Nieuws

Voor Marouane Afaker blijft profvoetbal het grote doel

Excelsior Maassluis-aanvaller Marouane Afaker (19) is één van de kroonjuwelen van de Tweede Divisie. Zijn goede prestaties vielen ook op in Katwijk, want vanaf komende zomer speelt hij in het oranje tenue van de nu nog regerend kampioen. Een monoloog.

,,Ik heb veel gesproken met mijn familie, vrienden, zaakwaarnemers en ook mensen binnen de club over de overstap. Ik heb het enorm naar mijn zin bij Excelsior Maassluis. Ik ben onwijs tevreden, maar toen kwam Katwijk langs… Dan is het moeilijk om nee te zeggen. Katwijk speelt ieder seizoen voor de prijzen en uiteindelijk wil ik de titel pakken en zo hoog mogelijk spelen. Katwijk meldde zich in de winterstop en vervolgens is het snel gegaan. Na een paar gesprekken met Cees Bruinink was ik volledig overtuigd.”

,,Katwijk wil zo aanvallend mogelijk voetballen en heeft mij gehaald voor de positie van linksbuiten. In principe is het de bedoeling dat ik er gelijk zal staan. Ik heb voor een jaar getekend bij de club, omdat ik uiteindelijk het profvoetbal ambieer. Dat hoop ik na een jaartje Katwijk voor elkaar te krijgen. Samen met Katwijk meegroeien naar het profvoetbal zou ook mooi zijn. Uit de gesprekken met de club bleek in ieder geval dat ze dezelfde ambitie hebben als ik.”

Eredivisie

,,Momenteel focus ik me voor de volle honderd procent op het voetbal. Ik heb mijn studie net afgerond en mijn enige doel is voorlopig het profvoetbal halen. Ik speelde vorig jaar één wedstrijd in de Eredivisie voor Excelsior Rotterdam. Tegen Heracles Almelo. Het was een korte invalbeurt, maar ik ben de toenmalige trainer Mitchell van der Gaag daar nog steeds erg dankbaar voor. Ik ben onwijs trots op mijn debuut, maar mijn focus ligt momenteel op het bereiken van meer.”

,,Waarom ik niet kon blijven bij Excelsior? Dat was een lastige situatie. We zijn er niet uitgekomen en daar wil ik het eigenlijk bij laten. Ik begon op mijn zevende met voetballen en kon als eerstejaars D-junior naar Excelsior. Ik heb er zo’n acht jaar gelopen en werd altijd gezien als een van de grotere talenten in de jeugd. Vrijwel elk jaar was ik de topscorer van de jeugdopleiding. En dat terwijl ik van origine een aanvallende middenvelder ben.”

,,Sinds ik naar Excelsior Maassluis ben gegaan, speel ik voornamelijk als linksbuiten. Daar moest ik aan wennen, net als dat ik me moest aanpassen aan de Tweede Divisie. Aan het begin van het seizoen was ik wat ongelukkig in de afronding, maar de laatste weken verloopt het beter en ben ik belangrijk voor de ploeg. We staan nu vijfde. Als we daar vooraf voor konden tekenen, hadden we dat gedaan. Maar het zou geweldig zijn als we dit kunnen doortrekken en in de Top Drie eindigen. Verder staan we er goed voor om periodekampioen te worden. Eind april moet Koninklijke HFC met 6-0 winnen bij De Treffers om ons van die periodetitel af te houden.”

Sportschool

,,De keuze voor Excelsior Maassluis heeft heel goed uitgepakt. Er was wel interesse van profclubs toen bleek dat ik er niet uitkwam met Excelsior, maar de aanbiedingen waren niet compleet voor me. Ik heb altijd gezegd: een betaald voetbalorganisatie moet een concreet plan met me hebben. Dat miste ik. Ik heb er toen voor gekozen om in de Tweede Divisie te gaan voetballen. Ik zette een stap achteruit met de bedoeling om er uiteindelijk weer twee vooruit te zetten.”

,,Dat is geen terughoudendheid, want ik twijfel niet aan mezelf. Ik weet wat ik wel en niet kan. Behalve de trainingen bij Excelsior Maassluis zit ik ook minstens twee of drie keer per week in de sportschool om beter te worden. Ik doe vooral explosieve – en krachttrainingen. Bijvoorbeeld vanaf de grond op een vierkant blok springen. Of bankdrukken met veel herhalingen en vervolgens direct opdrukken. Ik hoop daardoor nog beter te worden, zodat ik uiteindelijk mijn droom om profvoetballer te worden kan waarmaken.”

Tekst: Tim Beck

Op de foto juicht Marouane Afaker nadat hij op 19 januari voor Excelsior Maassluis heeft gescoord tegen VV Katwijk.