Nieuws

Van Nuland: Onze spelersgroep heeft het nodig achterna te worden gezeten

Kozakken Boys neemt het in de achtste finale van de strijd om de KNVB-beker op tegen Vitesse. Jeffrey van Nuland (28) moet echter op de tribune plaatsnemen wegens een schorsing. Toch kijkt hij wel uit naar het duel. We spraken Van Nuland over onder meer de trainerswissel, zijn contractverlenging en zijn werk als personal trainer.

,,Uiteraard ben ik gewoon op het sportpark, zegt Van Nuland stellig. ,,Hoewel ik ben geschorst, kijk ik ook echt uit naar het duel met Vitesse. De andere jongens staan op het veld, maar ik zal helaas naar de tribune moeten. Voor hen is het een prachtige wedstrijd om te laten zien wat we kunnen. Dat willen we zeker proberen. Het uiteindelijke resultaat zal aan Vitesse liggen, want als die ploeg haar niveau haalt, maken we weinig kans. Maar ze hebben vorig seizoen tegen Swift laten zien dat ze een amateurclub weleens onderschatten.

Een stunt tegen Vitesse zou een welkome opsteker zijn in het kwakkelseizoen van de club uit Werkendam. Na de tweede plaats van vorig jaar presteert Kozakken Boys met een voorlopige twaalfde plek onder het gedachte niveau. ,,We zijn twee keer achter elkaar tweede geworden en zeker vorig seizoen waren we denk ik de best voetballende ploeg. Maar Katwijk had misschien over het gehele seizoen het beste team. Hun ervaring was doorslaggevend. Dat is ook het probleem waar we nu tegenaan lopen. We missen nog steeds de leidinggevende kwaliteiten die bepaalde spelers van Katwijk wel hebben en verder missen we nu ook de individuele kwaliteiten van spelers als Mendes Moreira en Tavares.

Vrijheden

Volgens Van Nuland is er binnen de spelersgroep wel het een en ander veranderd sinds trainer Michel Langerak voor de groep staat. Tegelijkertijd steekt hij de hand in eigen boezem. ,,Michel zit er iets korter op dan Jasper (de Muijnck, red.). Jasper legde het initiatief meer bij ons als spelersgroep en zo werkt iedere trainer op een andere manier. Wij konden als selectie niet omgaan met die vrijheid. Natuurlijk zouden de prikkels uit onszelf moeten komen, maar aan het begin van het seizoen gebeurde dat niet. Dan kom je weer terug bij Katwijk: zij hebben jongens die de leiding zelf nemen op het veld en die hebben wij niet. We hebben het nodig om achterna te worden gezeten door eerst Danny Buijs en nu Langerak.

Hoewel het dus absoluut geen hosannajaar is voor Kozakken Boys, twijfelde Van Nuland geen moment om zijn contract met twee jaar te verlengen. Het vertrek van sterkhouders Sanny Monteiro, Gwaeron Stout en Ahmed El Azzouti deed daar niets aan af. ,,Er was voor mij geen reden om weg te gaan. Ik heb ook maar twee gesprekken gehad met de technische commissie. De opvolging van die drie jongens is in die gesprekken zeker ter sprake gekomen. Ik heb gevraagd: wat zijn de middelen om een goede selectie op de been te krijgen? Kees Spaan heeft er altijd voor gezorgd dat er een goede selectie stond, dus ik vertrouw erop dat het weer gebeurt. De laatste weken zijn wat dat betreft bemoedigend met enkele contractverlengingen en versterkingen van buitenaf.

Voor de ex-speler van onder meer RKC Waalwijk, PSV en Helmond Sport is voetballen bij Kozakken Boys ideaal te combineren met zijn werk als fitnesstrainer, wat zeker meespeelde in zijn keuze om de club trouw te blijven. ,,Ik zit weleens achter de receptie, maar ben voornamelijk als trainer actief. Ik geef bijvoorbeeld groepslessen, zoals bootcamps of een buikspierkwartier. Tijdens mijn jaren als speler van RKC deed ik een cursus sportmassage, maar dat viel op een gegeven moment niet meer te combineren met voetballen in de Jupiler League. Vervolgens tekende ik voor twee jaar bij PSV en is een studie er lang niet van gekomen. Pas rond mijn 24ste tijdens mijn periode bij Helmond Sport ben ik weer cursussen gaan volgen in de richting van fitnesscoach. Het werk bevalt me uitstekend, zeker ook omdat mijn werk nooit bijt met trainen en voetballen bij Kozakken Boys.

Tekst: Tim Beck

Op de foto is Jeffrey van Nuland centraal aan de bal in de recente wedstrijd van Kozakken Boys tegen Jong Almere City FC.

Lees ook:

Ton Cornelissen en Kozakken Boys uit elkaar

Mark Veenhoven kiest voor Kozakken Boys

Bolsius en Heesakkers zijn nummer twaalf en dertien bij Kozakken Boys

Rick Adjei wordt de opvolger van Michel Langerak