Nieuws

Voor Gertjan Tamerus is het niet vanzelfsprekend dat het zo goed gaat

Hoewel Koninklijke HFC afgelopen weekeinde voor de tweede keer op rij verloor, presteert Gertjan Tamerus (38) dit seizoen uitstekend met de Haarlemmers. Reden genoeg om hem aan het woord te laten over het succes, zijn werkzaamheden voor Ajax en het herstel van sterspeler Roy Castien.

Nadat Koninklijke HFC zo goed als zeker de periodetitel verspeelde in de uitwedstrijd met Excelsior Maassluis, konden de Haarlemmers die uitglijder zaterdag niet goed maken tegen SVV Scheveningen: 0-1. Voor Tamerus is dat desondanks geen reden om het hoofd op hol te laten brengen. ,,Ik ben heel blij met onze huidige vierde plaats, maar ik besef me tegelijkertijd dat we het niet als vanzelfsprekend moeten ervaren. We hebben immers één van de kleinste budgetten van alle clubs in de Tweede Divisie. Zo denken mijn leidinggevenden gelukkig ook, maar ik merk aan fans en mensen eromheen wel dat de goede prestaties op een gegeven moment als gewoon worden ervaren.”

Erik ten Hag

Het is volgens de ex-speler van Heracles Almelo en NAC Breda het moeilijkste aan het trainersvak: het opportunisme eromheen. ,,Dat is niet zozeer bij onze ploeg, want het is een algemeen facet van de voetballerij. Heel gechargeerd: win je, dan is alles goed. Verlies je, dan is alles slecht. De situatie rondom Erik ten Hag is wat dat betreft een goed voorbeeld. Net na de winterstop was het trainingskamp slecht gepland en was er gemor in de spelersgroep. En nu heeft hij bij wijze van spreken de beste formatie van Europa gesmeed.”

Tamerus zelf merkt het ook, zo vertelt hij als hem gevraagd wordt naar zijn ambities in het profvoetbal. ,,Het is wel het uiteindelijke doel, maar er is nog helemaal niets concreet. Dat is ook weer de waan van de dag. Het gaat een half seizoen goed en ineens hoor je stemmen dat ik een profclub moet trainen. Je bent absoluut niet de eerste die vraagt of een club als PEC Zwolle al is langsgekomen. Ik ben heel blij hoe het gaat, maar ben pas net begonnen.”

Tamerus heeft met de Haarlemse club dan ook nog alle uitzicht op een knappe derde plaats. Een prestatie die de buitenwacht nooit had verwacht. En de trainer zelf eigenlijk ook niet. ,,We zijn een ploeg waarin de jongens bereid zijn veel intensiteit te leveren. Daar trainen we ook gericht op, want we trainen vaak hard en lang. Dat betaalt zich uit. Bovendien heb ik een spelersgroep die heel taakgericht denkt, hele normale gasten. Ze geloven in onze speelwijze en voeren dat heel gedisciplineerd uit. Tot slot is een aantal spelers gewoon heel goed.”

Roy Castien

Behalve zijn werkzaamheden bij Koninklijke HFC is Tamerus ook assistent-trainer van Ajax Onder-15. ,,Die wisselwerking bevalt goed, want de afwisseling tussen werken met senioren en jeugdspelers vind ik heel leuk. Of het heel anders is? Het blijft natuurlijk voetbal, maar in de jeugd ben je veel meer bezig met de ontwikkeling van spelers. Winnen is van ondergeschikt belang, al wordt dat bij Ajax natuurlijk wel van je verwacht. Alleen wat goed is voor een individu, dat is leidend. Als een jongen er voetbaltechnisch bovenuit steekt, dan schuiven we hem door om de weerstand te verhogen. Ook als dat ten koste gaat van de winstkansen.”

Verder is de mindset op De Toekomst volledig anders, erkent de geboren Haarlemmer. Bij Ajax lopen enkel jochies met de droom topvoetballer te worden. ,,Voor de jongens bij Koninklijke HFC is het een groot deel ontspanning. Bij Ajax is dat natuurlijk ook belangrijk, maar is het wel de bedoeling om de top te bereiken. Zelf wil ik als trainer ook het maximale eruit halen, maar soms bedenk ik me bij Koninklijke HFC: het blijven amateurs, dus ik kan niet alles van ze verwachten.”

Een speler van Koninklijke HFC die eventueel de mogelijkheden heeft om door te groeien naar het profvoetbal is Roy Castien. De aanvallende middenvelder liep vorig seizoen stage bij FC Utrecht, maar scheurde tijdens die stage zijn kruisbanden. Naar omstandigheden gaat het goed met zijn herstel. ,,Maar hij heeft op de training een terugslag gehad, want hij is door zijn enkel gegaan. Hij deed net weer mee met de partijtjes. Dat ging goed, want je kon zijn enorme talent direct weer zien. Conditioneel was hij uiteraard nog niet ver en het is nu afwachten hoe het met zijn enkel gaat. Ik hoop dat hij nog wat minuten kan maken dit seizoen, want Roy is een geweldige speler.”

Tekst: Tim Beck