Nieuws

Voormalig Feyenoord-talent Brandon Robinson op doelpuntenjacht voor Scheveningen

Onze partner ELF Voetbal maakte in de herfst een speciale krant over de Tweede Divisie. In samenwerking publiceren we hier tijdens de winterstop elke dag een verhaal om iedereen kennis te laten maken met alle ploegen. Hier deel 6 met Brandon Robinson van SVV Scheveningen.

Wat als zijn zaakwaarnemer niet ziek was geworden? Wat als hij zelf de onderhandelingen in Engeland had gevoerd? Dan was Brandon Robinson waarschijnlijk nog steeds profvoetballer. De 23-jarige aanvaller geeft nu wekelijks alles voor SVV Scheveningen. ,,Mijn nieuwe leven bestaat uit studeren, meewerken op de voetbalschool van mijn broer en natuurlijk voetballen. Voorlopig focus ik me hierop.

De cijfers waren goed. ,,Alleen maar voldoendes. Ik ben tevreden. Brandon Robinson heeft zijn eerste tentamenweek van de hbo-opleiding Small Business en Retailmanagement in Breda achter de rug. ,,Naar school gaan is weer een omschakeling, maar het gaat goed. Ik volg de studie versneld in twee jaar. De lessen worden van 15.00 tot 21.00 uur gegeven, net als de tentamens. Daardoor miste ik laatst twee trainingen en begon ik op de bank bij Scheveningen. Ik vind het belangrijk een diploma op zak te hebben. Ik wil straks graag iets voor mezelf beginnen. Met dit diploma kan ik veel kanten op.

Tot de zomer van 2017 was Robinson profvoetballer. Een carrire die hij met iets meer geluk nog steeds had voortgezet. ,,Nadat mijn contract bij FC Den Bosch anderhalf jaar geleden niet werd verlengd, ging ik op stage bij Grimsby Town in Engeland. Een club uit de League Two. Ik trainde een week mee en speelde twee oefenwedstrijden. Tegen Scunthorpe United en Barnsley scoorde ik. De club wilde me meteen op trainingskamp meenemen. Ze waren tevreden. Het contract werd voorbereid. Maar ik had nauwelijks spullen meegenomen en moest even terug naar Nederland. Terwijl ik in Rotterdam was, voerde een tussenpersoon de onderhandelingen. Daarna hoorde ik dat de transfer niet doorging, omdat mijn zaakwaarnemer absurd hoge eisen had gesteld. Jammer, omdat ik daar niets van af wist. Toen ik persoonlijk contact opnam, hadden ze al een andere jongen aangetrokken. Een spits die ze eerst niet wilden, maar nu bijna voor niets daar ging spelen.

Malta

Robinson ging nog op Malta en in Denemarken op proef. ,,Gzira United heette de club op Malta. Toen ik arriveerde, schrok ik van de faciliteiten. Alles was oud. Het complex van Scheveningen is een stuk mooier. De douches in de kleedkamer werkten bijvoorbeeld niet eens. Daarnaast hoorde ik van spelers dat afspraken niet altijd werden nagekomen. Verhalen over problemen met het uitbetalen van salarissen bijvoorbeeld. Na overleg thuis zei ik Malta af. In Denemarken ging ik op proef bij een club uit de Derde Divisie. Het niveau was niet hoog en dat gold ook voor de omstandigheden. Via Kevin Gomez Nieto, met wie ik samenspeelde bij Feyenoord, kwam ik in contact met Scheveningen. Een goede keuze waar ik nog steeds achtersta. Een leuke club, waar ik het nu goed naar mijn zin heb.

