Nieuws

Voor Max Veerman zou een debuut in het eerste elftal mooi meegenomen zijn

Jong FC Volendam debuteerde zaterdag met een klinkende zege op Excelsior Maassluis in de Tweede Divisie. Eén van de middenvelders was een kind van de club: Max Veerman (20). We spraken met hem over zijn doelen voor dit seizoen, het eerste elftal en zijn hobby’s naast het voetbal.

Hoewel Veerman van plan is om weer een studie op te pakken, richt hij zich voorlopig volledig op het voetbal. Vorig jaar signeerde hij een contract dat hem tot de zomer van 2021 aan FC Volendam verbindt. ,,Destijds was het mijn grote doel om een contract te verdienen, waardoor ik al een tijd niet studeer. Daarvoor heb ik een MBO-opleiding ICT afgerond, maar nu zit de week grotendeels vol met voetbal. Ze zien bij FC Volendam potentie in me, want ze delen natuurlijk niet zomaar een contract uit.”

Logisch dat Veerman dan ook met een schuin oog naar de selectie kijkt en daarmee naar een debuut op profniveau. Het is een doel van hem voor dit seizoen, maar tegelijkertijd beseft hij dat het niet gemakkelijk wordt. ,,Ik heb er nog zeker zeven voor me staan. Ik wil me gewoon laten zien in Jong en lekker voetballen. Als ik dat doe, zal ik misschien vaker met het eerste mee mogen doen, op de bank zitten en wie weet zelfs een keer mijn debuut maken. Dat zou mooi meegenomen zijn, maar het is niet zo dat mijn seizoen is mislukt mocht het niet lukken.”

Veerman, geen familie van selectiespeler Joey Veerman, omschrijft zichzelf als een echte nummer tien, die oog heeft voor een mooie steekbal. Hij zal dit jaar het voortouw moeten nemen, want met zijn twintig jaar is Veerman één van de meest ‘ervaren’ spelers van Jong FC Volendam. ,,We hebben een heel nieuwe ploeg, dus ik ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken. Er zijn jongens van vorig jaar doorgeschoven en van onderaf zijn er nieuwe spelers bijgekomen. Dat spelers de kans krijgen om vanuit het beloftenteam door te schuiven is voor mij een positief signaal. Verder is het afwachten. In de voorbereiding zijn we onwijs bezig geweest met het erin slijpen van automatismen. Op een gegeven moment dacht ik wel: het wordt tijd om aan de competitie te beginnen. Gelukkig zijn we uitstekend begonnen.”

Zanger

Veerman begon op zijn vierde al met voetballen voor RKAV Volendam. Eerst bij de mini’s met buurtgenoten, maar gaandeweg werd het steeds serieuzer. Hij bleek talent te hebben en stroomde via RKAV door naar de proftak van het dorp. ,,Als je het in die tijd goed deed bij RKAV dan ging je vanzelf naar FC Volendam. Het voelde echt als één club. De laatste jaren is dat veranderd, omdat FC Volendam een grotere jeugdopleiding heeft gekregen. Eén van de doelstellingen FC Volendam is om weer intensief samen te werken met RKAV Volendam. Dat is de kweekvijver van veel talent.”

Volendam is een echt voetbaldorp, maar natuurlijk speelt ook muziek een grote rol in het dagelijkse leven. Zo ook voor Veerman. ,,Mijn opa, vader en ooms waren vroeger muzikanten, maar niet per se de bekende namen. Ze waren bekend in het dorp, maar nu ook niet meer. Muziek is er met de paplepel ingegoten. Door mijn opa ben ik begonnen met gitaar spelen en verder zing ik. De smaak van mijn opa en vader is ook mijn smaak. Ik hou van Rock’n Roll. Niet per se The Cats, maar wel muziek uit die tijd. Muziek is mijn grote hobby naast het voetbal.”

Tekst: Tim Beck

Op de foto is Max Veerman (rechts) in duel met Jeremy de Graaf van GVVV.