Nieuws

Raily Ignacio: ‘De verwachtingen rond AFC irriteerden me’

AFC werkt momenteel aan een uitstekende serie met drie zeges op rij. Toch blijft Raily Ignacio achter de uitspraken staan die hij deed na de 5-1 nederlaag tegen IJsselmeervogels. Voor de camera van Fox Sports was hij destijds duidelijk: ,,Wij zijn geen kampioensploeg.”

,,Vorig jaar zijn we kampioen geworden, maar ook toen waren we niet de favoriet”, aldus Ignacio. ,,Iedereen zegt dat AFC de titel moet pakken, maar dat is onzin. Als je een kampioensploeg bent, krijg je niet met 5-1 op de broek. Dan verlies je niet thuis van Hardenberg, pak je niet pas tegen ASWH de eerste thuisoverwinning en rol je GVVV afgelopen zaterdag met 4-0 op.” Ook op basis van begroting vindt de spits van AFC de favorietenrol onterecht. ,,Kijk naar Spakenburg, IJsselmeervogels, Kozakken Boys, Rijnsburgse Boys. Dan praten we over heel veel geld. Dat zijn clubs die een kampioensploeg zouden moeten hebben. AFC niet. Anderhalf jaar geleden stonden wij in de Tweede Divisie nog laatste en vielen we bijna van de lijst af.”

Verwachtingen

Ignacio wilde in het interview na de wedstrijd tegen IJsselmeervogels vooral benadrukken dat de verwachtingen rond de club niet reëel zijn. ,,Het irriteerde me. Iedereen had het over een slechte start, maar waarom? Als je naar ons programma keek, speelden we tegen ploegen waarvan we kunnen verliezen. GVVV, Spakenburg, HHC Hardenberg. Dat zijn geen koekenbakkers. Wij kunnen van iedereen winnen, maar ook van iedereen verliezen. Dat is hoe ik het zie.”

Deze uitspraken van Ignacio betekenen niet dat hij met AFC te weinig ambities koestert. ,,Ik ben sowieso een winnaar. Ik wil altijd de titel verdedigen, zo simpel is het. Als we nu gaan zeggen dat we om plek vier of vijf willen spelen, weet iedereen dat je liegt. Mensen mogen van ons verwachten dat we attractief voetbal spelen en dat we meedoen.” Ook binnen de groep leeft die gedachte. ,,We eisen allemaal perfectie van elkaar. Als je op de training twee ballen verkeerd speelt, wordt iedereen al leip. Dat is onze kracht. Het houdt ons ook scherp.”

De goede kant op

Sinds de nederlaag in Spakenburg zijn de resultaten beduidend beter. In de drie wedstrijden die volgden, werd geen punt meer verloren. ,,We hebben ze alle drie gewonnen en alle drie de wedstrijden gedomineerd. Je voelt dat er wat meer ‘schwung’ in het elftal komt. Tegen GVVV speelden we onze beste eerste helft van het seizoen. Het gaat de goede kant op. Uiteindelijk gaat het om winnen, dat vergoedt alles.”

Ignacio beseft dat daar ook een gevaar in schuilt. ,,We hebben een elftal dat alleen met succes rendeert. We zijn allemaal mannetjes en als het dan even tegen zit, breekt de hel los. Het gevoel na die overwinningen is lekker, maar het kan ook zo omslaan. Die lijn is bij ons heel dun. Dat wil ik benadrukken.”

Tekst: Lars van Mil