijn familie, de omschakeling naar de Tweede Divisie en het vertrouwen van de trainer van Kozakken Boys, Rick Adjei.

Conraad moet even bij zijn moeder nagaan hoe de familieconnectie met Drenthe precies loopt. Hij verzekert even daarvoor wel dat de banden close zijn. ,,Hij komt ook op de familiefeestjes waar ik kom. Royston is aangetrouwde familie en het is heel speciaal om met hem te mogen voetballen. Dit is zijn tweede week bij Kozakken Boys en hij doet het voorlopig hartstikke goed. De trainingen zien er goed uit, maar hij mist alleen nog wedstrijdritme.”

Drenthe heeft via een kort bericht bij zijn jongere neefje geïnformeerd hoe er bij Kozakken Boys wordt gewerkt. Niet veel later nam hij zelf contact op met technisch directeur Kees Spaan. ,,Ik heb niet echt een hele grote rol gespeeld, hoor”, zo vervolgt Conraad. ,,Royston vroeg me hoe het was bij de club, omdat hij het een interessant idee vond om hier te komen voetballen. Vervolgens heeft hij via Mark Veenhoven het nummer van Kees gevraagd. Daarna heeft hij zelf contact opgenomen. Het is bijzonder om iemand die zo’n loopbaan heeft gehad bij Kozakken Boys in de selectie te hebben.”

Trainer Rick Adjei

Waar Drenthe vorig jaar met Sparta promoveerde naar de Eredivisie, speelde Conraad in de Keuken Kampioen Divisie bij SC Cambuur. Zijn optie werd niet gelicht in Friesland en Conraad, die vroeger in de jeugd speelde bij Feyenoord en Sparta, wilde zekerheid. ,,Wilde ik in het profvoetbal blijven, had ik langer moeten wachten op clubs uit het buitenland. Maar ik wilde niet zonder club komen te zitten. Ik speelde vorig jaar regelmatig bij Cambuur en maakte een aantal doelpunten, maar met Henk de Jong kwam er een nieuwe trainer bij de club. Hij zag het waarschijnlijk niet in me zitten.”

Een gesprek met de trainer van Kozakken Boys, Rick Adjei, deed vervolgens de rest van het werk. ,,Dat gaf me een heel goed gevoel. De trainer kent Arne Slot nog van de trainerscursus. Arne kent me nog uit mijn tijd bij Cambuur. Adjei had een hele analyse gemaakt van mijn sterke en zwakke punten. Dat was heel fijn en daar sprak veel vertrouwen uit. Adjei wilde me er dolgraag bij hebben. De trainer is zodoende een belangrijke reden geweest om voor Kozakken Boys te tekenen.”

Tyrone Conraad (foto) geeft toe dat het even wennen is om profvoetballer af te zijn. Vooral de trainingsweek is een omschakeling voor de Rotterdammer. Drie keer in de week en bovendien in de avond. ,,Dat is eigenlijk het enige. Ik mag niet klagen, want ik ben uitstekend opgevangen door de jongens. Onder anderen Veenhoven en Nizar Mekkaoui kende ik al vanuit de jeugd van Sparta. Wat ik van mezelf verwacht dit seizoen? Dat ik lekker vrij in mijn hoofd ben, dat ik mijn doelpunten maak en assists lever. Ik mik op tien à vijftien doelpunten. Een terugkeer naar de profs heb ik zeker nog niet uitgesloten. Alles kan, want je ziet genoeg spelers via de Tweede Divisie naar de profwereld gaan. Ik houd die deur nog op een kier.”

Tekst: Tim Beck