Ook zijn vertrek bij FC Den Bosch kent een bijzonder verhaal. ,,Ik draaide daar goed. In januari werd ik al op het kamertje van de manager voetbalzaken (Wiljan Vloet, red.) geroepen. De club wilde graag verlengen. Maar mijn zaakwaarnemer lag juist toen in het ziekenhuis met een longontsteking. Op zijn aanraden verschoven we het gesprek naar maart. Scheurde ik in februari juist een enkelband. Een maand later keerde ik terug op het trainingsveld, maar ik bleef last houden. Pas in mei was ik fit. FC Den Bosch liet toen weten dat ze het vanwege mijn blessureverleden niet aandurfden met me door te gaan… Tja, als ik in januari had getekend, was er niets aan de hand geweest.

Feyenoord

In zijn jeugd stond Robinson als een groot talent bekend. ,,Met de E-pupillen van Xerxes speelden we tegen Feyenoord. Ik was toen rechtsback. Het ging goed, ik scoorde en ontving daarna een brief van Stanley Brard, hoofd opleidingen van Feyenoord, dat ik op stage mocht komen. Ik vergeet nooit meer dat de opstelling van een testwedstrijd bekend werd gemaakt. Tonny Vilhena op het middenveld, Rick Karsdorp achterin en ik zag mijn naam terug in de spits! Ik maakte drie doelpunten en ben daar nooit meer weggegaan. Acht jaar speelde ik voor Feyenoord. Van de D2 tot en met de A1. Naast Vilhena en Karsdorp maakten ook Sven van Beek, Rick Dekker (nu PEC Zwolle, red.) en Jeff Hardeveld (nu Heracles Almelo, red.) deel uit van mijn team. Met Vilhena speelde ik ook samen in het Nederlands elftal. Het verliep allemaal uitstekend, tot ik op mijn vijftiende een knieblessure opliep. Ik werd geopereerd en lag er een halfjaar uit. Daarna moest ik als B1-speler met de B2 meedoen.

In 2014 kwam er een einde aan zijn periode in Rotterdam-Zuid. ,,Het probleem was dat Feyenoord geen Jong-team had. Van de A1 moesten spelers rechtstreeks door naar het eerste elftal. Met de wissels van het eerste elftal speelden we een oefenwedstrijd tegen de wissels van het eerste elftal van NAC Breda. Als A-junior mocht ik meedoen. Dat ging zo goed dat NAC me graag wilde aantrekken. Binnen twee maanden kwam ik daar al in de selectie terecht. Trainer Nebojsa Gudelj liet me debuteren in de Eredivisie, maar werd snel daarna ontslagen. Na een korte periode onder interim-trainer Eric Hellemons keerde Robert Maaskant terug als trainer. Hij haalde in de winterstop acht nieuwe jongens. Daardoor belandde ik als jonge speler onderaan op de ladder. Tot overmaat van ramp raakte ik ook nog geblesseerd, waardoor ik er een halfjaar uitlag. Ik speelde het jaar erop nog vier wedstrijden in de Jupiler League voor NAC Breda, dat was gedegradeerd. De club twijfelde of ze met me door wilde gaan. Een huuroptie bij FC Oss kwam ter sprake. Daarop belde Wiljan Vloet van FC Den Bosch me. Besloot ik daarheen te gaan.

Op woensdag en zondag helpt hij dit seizoen zijn halfbroer Godwin Falix op diens voetbalacademie Football4Everyone bij VV Nieuwerkerk. ,,Voor kinderen tussen zes en achttien jaar. Leuk om te doen. Ik zie daarin ook zeker mijn toekomst liggen. Dat is ook een van de redenen waarom ik mijn huidige studie op heb gepakt. Of ik nog terug wil in het betaald voetbal? Waarom niet? Maar ik focus me daar niet op. Zoals het nu gaat, bevalt het me ook uitstekend.

Tekst: Sander Berends / ELF Voetbal

De hele krant kunt u hier vinden.

De site van onze partner Elf Voetbal is hier.

Lees ook:

Leroy Resodihardjo kondigt vertrek bij Scheveningen aan

Jol Donald vindt dat Scheveningen genoeg kwaliteit heeft om naar boven te kijken