Nieuws

Voor Abdulsamed Abdullahi blijft het profbestaan in zijn hoofd

Abdulsamed Abdullahi (22) ging afgelopen zomer vol verwachting het avontuur aan bij Jong Sparta, maar na een jaar komt er al een einde aan zijn periode in Rotterdam. Het talent zit echter absoluut niet bij de pakken neer. ,,Het profvoetbal blijft zeker in mijn hoofd.”

Vooral net na zijn overstap had de middenvelder problemen met de omschakeling van zijn oude club Kozakken Boys naar het tweede elftal van Sparta. ,,Ik had moeite om mijn niveau te halen en ik speelde voor de winterstop dan ook niet veel. Dat was lastig, maar ik ben mijn best blijven doen. In de tweede seizoenshelft ging het beter qua voetbal en begon ik meer en meer te spelen. Toch ga ik weg. Ik ben nu 22 jaar en dat is best oud voor een speler van een Jong-team. Eigenlijk moet ik de vervolgstap al zetten, maar dat zit er nog niet in. Ik heb niets gehoord van Sparta en heb dus besloten om weg te gaan.”

Tweede Divisie

De reden waarom Abdulsamed Abdullahi (foto) in de eerste seizoenshelft moeite had zijn niveau te halen, heeft hij nog niet gevonden. ,,Qua niveau was Kozakken Boys immers ook heel sterk. We werden weliswaar geen kampioen, maar we waren eigenlijk te sterk voor de Tweede Divisie. Het grootste verschil is dat het bij Kozakken Boys qua spel volwassener was, maar dat ik bij Jong Sparta elke dag bezig ben met voetbal. Voor mijn gevoel ben ik ook een stuk beter geworden. Ik was conditioneel al sterk, maar ik heb bij Sparta ook heel gericht kunnen werken aan mijn kracht.”

Abdullahi heeft zich een jaar lang volledig gefocust op voetbal, hoewel hij afgelopen zomer een amateurcontract tekende. ,,Ik had mijn studie HBO Bedrijfseconomie het jaar ervoor al stilgezet. Het is ook nodig bij Jong Sparta dat je je volledig richt op het voetbal, tenzij je nog op de middelbare school zit. Anders valt het niet te combineren. Ik ben momenteel aan het bekijken of ik weer een opleiding ga oppakken na de zomer. Dat zou altijd nog kunnen. Ik ben er nog niet uit.”

Abdullahi heeft dus meerdere keuzes te maken. Binnen twee weken hoopt hij zijn nieuwe ploeg voor volgend seizoen bekend te maken. Hij zegt in ieder geval veel belletjes te hebben gehad. ,,Veel clubs uit de Tweede Divisie hebben hun interesse kenbaar gemaakt. Ik wacht op het juiste gevoel. Het profvoetbal zit nog zeker in mijn hoofd, want ik ga niet al opgeven na een jaar. Tegelijkertijd moet ik realistisch zijn, dus mocht er geen profclub komen, dan zijn de amateurclubs uit de Tweede Divisie ook mooie opties.”

Somalië

De geboren Tilburger begon met voetbal toen hij zeven was. De jeugd van Abdullahi kenmerkt zich doordat hij altijd stappen omhoog wilde zetten. ,,Ik was ambitieus en zette stappen in mijn ontwikkeling. Ik begon bij een kleine amateurclub en ging vervolgens naar Spartaan’20, maar ik wilde dolgraag nog verder hogerop. Ik vond het niveau van de Eerste Klasse te laag en dus belde ik naar Kozakken Boys. Ik weet niet waarom ik specifiek die club belde, maar het was achteraf een geweldige keuze. Ik startte daar in het tweede, maar mocht al snel meedoen met het eerste elftal.”

Jong Sparta had de laatste stap moeten worden op een lange weg naar het profvoetbal. Net zoals zijn ouders vroeger een lange weg hebben afgelegd naar een beter leven. ,,Ze zijn gevlucht uit Somalië, maar ik ben in Nederland geboren. In Brabant, maar na een paar maanden verhuisden we al naar Rotterdam-Zuid. Ik ben zelf nog nooit in Somalië geweest, maar ik wel van plan om binnenkort te gaan. Ik ben niet bang dat het niet veilig is. Ik weet nog niet precies wanneer die reis maak, maar het zal niet heel lang duren. Ik heb onwijs veel interesse in de situatie van het land.”

Tekst: Tim Beck