Nieuws

Volgens Barry Beijer heeft Spakenburg genoeg kwaliteit om uit de gevarenzone te komen

De misschien grootste teleurstelling in de Tweede Divisie op dit moment is SV Spakenburg, dat de voorlaatste plaats bekleedt. Verdediger Barry Beijer (29) pleit ondanks de negatieve resultaten voor een positieve mindset. ,,Het is zaak dat we de vorige wedstrijd niet meenemen naar de volgende.”

Na de kansloze 6-1-nederlaag tegen HHC Hardenberg besefte SV Spakenburg dat het anders moest. Een iets behoudendere speelstijl leverde vervolgens twee punten op. Weliswaar geen nederlaag, maar toch een zure nasmaak. De tegendoelpunten versus Jong Sparta en Jong FC Volendam vielen immers pas diep in de slotfase. ,,Qua resultaat gaat het beter dan de eerste weken van het seizoen”, aldus Beijer. ,,Maar tegelijkertijd kan het nog zoveel beter. Het spel is nog niet wat we willen, verwachten en ook zeker kunnen.”

De voorbije seizoenen in de Tweede Divisie leren dat als je eenmaal in het degradatiemoeras belandt, het heel lastig is om je daaruit te knokken. Is Beijer bang voor het zogenaamde degradatiespook in Spakenburg? ,,Ik snap wat je bedoelt, maar uiteindelijk ben je daar nog altijd zelf bij. Ik ben er niet bang voor dat we in de gevarenzone blijven, want ik ben er heilig van overtuigd dat we genoeg kwaliteit in de selectie hebben om hoger te komen dan waar we nu staan.”

Beijer kan niet aanstippen waar het momenteel aan schort bij Spakenburg, want volgens hem is het probleem niet te verklaren door één bepaalde factor. Wel waakt Beijer ervoor dat de negatieve spiraal de overhand krijgt in de ploeg. ,,Er gaan andere wetten optreden als je onderaan bungelt. We mogen niet gaan denken: we zitten in de hoek waar de klappen vallen en ons afvragen of het weer misgaat. Ik geloof er heilig in dat je met een andere mindset de gespeelde wedstrijden niet meeneemt naar de volgende wedstrijd. Dus dat we elke wedstrijd als een wedstrijd op zich beschouwen. Dat levert meer punten op dan dat je denkt: we staan nu 1-0 voor, maar we gaan het toch niet net als vorige week weer verspelen?”

De derby

Hoewel dit weekeinde eerst verrassing VV Noordwijk op bezoek komt, kijkt menig voetballiefhebber stiekem al een week verder. Dan staat immers de derby tegen koploper en rivaal IJsselmeervogels op het programma. Beijer kijkt echter nog niet naar de wedstrijd van het jaar in Spakenburg. ,,Ik reed van de week langs het complex en zag dat de tribunes werden opgebouwd. Dan denk ik wel: oh ja, dat is volgende week en ik heb zin in die wedstrijd. Maar ja, ik leef echt van wedstrijd naar wedstrijd. Komende maandag gaat de knop pas om en denk ik aan de derby. Nu eerst Noordwijk.”

Toch ziet Beijer in dat de wedstrijd tegen IJsselmeervogels zoals altijd speciaal zal zijn. Vorig seizoen eindigden beide wedstrijden in een remise. ,,Toen ik bij De Treffers speelde, was de wedstrijd tegen Achilles ook een mooi affiche, maar qua entourage steekt de derby van Spakenburg er wel bovenuit. Het hart van veel mensen tikt die dag alleen voor de vereniging en er zijn buren die elkaar niet bezoeken op de wedstrijddag. Zo lang dat leuk blijft, is het alleen maar mooi.”

Tekst: Tim Beck

Op de foto is Barry Beijer (rechts) in duel met Mohammed Tahiri van Jong Sparta Rotterdam.